Geplaatst

Stemmen is best moeilijk

Vorige week was er een politiek debat voor mensen met een verstandelijke beperking. Het leercentrum van zorginstelling Amarant had dit debat georganiseerd, samen met de Openbare Bibliotheek. Ook deze mensen hebben stemrecht en moeten zich dus kunnen voorbereiden op de verkiezingen. Om hen daarbij te helpen, kwamen raadsleden van de SP, D66, VVD en PvdA met elkaar debatteren over onderwerpen die hen rechtstreeks aangaan. De regiotaxi (het openbaar vervoer voor mensen die niet zelfstandig kunnen reizen) en … kwamen ter sprake. Fractiegenoot Bart van de Camp, gepokt en gemazeld in de zorg, kent deze wereld als geen ander en kon dus aan de mensen van Amarant goed uitleggen waarom het zo belangrijk is om te stemmen op een partij die opkomt voor mensen die afhankelijk zijn van zorg. Zeker in deze tijd van enorme bezuinigingen.

Het Amarant Leercentrum heeft de belangrijkste punten uit de verkiezingsprogramma’s van alle partijen beknopt op een rijtje gezet. Verder zijn er allerlei boekjes en websites voor mensen met een verstandelijke beperking. Ik heb na afloop nog even met wat medewerkers staan napraten. Amarant maakt er momenteel een punt van om zijn cliënten (of ze nu intern wonen of begeleid zelfstandig) goed voor te lichten. Hen wordt geleerd dat zij het recht hebben om helemaal zelf te beslissen op welke partij en politicus ze stemmen. Ze hoeven daarbij geen stemadviezen te volgen, noch van Amarant, noch van hun begeleiders of ouders. Dat is hartstikke goed: Het gaat hier immers om volwassen mensen met een eigen wil en beslissingsbevoegdheid. Dat is nog weleens wennen voor hen. Het kan ook weleens problemen opleveren dat sommige cliënten tot in het stemhokje moeten worden begeleid. Eigenlijk mag dat niet van de wet. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe de begeleiders dat gaan oplossen.

Hoe dan ook is het goed dat Amarant zijn mensen helpt zelfstandig na te denken en te kiezen.

Hier nog wat meer websites: kiezen en stemmen, u heeft het voor het zeggen, vgn, noxqsl en de visuele versie van het kieskompas.

Veerle Slegers

Reacties

Eén reactie op “Stemmen is best moeilijk”

  1. Ruevert avatar
    Ruevert

    Tja,
    wat moet ik hier van zeggen.Mooi dat de mensen van Amerant kunnen stemmen. Maar het is weer afleiden van de werkelijke zaak waar de SP zich druk over zou moeten maken. DE groeiende armoede aan de onderkant van de maatschappij. De mensen van Amerant zijn goed verzorgd. Dus ik schuif dit commentaar als makkelijk en vanuit een luxe positie commentaar. Net zoals de DPVD uit hun luxe positie de werkelijke problemen niet aanpakken en voor de hun Buhne mooie sier maken. Foei, van de SP verwacht wel iets meer.