Geplaatst

Acaciastraat 23

Er moest een foto worden gemaakt voor de gemeenteraad en ik mocht bepalen waar. Niet moeilijk: Acaciastraat 23. Daar staat het pand van bakkerij annex meelzolder Vorselaars, nu onderkomen van ontwerpbureau Kinkorn. Gebouwd door architect Barenburg in 1932 in de stijl van De Stijl. Dat was de destijds revolutionaire kunstbeweging die ontstond in Tilburg en die daarna de wereld veroverde en de basis werd voor andere invloedrijke kunststromingen. De heldere primaire kleuren en strakke vormen contrasteren sterk met de twee rijen huizen in het verder doorsnee binnenstedelijke straatje. Prachtige gevel die zoveel mogelijk aandacht verdient, vind ik. Dat leverde onlangs een bijzondere ontmoeting op.

Er stond namelijk een bestelauto voor het pand en dan is het lastig fotograferen. Fotograaf Joop Wever en ik belden bij de buren aan en ja hoor, daar woonde de eigenaar van de auto. Natuurlijk wilde hij die even verplaatsen. Hij deed nog meer: Zijn eigen huis laten zien dat het vroegere woonhuis was geweest van bakker Vorselaars en zijn vrouw. En hij gaf ons zelfs een boek over de geschiedenis van de Noordhoek zoals dit stadsdeel heet. In het boek stond een foto van de eerste bakker Vorselaars met zijn oude bestelauto voor zijn woonhuis. We kregen ook nog het adres van zoon Vorselaars, ook bakker die allang met pensioen is maar nog in de buurt woont. Al met al werden het mooie foto’s. Met een mooi verhaal. Dat nog niet af is. De Stijl en Tilburg. Bijna vergeten historie? Of levend heden met een toekomst?

Veerle Slegers

Fractievoorzitter SP Tilburg en lid Provinciale Staten van Brabant voor de SP