Geplaatst

Megastallen NEE! Tenzij…

Kan iemand zich nog het succes van de actie ‘Megastallen NEE’ van 19 maart 2010 herinneren toen de Provinciale Staten besloot geen nieuwe megastallen meer toe te staan? NEE? Nou, dan ben je niet de enige. Ook een meerderheid in de Provinciale Staten is de actie voor het gemak ‘vergeten’. Aanvankelijk wilden alleen maar het CDA en de VVD versoepeling van lopende zaken, maar sinds kort zijn ook de fracties van de PvdA en D66 om. In het ene geval zijn regels nu eenmaal regels en valt daar nu eenmaal niet aan te tornen, in het ander geval wijkt men daar net zo makkelijk weer vanaf. Eerst werd er in zeven van de veertig gevallen soepeltjes afgeweken van de eerder genomen besluiten, nu zijn dat er al dertig. ‘Walgelijk’, noemt Hans Pijnaker dit vandaag in het Brabants Dagblad:

‘De draai van PvdA en D66 voor de lopende gevallen is te verklaren door de arrogantie van de macht. Oftewel het verraad der intellectue­len, het louter op zichzelf betrok­ken raken van de politiek en het opgeven van een doordachte band met de samenleving. Het lijkt dat de politieke democratie in Brabant gegijzeld wordt door de macht van de vleesindustrie en dat een mo­dern functioneren van deze politie­ke democratie met serieuze wissel­werking tussen politici en burgers daardoor wordt verlamd.’

Hans Pijnaker is lid van de werkgroep milieu van Progressief Oisterwijk, een samenwerkingsverband van PvdA, GroenLinks en D66. Misschien maar lid worden van de Partij voor de Dieren dan?

Tekst en foto: Jack Tummers

Reacties

8 reacties op “Megastallen NEE! Tenzij…”

 1. Ruevert: mega blij avatar
  Ruevert: mega blij

  Feit is dat de agrarische sector in Nederland mijlen voorloopt op de rest van de wereld. Zo zijn de omstandigheden voor gewas en dier veel beter geregeld. In het geval van de megastallen wordt het welzijn van het dier beter geborgd dan in het geval van de keuterboer stal. Meer kennis meer mogelijkheden voor milieutechnische maatregelen etc.  
  We leven in een klein land en daar zorgen de boeren voor een optimale verzorging van het gewas en dieren. In een megastal is het dier hier beter af dan in de meeste landen in de wereld.   In plaats dit geborneerde geneuzel zou ik maar eens de meerwaarde van de boer in dit land kijken. Milieutechnisch en economisch behoort deze beroepsgroep bij de top in de wereld van duurzaam en verantwoord ondernemen. 
  Maar de PVDD kiest voor voedsel dat onder dubieuze omstandigheden is geproduceerd en ingevoerd zou moeten worden. Tel uit je winst op dieren en milieu gebied

 2. Saskia Oskam avatar

  Ja, zeker lid worden van de Partij voor de Dieren! Dat is de enige partij die de mens en korte termijnbelangen niet centraal stelt, maar juist het welzijn van mens, dier, natuur en milieu. Dit zodat onze kinderen ook nog van onze prachtige aarde kunnen genieten!

  Groeten van Saskia Oskam
  Partij voor de Dieren werkgroep Utrecht

 3. Ruevert: avatar
  Ruevert:

  Lieve Saskia,
  heb je reactie wel gelezen en begrepen. De agrarische sector heeft al sinds mensenheugenis de traditie, van ouder naar kind, leven in de natuur en daar een boterham aan verdienen. Dat is lange termijn.
   Jullie oplossing is korte termijn. De voedselbron om de hoek wordt steeds belangrijker en is milieutechnisch en economisch beter voor de mooie aarde waar jij het over hebt, dan het verschuiven van de voedselvoorziening naar onduidelijke landen. Dus ik moet helaas constateren dat de PVVD helaas lijdt aan tunnelvisie.  Als je de kinderen in de toekomst wilt laten profiteren van de welvaart en het welzijn waarvan wij nu genieten, zul je een praktische oplossing moeten vinden. En (helaas) horen megastallen daarbij.
  Groet terug
  Ruevert

 4. Ruevert: mega blij avatar
  Ruevert: mega blij

  @ Saskia,
  Zullen maar zeggen dat zwijgen instemmen is of is er geen onderbouwde argumentatie aan te voeren. In beide gevallen is duidelijk dat megastallen (helaas) noodzakelijk zijn.

 5. Ruevert: wordt princ avatar
  Ruevert: wordt princ

  @Saskia,
  is de pvdd op de zelfde manier georganiseerd als apratiski partijen uit het voormalige Oostblok. Alle onwelgevallige reacties worden stelselmatig doodgezwegen, onder het motto dan bestaat het niet en is het niet waar. Wacht nog steeds op jouw antwoord.

 6. Shoarma avatar
  Shoarma

  Gelukkig zijn de verkiezingen weer achter de rug en is die propaganda-tsunami ff weggeëbt…

 7. Shoarma avatar
  Shoarma

  Maar PVDD heeft wél gelijk: uitmesten, die overkill van megastallen (en megaverkiezingsnondebatten…)

 8. Ruevert: wordt princ avatar
  Ruevert: wordt princ

  Beter een megastal met goed verzorgde dieren. Het is immers het inkomen van de boer, dus dat zit wel goed. Varkensflats van 10 hoog op de nieuwe Maasvlakte is de oplossing!
  Alles beter dan het uit vage landen ongecontroleerde varkensvlees uit zeer dubieuse landen.
  Overigens eet ik geen varkensvlees, niet omdat ik wellicht moslim of jood zou zijn, het is gewoon niet lekker.