Geplaatst

Zeikpolitici

Op dinsdagavond hebben behalve de SP alle raadspartijen hun fractieoverleg op het stadhuis. Tegen tienen is dat allemaal zo ongeveer gedaan en dan wil men graag nog even naborrelen. Dus zakt iedereen af naar de buurman: Café Meesters. Daar komen de fracties elkaar tegen: “Hè, gezellig”. Afgelopen dinsdag zat zowat de hele gemeenteraad dus op Meestersterras met uitzicht op de fontein en op zich in het kader van de TIKweek verpozende studenten. Waarvan er enkelen zo vriendelijk waren om de fontein van nog meer vocht te voorzien door er hun eigen kleine boodschap in te lozen. Een TVPlid op het terras vond dat niet zo fris en maakte dat kenbaar door een student in de plomp te duwen. De TROTS-fractievoorzitter, altijd wel in voor wat publiciteit, zag het, sprak schande van het onfatsoen van de TVP en riep luid in de media dat zeker politici niet voor eigen rechter mogen spelen. Een relletje was geboren.

Waar maken ze zich druk over, zou je zeggen. Een kwajongensstreek van studenten, een impulsieve handeling van een verontwaardigde terrasbezoeker, toevallig een politicus. Verdient dat zoveel energie en aandacht in een tijd waarin de gemeente Tilburg 60 miljoen moet bezuinigen en B&W (PvdA, VVD, CDA, GroenLinks, D66) vooral snijden in sociaal beleid, zorg en dienstverlening aan burgers? Het, eh, gezeik geeft overigens wel aan waarom de SP-fractie nooit op dinsdagavond mee gaat borrelen bij Meesters (of waar dan ook). Niet dat het ons niet gevraagd wordt: met enige regelmaat zelfs. Zoals een GroenLinks-raadslid het verwoordde: “Je moet meegaan, joh, daar worden dingen besloten!” Nou, da’s nou nét waarom we niet meegaan.

Bestuurlijke besluiten behoren niet informeel te worden voorgekookt in de kroeg onder het genot van vast meer dan één borrel (“als de drank in de man is…). Wél op het openbare parlementaire podium, voorafgegaan doortransparante politieke debatten. Ook de kroeg is een achterkamer. Natuurlijk is het goed om af en toe eens informeel aan de verstandhouding te bouwen, en dat kan best ‘s met een drankje erbij. Doen wij ook weleens aan mee. SP’ers zijn doorgaans redelijk normale mensen die graag samenwerken. Maar ouwe-jongens-krentenmik-politiek is voor Tilburgers niet te vreten: Die hebben daar geen deel aan en geen grip op. En da’s niet democratisch. En dus doen wij er niet aan mee.

Het enige goede aan het opgeblazen plasincident van dinsdagavond: D66 kan haar voorstel om urine van kermisbezoekers in te zamelen en ‘duurzaam’ te verwerken aanvullen met een extra, eh, tapplaats. De fontein bij het stadhuis…

Veerle Slegers

SP Tilburg

Reacties

4 reacties op “Zeikpolitici”

 1. Jacky avatar
  Jacky

  Goed stuk, zo is het maar net!!
  Verder is een valse naam opgeven, van het bestuurslid van de TVP, een politieke partij onwaardig en zegt veel over deze partij. Het is ook zeer bedenkelijk van Loes Dielissen dat zij probeert wel maximaal de publiciteit naar zich toe te trekken, maar vervolgens geen verantwoordelijkheid neemt voor deze daad van het bestuurslid. Verder staat Dielissen over een aantal zaken keihard te liegen.

 2. Ruevert: heeft manne avatar
  Ruevert: heeft manne

  Wat een gezeik. Bewijst eens te meer dat in dit dorp politici zich druk maken over triviale zaken en de echte zaken links( of naar politieke keuze rechts) laten liggen.  
  Simpele vragen gesteld op dit forum worden stelselmatig genegeerd door het politiek gremium.  
  Lekker luisteren naar MP en citroenlucht opsnuiven uit de pot. Dat is beter dan de verzuurde non-antwoorden van Veerle en alle andere politici in dit dorp.

 3. Addy avatar

  Superior thinking dmesonrtated above. Thanks!

 4. Paul van Est avatar

  Nie zoveel zuipen Addy! dmesonrtated