Geplaatst

Koosjer

Momenteel is er een hele discussie aan de gang over de motie op het verbieden van het onverdoofd ritueel slachten van dieren zoals dat momenteel nog gebeurt binnen de Joodse en Islamitische gemeenschap. De een vindt het niet meer van deze tijd, een ander wijst op de vrijheid van godsdienst en eeuwenoude tradities. Wie heeft er gelijk en bestaat er in deze wel een gelijk? Adriaan van Dis verbaasde zich eergisteren in het programma De Wereld Draait Door erover dat mensen zich zo druk konden maken over ‘maar’ 2500 dieren per jaar. Dat is het aantal dieren dat ritueel geslacht wordt in Nederland door Joodse slagers zodat hun vlees koosjer is. Met Islamitische slagerijen erbij is dit aantal natuurlijk veel hoger. ‘Laat mensen hun merkwaardigheden’ zei hij. Merkwaardige uitspraak. Als dit de leidraad zou zijn voor wet en recht, zou het een merkwaardige wereld worden. Mensen zouden hun gang kunnen gaan en hoogst merkwaardige dingen doen zonder dat iemand ze daar op zou mogen aanspreken.

Later op de avond, te gast bij Andries Knevel en Tijs van den Brink, verdedigde Marianne Thieme de motie die door de Partij voor de Dieren was ingediend. De beide gastheren bestookten haar met vragen als ‘Hoe zit het met de tolerantie in Nederland’, ‘Stellen jullie de rechten van dieren boven die van gelovigen?’, ‘Moet je het meer of minder lijden van dieren niet afwegen tegen het geestelijke lijden van de gelovige?’ en ‘Zou deze wet niet betekenen dat je kiest voor drie minuten minder lijden van dieren tegenover 100% inbreuk op de vrijheid van godsdienst?’. Een paar dingen begonnen toen door mijn hoofd te spoken. Uiteraard is daar de vraag die ik me altijd stel, namelijk tot hoever gaan de rechten van de mens. Mijn overtuiging is altijd geweest dat de mens de hoofdverantwoordelijke is op deze wereld en ander leven geen onnodig leed mag berokkenen als dat voor zijn eigen overleven niet noodzakelijk is. Je zou aan deze zin nog kunnen toevoegen ‘als dat voor zijn eigen overleven of welbevinden niet noodzakelijk is’, maar dan begeef je je al op zeer gevaarlijk ijs met erg veel ruimte voor heel erg veel merkwaardigheden.

Het tweede waar ik steeds maar aan moet denken zit hem in de woorden ‘gelovige’ en ‘geloofsovertuiging’. ik heb net zo goed een geloofsovertuiging als een Christen, een Moslim of een Jood. Is die van mij dan minder belangrijk, alleen maar omdat ik niet behoor tot een of andere kerk of gemeenschap? Is het niet mijn recht als mens om op te komen van mijn eigen geloofsovertuiging? En trouwens, tot een gemeenschap behoor ik wel degelijk, namelijk die van de gemeenschap van mensen wonende in het land Nederland. En als er in dit land meer ‘geloofsovertuigers’ zijn die vinden dat het onverdoofd slachten moet stoppen dan dat er anderen zijn die vinden dat ze door zouden mogen gaan met hun eigen traditionele manier van slachten, dan hebben de Joden en Moslims, zoals Andries Knevel het verwoordde, inderdaad gewoon pech. Ik en vele anderen met mij ondergaan ook psychisch lijden omdat we dingen zien gebeuren die niet binnen onze geloofsovertuiging vallen. Het feit dat het nu ook wetenschappelijk bewezen is dat dieren extra lijden als ze onverdoofd worden geslacht is mooi meegenomen, maar wat mij betreft niet doorslaggevend. De vraag die Andries Knevel aan Marianne Thieme eigenlijk stelde is: ‘Stellen jullie de rechten van ongelovigen boven die van gelovigen?’ Ongelovigen bestaan echter niet. Iedereen gelooft in zijn manier van leven en heeft daar net zoveel recht op als de traditionele gelovige. En omdat we, gelukkig maar, in ons land een scheiding hebben van kerk en staat, hebben beide partijen gelijke rechten en gelijke plichten. En als iemand die een godsdienst aanhangt dan toch nog aan komt zetten met het grote belang van zijn of haar geloofsovertuiging, zijn we waar het misschien allemaal weer om draait. Stelt een ‘gelovige’ zich boven een ‘ongelovige’? Vindt een ‘gelovige’ zich meer waard dan iemand die geen godsdienst aanhangt? Volgens mij wel, en dan vooral ook nog eens als het niet specifiek de eigen godsdienst is. En ik weet zeker dat God dit niet koosjer zou vinden, want voor Hem is iedereen gelijk.

Jack Tummers

Reacties

4 reacties op “Koosjer”

 1. Gelovige avatar
  Gelovige

  Wat een jankverhaal.
  Het de ander opleggen van je eigen wil is het probleem. Als dierenpartij willen bepalen hoe alle mensen met alle dieren om moeten gaan. Alsof de joden en moslims willen bepalen hoe alle mensen met alle dieren om willen gaan.
  Ze willen alleen maar hun geloof belijden, en de gebruiken die daarbij horen respecteren.
  Respecteer dat dan.

 2. Partij voor de Diere avatar

  'Als dierenpartij willen bepalen hoe alle mensen met alle dieren om moeten gaan'…

  Er is een meerderheid (waarschijnlijk) in de Tweede Kamer die achter de motie staat, als ik me niet vergis. En de PvdD heeft maar twee zeteltjes.

 3. Gelovige avatar
  Gelovige

  Dictatuur van de meerderheid???

  Fraai is dat.

 4. Ruevert: geeft antwo avatar
  Ruevert: geeft antwo

  terreur van de minderheid??????????