Geplaatst

Cultureel kiezersbedrog

Als ik op alle onzin moest reageren die er over de SP in Tilburg wordt beweerd, dan had ik het druk. Maar soms moet je toch effe wat zeggen. Als een schouwburgdirecteur in de krant onwaarheden verkondigt bijvoorbeeld. De SP heeft over het Midi-theaterplan steeds gezegd dat het wild, bizar en risicovol was. En een slecht onderbouwd, kostbaar prestigeproject. Geen wonder dat er een wethouder en meteen daarna een heel college over viel (PvdA-CDA-GL). De SP trad vervolgens toe tot het nieuwe college. Met fiks aangescherpte afspraken over de Midi. Toen die door de PvdA werden geschonden, hebben we maatregelen genomen en de verantwoordelijke bestuurders tot aftreden gemaand. Het Midi-plan is bijgesteld, het theater loopt nu prima en het college waarin we zaten heeft keurig de eindstreep gehaald.

Dat directeur Leo Pot van Theaters Tilburg een verkeerde voorstelling van zaken geeft in de krant over de gang van zaken rondom de Midi is niet erg fatsoenlijk. Maar misschien te verklaren door de aanhoudende kritiek van de SP op zijn beperkte programmeringsbeleid voor de Concertzaal. Daar gaat al jaren onevenredig veel gemeentesubsidie naartoe. Wat niet nodig zou zijn als die programmering wat meer fantasie en creativiteit zou laten zien. Jazz en wereldmuziek bijvoorbeeld: Hier liggen nieuwe kansen en dito publiek en inkomsten. In tijden van crisis en noodgedwongen bezuiniging zou het grijpen van die kansen goed zijn. In plaats daarvan jammeren dat ook de cultuursector de broekriem moet aantrekken is een contraproductieve reactie.

Over één ding heeft Pot wel gelijk: PvdA, D66 en GroenLinks beloofden hun kiezers (waaronder de theaterdirecteur) in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen dat er beslist niet op cultuur mocht worden bezuinigd. Nu zitten alle drie de partijen in het college. Dat fiks gaat snijden in…. jawel: het cultuurbudget. Da’s geen ’spagaat’, zoals Pot het verwoordt in zijn column. Da’s gewoon kiezersbedrog.

Veerle Slegers

Reacties

3 reacties op “Cultureel kiezersbedrog”

 1. Cees van Raak avatar
  Cees van Raak

  "wordt beweert"? Effe corrigeren!

 2. Veerle Slegers avatar
  Veerle Slegers

  Ah, de taalpolitie. Okee Cees, je hebt gelijk, staat stom. Wordtdtdt gecorrigeerdtdtdtd.

 3. TT uit T avatar
  TT uit T

  Ook ik heb de stukjes gelezen van Leo Pot in het BD. Wat is die man gefrusteerd over Midi theater zeg….
  In ieder artikel kwam het minimaal 1 x negatief terug. Terwijl hij een mooi theater heeft en concert zaal waar veel positiefs over te schrijven is. Leo als je het werkt niet meer aan kunt, stop er dan mee en geef een nieuwe generatie de ruimte.

  TT. uit T