Geplaatst

Kamelenrace in Tilburg? Ech nie!

‘Ge zijt zeker zot zeg!?’, riep Urbanus ooit in een van zijn shows. Vreemd genoeg komt dit zinnetje steeds in me op als ik iets hoor of zie waarbij ik me meteen afvraag hoe iemand zoiets zots heeft kunnen verzinnen en er nog serieus mee weg probeert te komen ook. En met een officiële vergunning van de gemeente Tilburg, zoals in dit geval. Ik neem tenminste aan dat men die vergunning heeft kunnen bemachtigen, anders was er al wel geen website gemaakt en een aankondiging geplaatst in het Brabants Dagblad.

Oud-Tilburgsch Kamelenrennen 2011: een innoverende activiteit georganiseerd in het hartje van Tilburg, de Stadhuisstraat. (…) uniek in zijn soort, ons evenement is nog nooit eerder georganiseerd in Tilburg. Een unieke combinatie van vermaak, muziek en drank (…) De stadhuisstraat zal aangekleed worden met licht, geluid en verschillende podia net zoals op de Tilburgse Kermis, wat garandeert dat buiten het bekijken van de kamelenrace er nog een groots feest zal losbarsten.’ En verderop op de site staat dan nog: ‘We hebben rekening gehouden met alle veiligheidseisen en de behandeling van de kamelen staat bij ons hoog in het vaandel.’ Dat is fijn om te horen, dat men ‘vooral ook’ rekening houdt met het welzijn van de kamelen. Naast dat van de bezoekersaantallen en het schuim van het bier. Dan is er dus niks aan de hand, niks om je druk over te maken. Maar ik maak me er wel druk om, en dan misschien nog niet eens zozeer vanwege het feit dat men dieren weer eens wil gebruiken ter bevordering het het vertier van den mensch. Meer dan dat maak ik me zorgen om het gezonde verstand van die mensch. Hoe het kan dat men zoiets verzint en wil uitvoeren zonder enige terughoudendheid, zonder enige tussenkomst van dat gezonde verstand. Als er niet een evenementenbureau achter zou zitten zou ik meteen gezegd hebben dat het het idee is van een stel zotte en zatte studenten die uit de band willen springen. En de gemeente Tilburg vindt dat blijkbaar prima.

Wat betreft de vergunning door de gemeente Tilburg zijn er een paar dingen die men vergeten is en die te maken hebben met de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (GWWD):

 • Gemeenten mogen met hun regels of beleid voor evenementen met dieren niet in strijd komen met de GWWD, de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (GWWD) (…) Het verbod om wedstrijden waarbij de snelheid of de kracht van dieren wordt beproefd te organiseren of dieren daaraan te doen deelnemen, tenzij deze bij algemene maatregel van bestuur zijn toegestaan.
 • Wordt met het evenement de openbare zedelijkheid of gezondheid op een of andere wijze aangetast? (…) Als de dieren op een weinig respectvolle wijze worden behandeld (in die situatie vormt het zedelijkheidsmotief de weigeringsgrond. (…) Ook al is er geen sprake van dierenmishandeling, toch kan een evenement wel onderdelen omvatten waarin op een ruwe en weinig respectvolle wijze met de deelnemende dieren wordt omgegaan. In die gevallen kan de burgemeester de vergunning weigeren in verband met aantasting van de openbare zedelijkheid. Dit blijkt uit een uitspraak van de voorzitter van de afdeling Rechtspraak van de Raad van State van 28 juli 1987 over de weigering door de burgemeester van Apeldoorn een vergunning te verlenen voor een rodeo.

Op basis van bovenstaande moet de gemeente Tilburg dus maar snel die vergunning weer intrekken. Was het niet vanwege de ‘aantasting van de openbare zedelijkheid’ als het om de kamelen ging, dan toch zeker vanwege de aantasting van de openbare zedelijkheid door het walgelijke gedrag van de mensen. Dan maar een evenement minder in Tilburg. En wat is er trouwens mis aan om gewoon maar even een moment met een biertje op een terrasje te zitten?

Wil je de Tilburgse burgemeester Noordanus vragen geen vergunning te verlenen aan deze kamelenrace? Mail hem dan via deze link:

Jack Tummers

Reacties

9 reacties op “Kamelenrace in Tilburg? Ech nie!”

 1. Ruevert: geeft het a avatar
  Ruevert: geeft het a

  16 september staat met stip al in mijn agenda. Bespaart me een ticket naar de Sahara. Dus naast de platte lol in dit dorp is het uiterst milieuvriendelijk. Fiets i.p.v. vliegtuig, tel je uit je winst. Hoeveel co2 besparing levert dat wel niet op!

 2. Shoarma is Döne avatar
  Shoarma is Döne

  In de Sahara
  tussen de kamelen
  zat Ruevert Baba
  met zijn egootje
  te spelen

 3. Ruevert: geeft het a avatar
  Ruevert: geeft het a

  met een broodje shoarma of Döner Kebab om zijn ego verder uit te bouwen en zijn narcistische grondhouding optimaal te behagen.

 4. paulvanest avatar

  Hoezo vliegen naar de Sahara Ruevert, luien donder. Ik fietste vorige week tussen de kamelen, erg milieuvriendelijk. Al zal ik wel terug vliegen vanuit Islamabad, dat dan weer wel. Hopelijk ben ik op tijd terug, voor de TTM welteverstaan, om mijn narcistische egootje te strelen met hopelijk een nieuw PR in de supertoffe rensfeer van mijn eigeste Tilburg.

 5. arjen avatar
  arjen

  Een geweldige grap. In de Stadhuisstraat gebeurt alleen niets echt. Net zo min als er echte metro’s door de Stadhuisstraat rijden, rennen er binnenkort kamelen.

 6. Ruevert: heeft geen avatar
  Ruevert: heeft geen

  We sudderen langzaam naar kermis toe. Ongegeneerd vertoon is dan ons deel. Of we gaan naar oorden waar we all in ons als echte Nederlanders kunnen gedragen. Ongegeneerd en zonder enige beperking. Het is immers vakantie.
  Gelukkig is het in september weer een beetje normaal en kunnen we genieten van een onvervalste kamelenrace midden in ons dorp.

 7. Marg Vlemmix avatar

  Er zou nog overleg zijn geweest met de Heren in het Tilburgse torentje. Maar gaat het nou door….of niet?

 8. GHAB avatar
  GHAB

  Lees dit helemaal per ongeluk, studenten hebben overal de naam nogal lomp te zijn, nederlandse studenten schijnen "en Dom" er maar al te graag aan toe te voegen.

 9. Paulvan Est avatar
  Paulvan Est

  Een gast van Powned, zij durven ze verslaggevers te noemen, lazerde van de kameel en brak zijn arm. Zielig hè?