Geplaatst

Slaperig provinciestadje

De Belastingdienst en de Dienst Landelijk Gebied vertrekken uit Tilburg op last van CDA-minister Donner. CDA-wethouder de Ridder heeft blijkbaar weinig in de Haagse melk te brokkelen. VVD-coalitiegenoten Möller en Lauwerier ook niet. Uniek museum het Scryption werd vorig jaar plotseling gesloten op last van B&W onder aanvoering van GroenLinkswethouder Frenk. Het gaat nu waarschijnlijk naar Eindhoven. Over een paar weken gaat het duur- en bestuurlijk zuurbetaalde maar inmiddels beregoed lopende Miditheater dicht. Het Nederlands Instituut voor de Animatiefilm verliest haar subsidie en vertrekt naar… Eindhoven. Eerder vertrokken boerenorganisatie ZLTO en zorgverzekeraar VGZ. Fontys verhuisde eerder de Sporthogeschool en Social Studies naar… yep, de lichtstad. De PvdA-onderwijswethouder had geen antwoord. De vraag is inmiddels waarop het college nog wél een antwoord op heeft.

 

Kartrekker van de poging om Brabantstad in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa te laten worden is niet cultuurstad bij uitstek Tilburg geworden maar techniekstad Eindhoven. Waar waren B&W van Tilburg? Tilburg wordt wel geacht €10 miljoen te investeren. De opbrengst voor de stad is nog geheel onduidelijk. De Tilburgse detailhandel stagneerde in haar ontwikkeling door het gelukkig afgeserveerde megalomane megamall-idee van een eerdere PvdA-burgemeester. VVD en D66 drukten onlangs een ruimere zondagsopenstelling door die nog meer kleine zelfstandigen de nek zal omdraaien. Alleen de grote eenheidsworstenwinkels blijven over.

Toen VVD-minister Opstelten de onzalige wietpas lanceerde, wezen veel burgemeester van grote steden met veel coffeeshops de minister op de problemen en risico’s van een wietpas. Burgemeester Noordanus van Tilburg niet, die ging akkoord waarmee hij zich liet chanteren door Opstelten om zo extra geld te kunnen krijgen voor het zwaar door rijksbezuinigingen getroffen MiddenBrabantse politiekorps. In tegenstelling tot veel van zijn collega’s breekt Noordanus ook geen lans voor gereguleerde gemeentelijke wietteelt. PvdA-wethouder Sociale Zaken en Participatie Hamming is bestuurlijk opgebrand, laat het hoofd hangen en accepteert gelaten de financiële kaalslag op zijn beleidsterrein. De D66-wethouder komt niet verder dan wat symbolisch duurzaamheidsgefröbel in de marge.

Burgemeester en wethouders van Tilburg zitten te slapen. Of ze hebben niks in te brengen in Den Haag, in Brabantstad en elders. En ze hebben sowieso geen langetermijnvisie omdat er in de monstercoalitie van vijf partijen (afgedwongen door -toen nog- interimburgemeester Opstelten, jawel, hij weer) geen overeenstemming is over welke kant Tilburg op moet en hoe. Dit college heeft geen bestuurskracht en geen doorzettingsmacht. Noch in Tilburg. Noch erbuiten. Dat is ernstig. Want de stad zit met alle verlies aan bedrijvigheid, arbeidsplaatsen, cultuur, budget en bestuurlijke invloed op een hellend vlak. Ontwikkeling en leefbaarheid van de gedeeld vijfde stad van Nederland glijden weer af naar het bedenkelijke niveau van een slaperig provinciestadje. Tilburg en de Tilburgers verdienen beter.

Veerle Slegers

Reacties

5 reacties op “Slaperig provinciestadje”

 1. Garm avatar
  Garm

  De leden van de gemeenteraad hebben geen enkele interesse in de steeds grotere leegloop,ook niet in de verhouding van alle leegkomende gebouwen en tegelijkertijd extreme bouwdrift van het College.
  De verhouding is finaal zoek en nog niet een vraag wordt hierover gesteld, zoals bijvoorbeeld de noodzaak om de Lochtstraat ondernemers weg te kopen, en nu ook weer de Eliasfabriek te slopen na eerst iedereen weg te saneren.
  Over deze laatste: zo'n fabriek restaureren a la Strijp S in Eindhoven zou voor Tilburgse bedrijven een enorme werkgelegenheid opleveren en een fantastisch laatste Fabriekscomplex kunnen laten schitteren. Terwijl ondertussen die studentenplannen net zo goed op dat lege van Gend & Looscomplex gestalte kunnen krijgen, maar nee,
  geen enkele vraag vanuit de gemeenteraad.
  En wat doen die raadsleden dan wel?
  Dieptriest, straks staat de halve stad leeg en zelfs de hele Spoorzone, en zijn de centen op, meegegeven aan bouwbedrijven uit het Noorden zoals BAM, AMVEST, Volker Wessels.
  Tilburgs geld weg, werk weg, bakstenen over die niemand wil(de) hebben.
  Als dank voor het riant verpozen krijgt de Tilburger de schillen en de dozen.

 2. Garm avatar
  Garm

  Veerle Slegers ken ik niet persoonlijk, de politiek kleur van haar partij vind ik even niet interessant, wel haar over-all visie en het feit dat zij als enige vanuit de gemeenteraad deze ook op tafel legt.
  En zich niet verliest in kleine onderlinge meningsverschillen,waar onze raad zo sterk in is.

 3. SP avatar
  SP

  Dag Garm, we (de SP-fractie) hebben meermaals het afgelopen jaar gevraagd om een goed leegstandsbeleid, daar ook voorstellen voor gedaan. De voorstellen zijn afgewezen. We wachten nog steeds (na vele toezeggingen) op een leegstandsnota van het college (wethouder de Vries).

 4. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Ambtenaren in de black box van de heer Berend de Vries, er is werk aan de winkel. Of zijn jullie bezig met dat idiote plan van een extra A58 ontsluiting om een blunder van een bioscoopexploitant, een marktpartij die zelf maar bretels moet kopen om zijn broek op te houden, op de verkeerde wijze te pogen op te lossen? Een winkel krijgt ecth niet meer klanten als je ook door de achterdeur naar binnen kunt…

 5. Ruevert avatar
  Ruevert

  @Paul,  
  regeren is vooruitzien. Helaas ontbreekt dit in dit dorp bij politiek en ambtenaren. Stappegoor is het zoveelste voorbeeld. Ze laten zich in slaap sussen door powerpoint presentaties en de daar aangekoppelde briljante vergezichten. Zonder na te denken over de basis van elke ontwikkeling. Verkeer en parkeren. Je zou toch denken dat ze na het echec van de Reeshof op dit gebied wakker zijn geworden, helaas de ambtenaar sluimert rustig door en pakt de trein naar zijn woonplaats om vijf uur. En de politiek heeft helaas niet de capaciteit om daar een gefundeerde mening over te vormen.   
  Het is en blijft een dorp zoals Moergestel. Alhoewel daar het boerenverstand nog steeds de bovenhand heeft.