Geplaatst

Krijgt Tilburg 23 november een nieuwe linde op de Heuvel?


Op 23 november krijgen we volgens de plannen op Linde-vernietigings-plein de Heuvel lindeboom nummer zes. Weer een linde naar de Lindedestructieput.
Maar ook los van de daar gecreëerde, elk Lindeleven smorende omstandigheden een actie die alleen maar vragen oproept.

boom met een verhaal

“Eerst doofpot open, beerput leeg”, zo staat al maanden op de huidige dode boom. “Laten staan, laten staan”, zo is het verzoek. Waarom dan toch omlaag halen nu van dat “Monument 20 jaar kappen oudste Vrijheidsboom van het land”?
Het speciaal planten van een dode boom is niet eerder vertoond in het land.
Een uniek feit. Waarom zo’n unicum alweer op de Lindestortplaats terwijl de stad het landelijk unieke nog maar amper beseft? Hoe toepasselijk en symbolisch is ook juist die dode Vrijheidsboom voor wat er rond de nieuwe Heuvel gebeurde met vrijheid, inspraak, vrije meningsuiting. Die boom vertelt een verhaal. Die boom doet als het ware zelf al de doofpot open, het deksel van de beerput.

Maar nee, weer een nieuwe doofpotmanoeuvre: doofpotlinde nummer zes.
In de berichtgeving alweer “linde” met een kleine letter en zonder enige betekenis. Genetisch ook geen relatie meer met de abdij van Tongerlo, de oude Vrijheidsboom en Gerechtsboom. Opnieuw ook in afwijking van eeuwenlange traditie zonder enig speciaal model: een gewone straatboom, ordinaire standaardboom.
Ook geen drie bomen meer, zoals de plannen ons zo mooi verzekerden, maar nog maar één. Op de plek waar ons groeiruimte werd gegarandeerd voor “drie lindebomen” worden straks in werkelijkheid gegarandeerd ook van die ene lindeboom de wortels meteen gewurgd en verstikt. Dat het zogenaamde “Lindecomité” zich ervoor leent om de suggestie te wekken dat al die belazerij geschiedt via overleg met en instemming van de bevolking. Zelfs al weet je niets van lindebomen, de historie en geschiedenis en kiest de gemeente je daarom tot overlegpartner, je ziet toch hoe je wordt gebruikt om alle al bestaande ‘Lindecomités’ en al jaren écht betrokken Tilburgers nóg onbeschofter te negeren. En je ziet toch met eigen ogen de verdere corruptie! Moet je dat verder mee sanctioneren?

beloftes en werkelijkheid

Waar is de beloofde groeiruimte voor “drie lindebomen”? Waar zijn de beloofde “drie banken om de lindeboom”? Waar is in plaats van de T stijl die nu als het ware zelfs letterlijk strepen door de boom trekt het beloofde “groen van wisselende breedte”, de beloofde “groene oase”? Waarom en waarvoor verschoof de linde in de uiteindelijke oplevering meters naar de zijlijn? Wat zien we in plaats van de boom in werkelijkheid nu “in het midden”, “centraal” en als “hart” op de bestemde en getekende plek voor de lindeboom! Een tegel voor de kruikenzeiker waarover in de plannen met geen woord was gerept. Het bekende Tilburgse reclamemiddel voor kruiken met sterke drank en Schrobbelèr in het bijzonder! En hoe corrupt waren daarvoor al de reclame- en T afspraken over wat in plaats van de Linde in de markt zou worden gezet als ‘ziel’, ‘identiteit’ en ‘hét symbool van Tilburg’. Hoe krankzinnig ver gingen de acties en praktijken om in dat kader de niet commerciële concurrentie uit te schakelen en de Lindeboom in het bijzonder. “Infuus”, “couveuse” enzovoort!

open en bloot

“Authentiek Tilburgs drankje” aldus in 1994 al de reclame via de gemeente in het gemeentelijk persbericht bij de kap van de Lindeboom. En was ook die Lindeboom “authentiek Tilburgs” of voorzien van ook maar enige andere betekenis verlenende aanduiding? Nee, alleen maar ellende en “lindeboom” niet eens meer met een hoofdletter. In tegenstelling tot “Schrobbelèr”. En als de eeuwenoude Vrijheidsboom wordt gekapt schenkt de gemeente voor iedereen op de Heuvel een glaasje van het als nieuwe ‘identiteit’ in de markt te zetten product ‘Schrobbelèr/Kruikenzeiker’.
Een op zich al bedenkelijke reclamepraktijk. Maar het meest smerige: de koppeling aan jarenlange vervolgacties om de Lindeboom qua betekenis en levend symbool systematisch met alle middelen omlaag te halen. Met geen pen meer te beschrijven. Naar degene die dat toch nog probeerde werd nog eens extra voor tienduizenden euro’s schade berokkend. Die man dreigt zodoende nu zelfs uit huis te worden gezet.

Kosten van die zogenaamde ‘citybranding’ al zeker meer dan honderd miljoen!!
En in die aanhoudende corrupte campagneomstandigheden nu doofpotlinde nummer zes? Nog weer meer geld er tegen aan? Het is genoeg geweest. Stoppen. De doofpot open, de beerput leeg. En wordt toch het gat voor die nieuwe doofpotboom uitgegraven, dan op dat moment alsnog ingrijpen graag van het Lindecomité, zodat de plantkuil zonder boom en aarde open en bloot blijft liggen! Laat de bevolking de komende jaren eerst maar eens een blik werpen op dat Lindemoordgat dat zogenaamd groeimogelijkheid zou bieden aan drie volwassen lindes. En dan in en rond die geopende Doofpot alle daar dit jaar nog door de gemeente verwijderde uitleg, publicaties, teksten en gedichten. De ‘Doofpot’ op de Heuvel niet toedekken met weer een nieuwe bij voorbaat ten dode opgeschreven linde, maar de ‘Doofpot’ helemaal open. Lindecomité, laat je niet zo schandalig misbruiken. Ik laat me nog liever het huis uitzetten dan ook maar enigszins de suggestie te wekken dat ik de corruptie en de jarenlange leugens en belazerij nog accepteer. Tilburg, maak van je hart niet nog verder een Lindemoordkuil!

Voor overzicht per onderwerp (met links) van stukjes geschreven van 2006 tot 2010
zie weblogoverzicht: A tot G , G tot M, M tot S en T tot Z.

Reacties

Eén reactie op “Krijgt Tilburg 23 november een nieuwe linde op de Heuvel?”

  1. […] ook ‘Krijgt Tilburg 23 november weer een nieuwe linde?‘ Reacties Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink. ← Hoogopgeleide, […]