Geplaatst

Boze buurten

Vorige week weer een tribune vol boze buurtbewoners uit diverse wijken in de raadzaal. Wethouder Frenk (GroenLinks) laat zich namelijk weer (what’s new) voor het bezuinigingskarretje spannen van haar coalitiepartner VVD en sluit vijf drukbezochte buurthuizen. Hoewel, ‘karretje’: Het is meer een stoomwals. Frenk kan niet uitleggen waarom dit een goede bezuiniging is. Sterker nog: Ze hééft het ook niet uitgelegd. “Het staat gewoon in het coalitieakkoord, punt uit”. Uit deze houding spreekt minachting voor burgers. En voor de oppositie.

Woedend waren de buurtbewoners na het beluisteren van het debat tussen de wethouder en met name de SP. Fractiegenoot Bart van de Camp wees Frenk er tevergeefs op dat wat nu een bezuiniging lijkt straks juist een grote kostenpost wordt voor de gemeente. Wijkactiviteiten moeten namelijk een andere plek vinden. Of ze worden afgeschaft zodat veel buurtbewoners achter de geraniums komen, met als gevolg veel isolement, medische en psychische ellende. De sociale samenhang in de buurt wordt stukgemaakt, het hart wordt uit de wijk gerukt. Veiligheid en leefbaarheid in de wijk verdwijnen. Intussen heeft het college (VVD, PvdA, CDA, GroenLinks en D66) de mond vol van ‘sociale stijging’.

Niemand in de stad snapt deze kille snoeimaatregel: Buurtbewoners, maatschappelijke organisaties, de achterban van CDA, PvdA en GroenLinks niet. En wij niet. Dit college zal de stad nooit kunnen uitleggen waarom het vijf wijkcentra sluit en duizenden Tilburgers hun (vaak enige) ontmoetingsplek afneemt, terwijl het miljoenen besteedt aan Willem II, een tophockeycomplex, Brabantstad Culturele Hoofdstad, aanleg en onderhoud van asfalt. En de dure, net nieuwe multifunctionele accommodaties zijn nu al onbetaalbaar en onbruikbaar.

De buurtbewoners en hun vertegenwoordigers de wijk- en dorpsraden (hun budgetten worden ook geminimaliseerd) hebben aangekondigd te gaan actievoeren. Wij steunen hen daar natuurlijk in. Op 2 maart aanstaande zijn er verkiezingen. Dan kunnen Tilburgers aan het college uitleggen wat zij van de coalitiepartijen vinden. En tot die tijd kan iedereen deze petitie tekenen.

Veerle Slegers, fractievoorzitter SP Tilburg

Reacties

13 reacties op “Boze buurten”

 1. Shoarma is döne avatar
  Shoarma is döne
 2. arjen roos avatar
  arjen roos

  Gaan we PvdA, D66 en Groen Links via de provinciale verkiezingen afstraffen voor hun lokale beleid in Tilburg? Goed idee Veerle!

 3. Tine avatar
  Tine

  @Arjen Roos
  als je wilt gaan afstraffen bij de verkeizingen zou ik toch echt bij de regeringspartijen CDA en VVD inclusief hun gedoogpartner Geert W. beginnen.
  Daar komen rechtstreeks de megabezuinigingen vandaan die we hier in Tilburg tandenknarsend moeten zien uit te voeren. Per week vliegen je weer nieuwe miljoenenkortingen om de oren, je schrikt nergens meer van.En wacht maar eens af: de 'harde'sector die komt binnenkort ook aan de beurt.
  'Snoeien om te groeien', was het toch volgens premier Glimlach en zijn goedgemutste secondanten?

 4. arjen roos avatar
  arjen roos

  Maar Tine toch.. met het budget van de verbouwingskosten van MIDI hadden al die wijkcentra gewoon open kunnen blijven. Is toch echt PvdA-beleid geweest.

 5. Ruevert: heeft vele avatar
  Ruevert: heeft vele

  En wie betaald het afkopen van de lopende contracten. De kapitaalvernietiging door het gedwongen afstoten van het onroerend goed. etc, wellicht zijn die kosten hoger dan de beoogde bezuiniging. Maar ja dat komt weer uit een ander potje.

 6. Tine van de Weyer avatar
  Tine van de Weyer

  Toen besloten werd MIDI te gaan renoveren stonden de banken nog overeind. Niemand kan de toekomst voorspellen.de huidige bezuinigingen komen rechtstreeks uit Den haag en dienen structureel karakter te hebben. Los je niet op met incidenteel potje geld. Hoogstens uitstel executie.goed initiatief bezoekers Boomtak het zelf te gaan doen, wijkhuizen terug aan burgers.

 7. henk avatar
  henk

  “Niemand kan de toekomst voorspellen”, wordt hierboven gesteld. Met andere woorden: al die mensen die ons de toekomst volkomen juist voorspelden werden niet alleen doodgezwegen, ze bestaan niet eens. Zo ver gaan we inmiddels om de illusies overeind te houden wat betreft onder andere groei van kapitaal en economie tot in het oneindige. En in Tilburg mag al niet eens meer wat betreft het heden de realiteit verteld worden. Om de mooie campagnepraat en reclamevoorstelling van zaken overeind te houden worden nu uit brieven naar de gemeenteraad passages ijskoud geschrapt. Ik werd nota bene de raadszaal uitgezet toen ik aandacht vroeg voor naar later bleek al geschrapte passages. En ook dat moet dan kennelijk op alle mogelijke manieren weer verzwegen worden. Ja, wat werd er hier alleen al op deze site allemaal gemanoeuvreerd en gewist om vragen hierover uit de weg te gaan en weg te poetsen! En dan nu weer ijskoud de bewering: “Niemand kan de toekomst voorspellen”. Zelfs het melden van waarheid en werkelijkheid wat betreft het heden is in Tilburg al niet meer toegestaan vanwege het neergezette beeld in reclame en campagne. Straks maken we nog mee dat God zelf duidelijke signalen geeft aangaande onze toekomst en dat we zelfs die voorspellingen dan moeten negeren vanwege onze eigen winstverwachtingen en prognoses wat betreft economische groei, aandelenkoersen et cetera.

 8. Arjen Roos avatar
  Arjen Roos

  Ik begon onderhand te twijfelen of achter de reageerder 'henk' ook echt wel Henk Kuiper schuil ging. De 'henk' ging dan ook zo aan de haal met God en de Wonderen. Maar na grondig zijn bijdragen op TilburgZ bestudeerd te hebben, moet ik tot de conclusie komen dat er wel degelijk qua stijl en inhoud op een identieke wijze geschreven wordt. Met name de herhalingen en de continuïteit daarin, werpen de conclusie op dat we hier te maken hebben met de oeroude traditie van de mantra, dat het miden houdt tussen een gebed en een bezwerende spreuk. In trant van: HARE KRSNA HARE KRSNA KRSNA KRSNA HARE HARE,HARE RAMA HARE RAMA RAMA RAMA HARE HARE. Vertaald naar het Nederlands zien we opmerkelijke paralellen met de teksten van deze 'henk': "Om de mooie campagnepraat en reclamevoorstelling van zaken overeind te houden worden nu uit brieven naar de gemeenteraad passages ijskoud geschrapt. Ik werd nota bene de raadszaal uitgezet toen ik aandacht vroeg voor naar later bleek al geschrapte passages."
  Bovenstaande mantra is op TilburgZ zeker al enkele tientallen keren uitgesproken. Bij de 33e keer zien we hoogstwaarschijnlijk een duidelijk waarneembaar effect: "Straks maken we nog mee dat God zelf duidelijke signalen geeft aangaande onze toekomst en dat we zelfs die voorspellingen dan moeten negeren vanwege onze eigen winstverwachtingen en prognoses wat betreft economische groei, aandelenkoersen et cetera"

 9. henk avatar
  henk

  Vergeleken met de eindeloze herhalingen van reclameboodschappen stelt het totaal niets voor hoor wat ik doe. Maar er is in mijn geval nog iets heel anders aan de hand. Ik stel zeer ernstige zaken aan de orde en daar wordt nog steeds op geen enkele manier inhoudelijk op gereageerd. En dát is de vraag die we hier moeten stellen aan de hele Tilburgse politiek: hoe vaak moet Henk Kuiper iets aan de orde stellen en vragen herhalen voor hij eindelijk een keer fatsoenlijk antwoord krijgt.

 10. Arjen Roos avatar
  Arjen Roos

  Henk, jouw vragen zijn zo vaak herhaald. Ze WILLEN je GEEN antwoord geven. Die vragen zijn echt wel aangekomen en het interesseert ze helemaal niets.

 11. henk avatar
  henk

  Het interesseert ze helemaal niets???? Dat kan toch niet! Dit kun je toch niet meer accepteren! Het eindeloos herhalen van het reclame- en campagnegeluid is misschien nog tot daar aan toe, maar als uit een brief naar de gemeenteraad dan zelfs de passages worden geschrapt waar een ter zake deskundige nog met de nuchtere feiten komt! En als zo iemand dan vervolgens ook nog de raadszaal wordt uitgezet als hij toch nog aandacht vraagt voor de werkelijkheid achter de mooie reclamepraat!!! Mijn God waar blijven we als we dit accepteren!!!

 12. Arjen Roos avatar
  Arjen Roos

  Ik zou dat niet accepteren Henk, maar een grote meerderheid blijkbaar wel.

 13. henk avatar
  henk

  Ja, en dan later zeggen dat ze niet op de hoogte waren of zelfs niemand iets had voorspeld.