Geplaatst

De complete Tilburgse gemeenteraad heeft een brief geschreven aan de provincie met het dringende verzoek de komende twee jaar het volledige Nachtnet, inclusief de verbinding Tilburg-Den Bosch, op de vrijdag en zaterdag in stand te houden. De provinciale overheid is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in Brabant. Gedeputeerde Staten (het dagelijkse bestuur van de provincie) heeft besloten die nachtelijke treinverbindingen tussen Tilburg, Breda, Den Bosch, Utrecht en Amsterdam deels de nek om te draaien. Zoals het al eerder deed met hoogwaardig en goedkoop busvervoer. GS (CDA, VVD en PvdA) steken liever geld in meer asfalt, bedrijventerreinen en megastallen dan in goed openbaar vervoer.

Het initiatief voor de brief van de raad aan de provincie komt van PvdA-raadslid Tine van de Weyer, woordvoerder openbaar vervoer van de sociaal-democraten. Een nobele daad: Tine komt graag op voor openbaar vervoer en da’s goed en nodig. Typisch is alleen dat het haar eigen PvdA-gedeputeerde is die keer op keer openbaar-vervoer-voorzieningen wegbezuinigt. Of laat wegbezuinigen: CDA en VVD delen de lakens uit in de coalitie op het Provinciehuis. De PvdA is niet nodig voor een meerderheid maar wilde toch op het pluche. Wordt daar getolereerd en laat zich daar dus nu al meer dan drie jaar alles welgevallen. Achtereenvolgende PvdA-gedeputeerden hebben hun ziel en hun ideologie verkocht aan neo-liberaal rechts en de PvdA-Statenfractie met hen. En dus werd bijvoorbeeld Essent verkocht en de bus geprivatiseerd. Worden heel veel provinciale subsidies voor sociale, multiculturele en natuursteunfuncties wegbezuinigd. En wordt dus het Nachtnet uitgehold.

In dat licht is het natuurlijk meer dan merkwaardig dat een PvdA-raadslid keer op keer hard roept over behoud van goed openbaar vervoer terwijl haar eigen provinciebestuurders het mee helpen afbreken. Waar zijn de sociaal-democratische idealen gebleven? En waar is de eenheid binnen de PvdA?

Dat zijn zo van die vragen die in je opwellen bij zulke initiatieven. Maar vooruit, protest blijft nodig, dus we zeuren niet en doen gewoon mee. Hopelijk veranderen de Statenverkiezingen maart volgend jaar de politieke verhoudingen dusdanig dat er eindelijk écht kan worden gewerkt aan opbouw van openbaar vervoer in plaats van aan afbraak.

Veerle Slegers, fractievoorzitter SP Tilburg en Statenlid voor de SP in Brabant

Reacties

2 reacties op “Nachtnet weer net niet”

 1. aco avatar
  aco

  Ten eerste: NS wil eigenlijk van het Nachtnet af, want het is niet rendabel en dat is een feit. Goedkoop Busvervoer is niet langer verantwoord, tenzij Essentgelden worden vrijgemaakt!En verder is nu nog niets afgebroken, de laatste jaren is het Busvervoer in belangrijke mate verbeterd. Vorig jaar nog is het basisvoorzieningenniveau gerealiseerd, wat tot uitbreiding van de dienstregeling heeft geleid.Dat er bezuinigd moet gaan worden weten we allemaal, maar hoeveel is nog slechts in de voorstelfase. PS heeft daar nog niets over beslist !! Wat OV betreft heeft PS GS teruggefloten en dat weet Mevrouw Slegers heel erg goed !!

 2. Veerle Slegers avatar
  Veerle Slegers

  Of een essentiële publieke voorziening als openbaar vervoer rendabel is, zou niet relevant moeten zijn. OV hoort bij de basisvoorzieningen in een samenleving, en daar hoort ook het nachtnet bij. De samenleving is geen markt! Marktmechanismes zouden niet moeten gelden voor onmisbare maatschappelijke diensten. Daar hoort gemeenschapsgeld, opgebracht uit belastingen, naartoe te gaan.

  En dan nog wat: Onlangs heeft de provincie goedkoop openbaar vervoer in Tilburg weer afgeschaft, ook omdat er zogenaamd geen geld voor zou zijn. Da's een politieke keuze: Of je maakt geld vrij voor asfalt en topsport en andere zaken die slechts aan een deel van de Brabanders ten goede komen, zoals GS doen, of je doet dat voor openbaar vervoer en sociale voorzieningen en natuur, zoals de SP wil. En dat Essent-geld? Dat is ook opgebracht door de Brabantse bevolking, en het moet dus weer ten goede komen aan diezelfde bevolking door te investeren in publieke voorzieningen.

  Dankzij de graaizucht van het internationale bankwezen en aanverwante criminelen zijn bezuinigingen nu inderdaad noodzakelijk. Maar niet over de ruggen van de mensen die part noch deel hadden aan de oorzaken van de crisis!