Geplaatst

Mundiallemachtig

Dit weekend is het weer Festival Mundial. Met Sean Paul en N.E.R.D. Lekkere muziek wel. Maar zonder een enkel aanknopingspunt met internationale solidariteit. Waar Mundial toch altijd over ging. Of zijn ze bij Mundial zo neo-kolonialistisch dat ze donkergekleurde mensen per definitie associëren met “arm-zielig-hulp nodig”? De entree is trouwens €25, 3 dagen €60 aan de kassa! Er zijn kaartjes beschikbaar voor minima. Maar werkenden rond het bestaansminimum? Gezinnen met kinderen? Die zijn al gauw €100 voor een dagje kwijt. Want eigen eten en drinken mag je niet meenemen. Mundial moet maar terug naar z’n oorsprong: Een gratis internationaal solidariteitsfeest in ‘t Leypark voor alle inwoners van Tilburg en wijde omstreken. Zullen we Mundial een duwtje in de goeie richting geven? Door de gemeentelijke subsidie alvast in te trekken? Die geven ze anders toch maar aan Willem II.

Veerle Slegers

Reacties

18 reacties op “Mundiallemachtig”

 1. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  Pff Veerle toch!
  Als raadslid zou je toch echt beter moeten weten want voor Tilburgse minima die gebruik maken van de Meedoenregeling zijn er een behoorlijk aantal goedkope kaarten beschikbaar voor Mundial. Zo is dat ook afgesproken. Vorig jaar werden er 2000 opgehaald en dit jaar pas 800. Hoe dat komt? Misschien moet de SP de energie steken om wat meer promoactiviteiten uit te voeren om burgers er op te attenderen dat er mooie kansen liggen om goedkoop naar Mundial te gaan ipv zure stukjes schrijven op Tilburgz. Negatieve campaigning is zóóóó niet van nu.
  En voor wie het aangaat en er zijn/haar voordeel mee kan/wil doen::
  De normale prijs voor een driedaags ticket is in de voorverkoop 37,50 euro. Aan de kassa betalen bezoekers 60 euro. Minima betalen slechts 7,80 euro.

  De tickets zijn te bestellen via internet (via http://www.festivalmundial.nl ). Op de site kunnen minima met hun burgerservicenummer een zogenoemd e-ticket uitprinten. Die zijn persoonlijk. Bij de kassa van Mundial moeten bezoekers het e-ticket samen met een identiteitsbewijs laten zien.

  De e-tickets kunnen ook afgehaald worden bij de stadswinkel in het Centrum of Loket Z Noord.

  Kennelijk vind je dat de grens van het inkomen waarmee je bijna gratis naar Mundial kunt opgerekt moet worden.Maar daar zijn dus afspraken over gemaakt en zolang die beschikbare kaartjes voor een paar euro voor de echte minima nog niet zijn verkocht lijkt me dat er helemaal niets aan de hand is om je over op te winden.

  Wellicht heb je nog tickets over die je weg kunt geven? Ook een mooi gebaar.

 2. SP avatar
  SP

  Twintigste eeuws standpunt heb je, Tine. Tilburgers willen gewoon gratis naar hun eigen festival in plaats van hun zuurverdiende belastinggeld naar een elitair commercieel do-goodersfeest te laten gaan waarvoor die Tilburgers een barre berg entreegeld moeten betalen of vanuit de neokoloniale bevoogding van die elitaire do-gooders goedkope kaartjes krijgen. Wake up & smell the Fair Trade coffee, Tine. De boodschap van internationale solidariteit is niet effectief als je je als Mundial laat sponsoren door veroorzakers van en bijdragers aan de internationale ongelijkheid. En als je geen fundamentele vraagtekens zet in woord en daad bij de economische wereldorde, bij de ongelijke wereldhandelsverdragen, bij het gebrek aan democratie in de internationale instituties als het IMF, de Wereldbank, de Europese Unie. Er lopen veel mensen met oprecht goede bedoelingen bij Mundial rond. Maar de weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen. Er zijn meer en andere dingen nodig dan alleen goede bedoelingen en oude oplossingen. Het verbaast me dat een sociaal-democratisch raadslid nog zulke archaïsche ideeën aanhangt en kritiekloos blijft geloven in ouderwetse liefdadigheid.

 3. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  En met open ogen voor Europa verbondenheid heeft de SP de oplossing voor de problematiek dichtbij, in Europa en de rest van de wereld en die open mind met een open vizier naar verbinding met elders geeft zicht op een gedroomde internationale vebondenheid….hear, hear….
  We gaan voor Tilburgers gratis en dan moeten de uitheemse musici gratis optreden voor de gratis Tilburgers? Dan ook gratis Guus Mevis, gratis Mick Jagger, gratis PinkPop en geen musicus krijgt nog betaald want Tilburgers willen alles gratis. Daar hebben ze gewoon recht op.

 4. SP avatar
  SP

  Geen touw aan vast te knopen, Tine

 5. Astrid van de Weteri avatar
  Astrid van de Weteri

  Begint inderdaad wat vaag te worden… Verder vind ik ook dat de (internationale) solidariteitsgedachte op Festival Mundial al jaren slinkende is. Niet in laatste instantie, omdat het evenement toch vooral wordt bezocht door mensen die gewoon een leuk (en liefst warm!) dagje uit willen, waaronder velen die in min of meerdere mate al lang overtuigd zijn van de noodzaak en het mooie van het multiculturele gedachtegoed. De overgrote en allicht groeiende rest zie je er nooit. En daar zullen ook de jaarlijks stijgende entreeprijzen helaas niets aan veranderen. Een ongetwijfeld goed bedoelde traktatie daarom, die goedkope(re) entreekaartjes voor de minima. Maar bepaald geen wonder dat de aftrek zo weinig gretig is. Met alleen een entreekaartje ben je er immers nog lang niet. Want meedoen is leuk, maar je zult ook iets moeten eten en drinken en zelf iets meebrengen mag niet. Tja, en ga er dan maar 's aanstaan als goedwillende, werkende arme of bijstandsmoeder / -vader…

  Astrid van de Wetering

 6. Ruevert avatar
  Ruevert

  Mundial is zijn roots kwijt. Gewoon een cashmachine geworden. Ik wil niet zuurpruimen, want dat mag van Tine niet, maar in het begin was het leuk en verrassend festival waar iedereen in en uit liep.Na het mislukte uitstapje naar de Heidehoeve waar betaald moest worden, is het nooit meer zo sprankelend geweest als daarvoor. De dood voor de gedachte waarvoor Mundial is opgezet.
  Dus zijn er twee mogelijkheden
  Of terug naar de basis van vrije en gratis festival of gewoon stoppen met het mooie Leypark beschikbaar stellen voor ordinair winstbejag.

 7. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  ik vind dat astrid hier absoluut een punt heeft. Maar je ziet het helaas overal: dit soort zaken worden uit onderhandeld door de bedrijven die betalen om te mogen venten (vgl budweiser WK – Bavaria)
  ik zou ook liever willen dat het anders was, met homemade pickncks enzo, zou zoveel beter zijn. Het is de macht van de commercie en die commercie is kennelijk weer nodig om de fin. zaken op orde te houden.
  Te zot voor woorden was het akkefietje met het water van een aantal jaren geleden, maar dat is gelukkig teruggedraaid. Ik ben benieuwd of ik mijn appel morgen moet inleveren die ik in mijn handtas meeneem. Want dat is mijn doktersmedicijn en kan ik op het terrein waarschijnlijk niet kopen…..

 8. Renee avatar
  Renee

  Vraag me af waarom jaren geleden Amerikaanse bands zoals Mothers Finest kwamen optreden terwijl er toen géén entree betaald hoefde te worden.
  Dat als eerste en dat beantwoordt eigenlijk al een beetje de opmerking van Tine die schrijft dat Guus Meeuwis, (welja!!) Mick Jagger of andere artiesten ook GRATIS moeten.
  Tilburgers willen niet alles GRATIS beste Tine, ( ik betaal graag 90 euro voor een kaartje van een evenment of concert van mijn 'goesting', waar ik dan uiteraard voor spaar) maar mensen beginnen het zat te worden om op te draaien voor dingen waar instellingen (overheid, gemeentes,…..) geld in willen pompen om hun eigen geweten te sussen of om zich internationaal gezien als tolerant te profileren. Het draait helemaal niet meer om het culturele, of om het opkomen voor onderdrukten. Money talks here en dat vind ik in deze setting smerig!

  Herrinner je je nog de discussie rondom Takadoum (ik geloof dat het Veerle Sleegers was die dit item ter sprake bracht) hier op TilburgZ? Ook al zo'n subsidieverslindend project. Als er dan door mij geopperd wordt dat ik als Nederlandse wil aanschuiven om óók samen met de andere allochtone vrouwen Arabisch te leren, werd het afgewimpeld als een kwetsende opmerking.
  Uiteraard ga ik erover nadenken en ga in gesprek met allochtone vrouwen (Marokaanse vrouwen, Turkse vrouwen, allen voortkomend uit arme gezinnen en knokkend voor hun toekomst, sommigen ook studerend), ook zij vonden de opmerkingen van destijds (van Linde) op zijn zachtst gezegd vreemd, want het zou een mooi teken van gelijkwaardigheid en intergratie zijn. Dat er geen autochtone vrouwen deel konden nemen aan de cursus Arabisch was inderdaad vreemd, je zou bijna paranoia worden, zo meldde mij een Marrokaanse vrouw. De overheid, of het nu lokaal is of landelijk, regeert over de hoofden van burgers heen en daarom stemden ook zoveel mensen op Wilders, niet omdat zij het per definitie met hem eens zijn, maar omdat zij het zat zijn. Jammer dat dat nog steeds niet erkend wordt.

 9. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  Ik vind dit heel bijzonder en had er eerlijk gezegd nooit eerder van gehoord dat Nederlandse vrouwen geen Arabisch zouden mogen leren. Van wie dan niet? Iedereen kan toch studeren wat ie wil? Dat vrouwen die geen of onvoldoende Nederlands spreken een taalcursus krijgen aangeboden lijkt me noodzakelijk om te kunnen participeren maar als wie dan ook vanuit sociaal-maatschappelijk nut of economische noodzaak Arabisch wil studeren is dat naar ik mag aannemen prima.(laat vooral horen als je daarin wordt gedwarsboomd want omgekeerde discriminatie)
  Wel denk ik dat het om deelname aan de Nederlandse samenleving expliciet te bevorderen alleen de cursussen Arabisch-Nederlands geprioriteerd moeten worden in dit land en niet andersom.
  Als Nederlandse vrouwen zich willen mengen in het circuit van niet-nederlandstalige vrouwen is het naar mijn idee het belangrijste als zij de (nationale) Nederlandse taal beheersen. De kracht van de vrouwen in Nederland is dan ook naar mijn idee dat ze dit kunnen bevorderen. Niet zozeer door Arabisch te leren ( hoe aanlokkelijk ook voor als je ooit nog naar een olieplatform wordt uitgezonden) maar vooral door gespreksgroepen in onze eigen taal te organiseren met degenen die het Nederlandse nog niet eigen zijn.

 10. Renee avatar
  Renee

  Talen zijn de sleutel tot wederzijds begrip Tine. Ik spreek 4 talen in woord en geschrift en dat is erg fijn omdat je leefwereld groter wordt. Ik begrijp uit je reactie dat je de dicussie over Takadoum vergeten bent. Het ging om Vrouwen die amper de Nederlandse taal machtig zijn en dan gesubsidieerd gezamelijk Arabische les krijgen. De omgekeerde discriminatie zit em in het feit dat deze vrouwen wél gesubsidieerd Arabische les mogen volgen en Nederlandse vrouwen niet. Een gemiste kans want de Nederlandse vrouwen die deel zouden nemen aan de Arabische les, hadden op hun beurt Nederlands kunnen leren aan de Arabische vrouwen. Ik weet niet hoe het nu gesteld is met Takadoum. maar het was destijds een vreemde gewaarwoording om beschuldigd te worden van discriminatie danwel kwetsend naar allochtone vrouwen toe.

  Om terug te komen op Mundial; als je kijkt naar de oorspronkelijke bedoeling van Munidal was om de aandacht te vestigen op onrecht in de derde wereld. Dat doel schiet men nu voorbij, door de door mij eerder genoemde redenen. En dat is niet alleen unfair naar de derde wereld toe maar ook naar bezoekers toe.

 11. Veerle Slegers avatar
  Veerle Slegers

  Even een misverstandje wegnemen. Takadoum krijgt maar heel weinig subsidie en moet daar hard voor werken. Bovendien staat dit geld onder druk. De medewerksters doen sommige activiteiten in het Arabisch omdat veel deelneemsters het Nederlands nog niet goed machtig zijn. Takadoum is er niet om Nederlandse les te geven, daar zijn andere instanties voor. Wat Takadoum wel doet, is het uitleg geven aan moslimvrouwen over Nederland. Thema's als opvoeding, huwelijk, de relatie met je kinderen, deelname aan de lokale samenleving, het Nederlandse schoolsysteem, "wat de imam in de moskee je niet zal vertellen", gelijkwaardigheid van vrouwen en mannen, dat soort dingen. Dat zijn sterk emanciperende activiteiten, zonder welke de deelneemsters nog onwetend thuis achter de sansevieria's zouden zitten. Takadoum is daar uniek in en dus uiterst nuttig voor de participatie (okee, vooruit: integratie) van moslimvrouwen in Tilburg.

 12. Renee avatar
  Renee

  Beste Veerle, je omschrijft zelf het probleem, dank daarvoor.
  Je schrijft: : De medewerksters doen sommige activiteiten in het Arabisch omdat veel deelneemsters het Nederlands niet goed machtig zijn" Arabische les is ook iets wat er gegeven wordt, althans werd dat in de vorige discussie gesteld. Toch bestijd ik met hart en verstand dat er sprake is van integratie want waar moeten deze vrouwen nu integreren als zij in hun eigen leefwereld blijven hangen? Zou jij willen integreren in een samenleving die je niet kent? Ik in ieder geval niet. Door Nederlandse vrouwen te deelgenoot te maken van de gesprekken over opvoeding, en jouw andere gestelde thema's, weten de vrouwen in ieder geval hoe de Nederlandse samenleving een beetje in elkaar steekt qua denkwijze.
  Nogmaals: taal is de sleutel tot wederzijds begrip. Men denkt nu te weten hoe allochtone vrouwen denken zonder ze "gesproken" te hebben en dat is vreemd.

 13. Astrid van de Weteri avatar
  Astrid van de Weteri

  Naar mijn weten worden er bij Takadoum inderdaad ook Arabische taallessen gegeven en dat vind ik persoonlijk vooral een pluspunt. In dit soort discussies wordt namelijk nogal 's voorbij gegaan aan het feit dat veel van de deelneemsters hun moedertaal (ook) niet machtig zijn en dat is toch echt een bepaald nuttige basis voor het leren van welke andere taal dan ook. Bovendien, door het leren van de eigen taal, worden deze vrouwen zich meer bewust van hun afkomst en identiteit, hun eigen normen en waarden, met andere woorden. De kans dat zij daarmee die van een ander beter kunnen begrijpen en respecteren, wordt dan ook alleen maar groter. Evenals de kans trouwens, dat zij zelf de koran ter hand nemen en gaan lezen, in plaats van zich een en ander te laten voorkauwen door hun man,imam of wie dan ook… Ergo: de Arabische taallessen zijn een welkome aanvulling op de andere emancipatoire activiteiten van Takadoum. Of van wie dan ook.

  Astrid van de Wetering

 14. Ruevert avatar
  Ruevert

  Effe terug naar Munidial, Toen het nog gratis was kwamen juist onze medeburgers uit het hele land om te genieten van hun muziek. Nu is het bijna een all white festival. Gemiste kans voor een integratie en wederzijds begrip. Mammon regeert ook hier.

 15. Hetty avatar

  Een Mundial voor, door en met tilburgers, gemotiveerde vrijwilligers, voor iedereen bereikbaar. Dát is Mundial voor velen. Het is een geldmachine geworden dat zijn doel helemaal voorbij is gestreeft. Jammer.

 16. Shoarma i Döner avatar

  In 1987 zei een Nederlander van Molukse afkomst tegen mij: "Alard, assimilatie (destijds een beladen term, heet nu 'inburgering', what's in a name?) van Molukkers is zonder behoud van eigen taal en cultuur een gebed zonder eind".
  Dat menneke was toen 18.
  Drieëntwintig jaar later wil de politiek – ja, de onderbuikstemmen tellen – deze hartekreet nog steeds niet begrijpen…
  Neem de expats in Spanje, of welk willekeurig zonnig 50+land ook, wat van hun roots af – The Cats, Jantje Brouwer, Dirk Kuyt – en de integratie is ook daar 'een gebed zonder eind'…

 17. Renee avatar
  Renee

  Alard, ik zie je reactie, dank mijn drukke leefschema nu pas. Ik wil daar toch even op reageren. Die Molukse jongen van destijds had gelijk. Aleen vergat die jongen er wel bij te vertellen dat hij de Nederlandse taal prima machtig is en mee kan doen in de Nederlandse samenleving.
  Allochtone vrouwen mogen van mij hun eigen cultuur én taal behouden, graag zelfs. Je moet nooit verloochenen waar je vandaan komt. Echter, deze vrouwen spreken veelal geen Nederlands zoals de Molukkers dat wel doen.

 18. michael avatar
  michael

  Hoi, die Astrid…nog steeds in het tilburgse terwijl ik toch wel iets meer glamour, depth en States verwacht had…
  ennuh…mundial? Wat is daar nou mundial aan: een stelletje witmannen met een trommeltje die na afloop de kip van hun sateh afzuigen en wegspoelen met een plastic bekertje lauwe bavaria? Een week-end waarin meer pis de grond in gaat dan alle bello's en fiffi's de rest van het jaar produceren? Een commerciele monocult-bubbel die de tilburgse bobo's een prettig gevoel rond de sluitspier geeft?
  Mundial? Muneuro!