Geplaatst

Steun van de burgemeester!

“Pauze”, “relax”, “relaunch”, zo snakten sommigen meteen na de aftrap van het beslissende jaar 2012 al naar de rust. Maar we gaan er juist extra tegenaan. En we beginnen het nieuwe jaar met steun van de burgemeester! Totaal onverwacht zag ik hem ineens in Stellendam! Ben je een dagje weg uit Tilburg en dan zie je daar in Zeeland voor het eerst de burgemeester! Ik kan er nog niet over uit.
Fotografen doken met grote telelenzen op de grond voor naar ik veronderstelde de ultieme foto op de voorpagina van het BD. Maar het liep allemaal anders.
De burgemeester negeerde zelfs de speciaal voor hem gedekte tafel, leek op mij na het hele publiek beneden zijn stand te vinden!

Hoe raakt die hier nou verzeild in de haven van Stellendam, was natuurlijk mijn eerste vraag. Was er iets misgegaan met de Tom Tom, met als gevolg nu deze rapportage naar Tom enkelvoud? Nee, de burgemeester was hier dankzij die typische eigenschap van burgemeesters: meewaaien met de wind. En ik moet bekennen dat ik daarvan diep onder de indruk was. En ook dat hoge voorhoofd! Extra indrukwekkend in het verdere gezelschap van allemaal platte koppen.
Een échte burgemeester, zo concludeerde ik. Geen burgemeester die snode plannen uitbroedt, maar echte eieren! En dan niet in de Stellendamse Duintjes,
maar in Groenland en Noord Canada.

Dankzij de noordwesterstorm glinsterden er in het zonlicht op sommige plekken ook duizenden zilvermeeuwen. Normaal ver op zee dartelende drieteenmeeuwen vlogen ook vlak langs ons heen. Je zag zelfs de zwarte poten. Langs een stukje van nog geen drie kilometer strand zagen we vlakbij ook drie Jan van Genten. “Zeezot” zo noemen de Vlamingen deze vogel die normaal midden op zee de zotste capriolen uithaalt. Van grote hoogte plonst hij in zee en gaat dan helemaal kopje onder.
Maar dit uit de koers geblazen drietal zat drijvend langs de kust bij te komen van het zo onstuimig begonnen Nieuwe Jaar.

Maar de klap op de vuurpijl moest nog komen. Bij de Oosterscheldedam. Niet zozeer de dikke zeerob op een aanlegsteiger, maar burgemeester nummer twee! En dit was dan ook nog eens de grote burgemeester (Larus hyperboreus)! Bij Stellendam zat de kleine burgemeester (Larus glaucoides). Er was kennelijk burgemeestersoverleg geweest! En niet van ‘apen’ als Vreeman, Opstelten of nog vreemdere vogels, maar van échte burgemeesters. Geen larie, maar lari. Beide zeldzame larussoorten tegelijk. Twee zeldzame dwaalgasten op één dag. Zilt genot waarvan zelfs een Limburger zeemansbenen zou krijgen. Wie maakt dat in zijn leven ooit mee!
En waarom overkomt dat uitgerekend mij! Er is maar één verklaring mogelijk. Ik heb met de gemeente Tilburg nog een stevige appel te schillen en de échte burgemeesters hebben zich al aan mijn zijde geschaard, staan geheel achter mij.
Ze kunnen op het gemeentehuis hun borst nat maken.

    Kleine burgemeester, Stellendam 6 januari 2012

       Grote burgemeester, Oosterscheldedam 6 januari 2012

 

 

 

Reacties

9 reacties op “Steun van de burgemeester!”

 1. Stellendam avatar
  Stellendam

  Een vaak gemaakte fout…. Stellendam ligt nog steeds in Zuid-Holland…….

 2. Jonkie XS avatar

  Inderdaad ja, mijn grote Zeilvriend komt uit Dirksland (Dirk zit nu naast me…)

 3. ruevert avatar
  ruevert

  de kleine en grote stern hebben mijn voorkeur. Mooie tekening van het verenkleed.

 4. Henk Kuiper avatar

  De kleine stern? Welke soort bedoel je dan precies? Visdief? Noordse stern? Dwergstern? Wat mij betreft overigens alle drie even mooi. Zó sierlijk en elegant. En alsof het ze geen enkele moeite kost van noord naar zuid trekkend en weer terug. De Noordse stern zelfs van noordpool naar zuidpool. Ja, wat er toch allemaal vliegt, fladdert, leeft en groeit en zich hier op TilburgZ ook allemaal uit en manifesteert!

 5. ruevert avatar
  ruevert

  touche, Visdief is wel van toepassing in dit dorp. Verder is elke vogel in de lucht beter dan die vreemde vogels die ons besturen en de wijsheid in pacht denken te hebben. De Koekkoek uitgezonderd. Die bedient zich met dezelfde tactiek: list en bedrog, zonder dat de rechtmatige eigenaar van het nest het in de gaten heeft.

 6. Jonkie XS avatar

  @ Roten Allee: Ja, ik had het al over mijn zeilvriend, ga um nu inkoppen. Komt ie 'Rooie weg in 'T Frans met vergeten spatie': "De beste stuurlui staan aan wal."

 7. Nachtburgemeester Tilburg avatar

  Je hebt ook steun van de Nachtburgemeester/V Tilburg. __Vraagje. Kom je naar de landelijke Genoegdag 17 maart 2012. Ik kan je uitnodigen 'Key-listener" te vragen. Als voor mij belangwekkend persoon, die ik specifiek uitnodig om te komen luisteren en feedback te geven.__We wandelen 's middags ook. __Hoop dat je niet verhinderd bent…..__ Een dag voor de nieuwe realisten, zoals jij dat gedachtegoed al jaren leeft.__Met een hoopvolle visie. Misschien wil je meewandelen met een groep?___ _http://vooruitkijkengodelieveengbersen.blogspot.com/2012/01/landelijke-genoegdag-17-maart-2012.html____Wandelen we anders een keer 's avonds, binnenkort. Vertrek vanaf Heuvelplein.__Linde. groetjes, uw #N8bmV013

 8. Nachtburgemeester Tilburg avatar

  Waarom die underscores?
  Was niet de bedoeling…

  Henk, via Bram probeer ik je adres nog te achterhalen en stuur ik je een uitnodiging met de post. Je digitale e-mail postbus doet het niet meer? Of wel? Ik spreek je graag een keer, de Nachtburgemeester kan wel wat informatie gebruiken. Ik wil graag iets organiseren; "over en door de media'. Een soort, journalistiek dialoog café.
  😉
  groetjes,
  Godelieve

 9. Garm avatar
  Garm

  Het Stadhuis komt leeg, vrij binnenkort naar ik heb begrepen, dus maak er een broedplaats voor burgemeesters van, die van de soort waar jij het over hebt, en de Nachtburgemeester erbij, alles en iedereen met zijn eigen kolonie, en voor de gezelligheid 'n stel oververvalste Brabantse broekhanniken erbij….Laat de boel n jaar zijn gang gaan, met wat plantjes op het dak, introspection, transerection, whatever, en onze burgemeester komt openen,
  Henk,
  een voorspoedig 2012!