Geplaatst

Fractiegenote Corrie Laming blogt na de vergadering van de commissie Economie waarin een voorstel van D66 werd besproken voor verruiming van openingstijden voor Tilburgse winkels:

“Vanochtend sprak de commissie Economie over zondagopenstelling van winkels. Het is natuurlijk gemakkelijk voor consumenten als ze op alle dagen hun boodschappen kunnen doen. Maar dit voordeel weegt voor de SP niet op tegen de nadelen. Ruimere openingstijden zijn voor veel kleine winkeliers de doodsteek. Als je alleen of met z’n tweeën een zaak runt, dan kun je niet zomaar een extra dag open zijn. En de eventuele inkomsten van die extra dag zijn bij kleine winkels vaak niet voldoende om extra personeel in te huren.

De gevolgen laten zich raden en deze gevolgen blijken ook uit onderzoeken die onder andere door het Centraal Planbureau zijn gedaan. Kleine winkels verdwijnen uit de stad, de wijken en de dorpen. En wat krijgen inwoners en bezoekers van Tilburg daarvoor in de plaats? Supermarkten en winkelketens. Die je vervolgens in alle andere steden ook tegen komt. Alsof dat de aantrekkelijkheid van Tilburg als toeristische stad vergroot!

VVD, D66 en TROTS vinden dat ‘de markt’ dit zelf moet regelen. Het bakkertje in de buurt is toch al verdwenen, dus waar zeuren we over? En het is toch helemaal niet erg als je straks in het centrum van Breda, Den Bosch, Eindhoven en Tilburg allemaal dezelfde winkels tegen komt? Nee, aan het SP-verhaal kleeft te veel een ‘spruitjeslucht’, hoorde ik een VVD-raadslid ook nog zeggen.

En dan nog zo’n dooddoener: we moeten niet in problemen denken, maar in mogelijkheden. Dat vond met name TROTS blijkbaar een sterk argument, want dat hebben ze wel vijf keer geroepen. Terwijl zij zelf een mogelijkheid verkwanselen. De mogelijkheid namelijk om juist een groot aanbod aan verschillende winkels te stimuleren als pluspunt voor onze inwoners en een trekpleister voor bezoekers!

Nee, spruitjes willen ze niet ruiken. Maar eenheidsworst vinden ze niet erg…….”

Veerle Slegers,
fractievoorzitter SP Tilburg