Geplaatst

Earthfall. Spannendste dansgroep in Europa

De spannendste dansgroep van West-Europa. Naar mijn mening. Die ik graag weer eens wil zien. Misschien dat dit blog theatermensen in Brabant op een idee brengt. Dertien jaar geleden werkte ik voor mensenrechtenorganisatie Amnesty International als landenspecialist voor Brazilië. Er kwam een Engels gezelschap voor moderne dans in Nederland touren met een voorstelling over de gevangenschap van een meisje onder de Braziliaanse dictatuur eind jaren zeventig. Ik mocht namens Amnesty de inleiding verzorgen van de voorstelling. Die voorstelling maakte een enorme indruk op me. Net als de ontmoeting met de dansers, muzikanten en choreografen. Van Earthfall.

Forever and ever was de artistieke weergave van de ervaring van één van de danseressen, Margarida Morini die als jong meisje in Brazilië demonstreerde tegen de dictatuur. Haar vriendin werd opgepakt, vastgezet en gemarteld. De dans verbeeldde de vriendschap tussen de twee meisjes, de arrestatie en de confrontatie tussen de gevangene en haar beul. Op zichzelf al aangrijpend genoeg, werd de dans nog intenser door de harde rockmuziek van twee live muzikanten op het podium met de dansers. Ook voor hen was de voorstelling zwaar, met name voor Margarida. Na afloop was het dan ook altijd even bijkomen in de theaterbar.

Ik had nog nooit zulke dans gezien: Zo intens, wild en toch gestileerd, zo creatief en tegelijk uit het leven gegrepen. Zo kunstzinnig en tegelijk geëngageerd zonder belerend te zijn. Gemaakt door prachtige slimme, gedreven mensen, kunstenaars die hun kunst verbonden met het leven en de wereld. Ik heb bijzondere avonden door en met hen gehad. Jim Ennis, choreograaf en artistiek directeur van het gezelschap, nodigde me uit op hun thuisbasis in Cardiff, Wales. Het is er nooit van gekomen om hen daar op te zoeken. Maar de enkele malen dat ze met nieuwe voorstellingen terug naar Nederland kwamen, ging ik er weer heen. Het is nu lang geleden dat ze in Nederland waren. Misschien verleidt dit blogje hen én theaterprogrammeurs…

So Jim and Jessica, if you read this: Please consider coming to the Netherlands again! You would do me and undoubtedly many other Dutch dance lovers a huge favour!

Veerle Slegers