Geplaatst

Herdenking

Zaterdag net als voorgaande jaren naar de herdenking geweest van de Tilburgse slachtoffers van de politionele acties in Nederlands-Indië. Jonge mannen die voor vrede en vaderland dachten te gaan vechten in den vreemde maar in een guerrilla-oorlog van Indonesische vrijheidsstrijders terechtkwamen. Zestig van hen kwamen nooit meer terug, ontredderde familie en vrienden achterlatend. Hun kameraden maakten vreselijke dingen mee maar mochten er na thuiskomst in Nederland niet over vertellen. Sterker: Ze kregen kritische vragen te verduren en moesten verder maar zien hoe ze het stelden. Voor hen en hun geliefden is er elk jaar een herdenking. Die ook eventjes stilstaat bij de jonge militairen die zijn of worden uitgezonden naar andere oorlogsgebieden. En bij de mensen die hen nabij staan.

Namens de gemeente leggen raadsleden elk jaar tijdens de herdenking een krans bij het monument aan de Gerard van Swietenstraat langs de Ringbaan Oost. Ook bij een andere herdenking, die van het bombardement tijdens WOII in de Noordstraat, zijn raadsleden aanwezig die een krans leggen. Verder doet de gemeente er niks aan. Van burgemeester en zeven wethouders is niemand aanwezig: Zij vinden het genoeg om aanwezig te zijn bij de jaarlijkse algemene dodenherdenking. Toch is het een feit dat er nog steeds Tilburgers zullen zijn wiens leven is beïnvloed door het bombardement in de Noordstraat. En Tilburg kent een aanzienlijke levendige Indische gemeenschap met ondermeer veel (nazaten van) militairen uit ‘t Koninklijk Nederlands Indisch Leger. Ook zij hebben allemaal de invloed van de Tweede Wereldoorlog en de tijd erna aan den lijve ervaren, ongeacht of ze toen al geboren waren of niet.

Erkenning van die invloed en van het verdriet en de problemen dientengevolge is noodzakelijk. En ondersteuning van de herdenking ervan. Bij de begroting in november dus maar een voorstel indienen voor een gemeentelijke tegemoetkoming in de kosten. En een verzoek aan B&W om toch ook ‘s iemand af te vaardigen naar deze bijeenkomsten.

Veerle Slegers

Fractievoorzitter SP Tilburg