Geplaatst

Het wilde zwijn

Het wild zwijn komt naar Nederland. Kaartjes zijn te koop via de bekende voorverkoopadressen… Als het om een popartiest ging, maar het wild zwijn is helemaal gratis. Op de Veluwe en in Limburg komen ze al voor en volgens recente onderzoeken zijn zwijnenpopulaties zich op veel meer plekken in het land aan het vestigen. In een klein land als het onze is het begrijpelijk dat dan gekeken moet worden naar waar deze dieren kunnen leven zonder schade aan te richten of gevaar op te leveren.

Volgens een artikel op de website van de Heimans en Thijsse Stichting zou er ook plek voor ze zijn in Noord-Brabant, bijvoorbeeld ten zuiden van Tilburg. Ik hoop het van harte. Een paar jaar geleden liepen vriend P. en ik in een bos in de buurt van Nijmegen, net over de grens in Duitsland. Na een dagje fotograferen liepen we door een donker gedeelte van het bos terug naar de auto toen er opeens een meter of twintig voor ons iets zwaars en donkers het pad overstak. Een wild zwijn! We schrokken ons rot en waren zelfs even bang. Maar ook zielsgelukkig! Een wild zwijn, zomaar voor onze voeten! We zijn het niet meer gewend, behalve misschien in een dierentuin of met de verrekijker op de Veluwe. Een bos is van oorsprong niet leeg en met alleen maar bomen, planten en vogeltjes. Wolven, wilde katten, wilde zwijnen, vanalles kwam er vroeger voor in onze bossen. Het is ondenkbaar, helaas, dat deze tijden weer zullen terugkeren, maar het wilde zwijn mag van mij komen. Alleen ben ik bang dat ook de jagers zich hierop zullen verheugen. Nog meer schietlol.

Jack Tummers

Reacties

2 reacties op “Het wilde zwijn”

  1. Saskia avatar

    Wilde zwijnen zijn prachtige dieren, maar helaas, wat u zegt is waar, de jagers zullen zich er ook op verheugen dat zwijnen in aantal toenemen. Per jaar worden er alleen al op de Veluwe tienduizenden wilde zwijnen door jagers naar de eeuwige jachtvelden geholpen, zogenaamd om het aantal te beperken. Onderzoek heeft al lang uitgewezen dat hiermee het aantal zwijnen niet afneemt: door migratie en stijgende geboorte-aantallen komt het peil al snel weer op het oorspronkelijke punt terecht. De oplossing is uitbreiding van de gebieden, hekken om snelwegen heen (want dat is een van de redenen waarom jagers menen zwijnen af te mogen schieten) en diervriendelijke geboortebeperking. Geef de jagers geen kans om hun hobby uit te oefenen, ze zoeken maar iets anders om zich te vermaken…

  2. Ruevert: is altijd g avatar
    Ruevert: is altijd g

    Gezellig, dit geknuffel met de "natuur". Ga eens praten met boeren in het grensgebied met Duitsland. Of wacht totdat ze aan de poorten van dit dorp staan en Moerenburg omploegen. Natuur bestaat niet meer sinds de middeleeuwen in de Rijndelta, dus laten we niet de schijn ophouden dat echte natuur mogelijk is. Vossen op de boulevard van Zandvoort maken duidelijk dat dit een gezellige "natuurvreemde" gedachte van dierenliefhebbers is die geen benul hebben wat echte natuur inhoudt.