Geplaatst

Hoefstraat=Zoefstraat

Nu de Hoefstraat geopend gaat worden en het college heeft besloten dat hier 50 mag worden gereden, hebben we het hele zaakje omgedoopt tot Zoefstraat. In overleg met bewoners is destijds gekozen voor een 30km inrichting. Terecht, de straat is smal, druk, er ligt o.a. een school, een wijkcentrum en een bejaardenhuis aan: geen plek om elkaar met een verschil van honderd kilometer per uur te passeren. Het wordt er levensgevaarlijk, en dat alleen maar om de aandeelhouders van Veolia gerust te stellen.

Volgens ons is de Hoefstraat niet geschikt om 50 kilometer per uur te rijden. De nieuwe inrichting van de weg, de bredere stoepen en verhoogde kruispunten, allemaal gericht op een snelheid van 30. En dat is ook meer dan genoeg. Bewoners waren het daar mee eens, en zelfs Veolia leek zich te schikken. Totdat de VVD het verkeersbeleid in Tilburg opnieuw ging invullen. En de PvdA-gedeputeerde kans zag Veolia tegemoet te komen. Nu wordt het een Zoefstraat om de bussen maximaal 1 minuut tijdwinst te geven. Dat is gewoonweg onbehoorlijk.

Overal in Tilburg werden woonstraten ingericht op 30 kilometer per uur. Maar verkeersveiligheid is inmiddels geen prioriteit meer voor dit college. Sterker nog, in hun regeerakkoord staat zelfs dat ze zich daar niet meer mee bezig gaan houden. Dat met gevaarlijke wegen in woongebieden ook de leefbaarheid achteruit gaat lijkt het college evenmin te interesseren. Het is een illusie te denken dat je met een verhoging naar 50 km in een woonstraat echt tijdwinst kunt boeken. Het staat in ieder geval in geen enkele verhouding tot de toegenomen onveiligheid en verslechtering van het leefklimaat.

Veerle Slegers
SP Tilburg

Reacties

2 reacties op “Hoefstraat=Zoefstraat”

  1. Theo avatar
    Theo

    Wat hebben de aandeelhouders van Veolia hier nou mee te maken? Populistisch geblaat lijkt me zo.

  2. R.Devriesere avatar
    R.Devriesere

    Ja inderdaad, ik als chauffeur vind het veel te smal,je kan er niet eens 30 rijden als er 2 bussen door komen, nee…laten we gewoon de zoefstraat weer de hoefstraat noemen en de bus met 50 over de ringbaan laten rijden. deze omleiding is tot op heden prima en moet de normale route worden, kunnen de mensen die naar de bowling moeten ook daar voor de deur uitstappen als de gemeente er een halte plaatst.