Geplaatst

Tegenzin

“Voor, met grote tegenzin”. Met deze woorden sprak GroenLinks-fractievoorzitter Paulus Oerlemans afgelopen maandag zijn akkoord uit over het voorstel van het college van B&W voor €2,4 miljoen voorwaardelijke steun aan Willem II. Ik had namens de SP-fractie om een hoofdelijke stemming gevraagd (fracties stemmen dan niet als één geheel maar per individueel fractielid). We wisten dat in zowat alle coalitiefracties veel weerstand was tegen weer eens steun aan Willem II. GroenLinks was eigenlijk mordicus tegen maar is het afgelopen weekend door de coalitiegenoten PvdA, CDA, VVD en D66 enorm onder druk gezet om voor te stemmen. Tot diep in de nacht is er onderhandeld en gepusht. Net zolang totdat GroenLinks overstag ging.

Welk pistool zouden zijn coalitiegenoten Paulus op de slaap hebben gezet? En waarom? Is het om te verhullen dat anderhalve maand na het aantreden van het vijfkoppige monsterverbond PvdA-VVD-CDA-D66-GL de drie-secondenlijm die het verbond bij elkaar moet houden van Prittstift-kwaliteit blijkt te zijn? Het was een bedenksel van interim-burgemeester Opstelten, die coalitie van maar liefst vijf partijen met 7 wethouders. In het “belang van de stabiliteit”. Inschattingsfoutje.

Volgens de coalitie-afspraak was de steun aan Willem II een vrije kwestie. Dat betekent dat elke coalitiefractie zijn eigen standpunt in mocht nemen zonder dat dit gevolgen zou hebben voor de eenheid in de samenwerking. Toch is er afgelopen zondag de hele dag koortsachtig onderhandeld. En druk uitgeoefend. De deal met Willem II is zo slecht onderbouwd en afgedicht dat wethouders Hamming, Möller en de Ridder (het wethouderstrio uit wier koker de deal komt) zich geen lastige vragen vanuit de coalitiefracties konden permitteren tijdens het debat in de raad maandagmorgen. De tweeënhalf miljoen euro gemeentegeld voor Willem II is namelijk helemaal nog niet gevonden in de begroting, in tegenstelling tot wat het college in het voorstel zegt. Dat weet zowat iedereen op het stadhuis. De coalitiefracties dus ook.

Een zichzelf en zijn controlerende taak respecterend raadslid kan natuurlijk niet anders dan protesteren tegen het uitgeven van geld dat er niet is (wat we Willem II nota bene verwijten). Aan de andere kant staat het best wel lullig om je eigen kersverse collegeschip al te laten kapseizen vlak nadat het van de helling is gerold.

Dus wat doe je dan blijkbaar, als coalitie-raadslid? Je wethouders blind vertrouwen en klakkeloos meegaan met het collegevoorstel. Of doen alsof je neus bloedt en volgen. Dissidenten worden gechanteerd met de positie van hun wethouder in het college. Getalsmatig is GroenLinks niet nodig: Ook zonder de groene liberalen heeft de coalitie een meerderheid. Lijsttrekker Marjo Frenk maakte in de aanloop naar de raadsverkiezingen geen geheim van haar grote ambitie om wethouder te worden. Ziedaar het pistool op de slaap van GroenLinks: “In het gareel of uit het college!”

Ook de twee VVD-wethouders Möller en Lauwerier vinden het erg leuk op die groene skai-stoelen in het gemeentehuis (geen pluche dus) en wisten hun fractie ertoe te bewegen om voor het gammele steunvoorstel te stemmen. Argument? Tja. Gezichtsverlies voor de VVD of zo. Er zijn volgende week verkiezingen…

Er waren nog meer problemen. Eén van de voorwaarden aan de gemeentelijke steun voor Willem II was het aftreden van alle oude bestuursleden en commissarissen van de Tricolores. Tot zondagnacht weigerden zij dat te doen. Tot de weigerachtigen behoorde Pieter Bogaers, grote man bij Willem II maar ook bij hockeyclub Tilburg en lid van het Tilburgse Old Boys Network. Bogaers is een CDA-man en de grote drijfveer achter de fusie tussen deze club en hockeyclub Forward. Pikant detail: Wethouder Hamming heeft met opgetogen instemming van ondermeer PvdA, CDA en VVD vorig jaar nog €1,1 miljoen extra uitgetrokken voor een extra fraai te bouwen hockeybolwerk in de Oude Warande. Bovenop de €5 miljoen die de gemeente er al voor had bestemd en bovenop de €5 miljoen provinciale subsidie die is aangevraagd. Enfin, middenin de nacht was een persoonlijke interventie van wethouder Hamming nodig om Bogaers en de andere ouwe hap tot aftreden te bewegen. Als hij dat niet had gedaan (van het CDA had het niet gehoeven) had Hamming weer problemen gekregen met de VVD.

We, de SP-fractie, hebben gezegd alleen voor steun aan Willem II te stemmen omdat bij een eventueel faillissement de schade voor Tilburg nog veel groter is. En we wilden alleen akkoord gaan als er een deugdelijk financieel voorstel zou zijn. We hebben zelf voorgesteld om het geld voor Willem II weg te halen bij ondermeer Bogaers’ hockeybolwerk. Dat kan er dan nog steeds komen, alleen zonder gouden randjes. De wielerzesdaagse is nog zo’n plan dat wel erg leuk is maar niet noodzakelijk. Hetzelfde geldt voor het nieuwe roeihonk voor studentenroeivereniging Vidar (waar CDA’ers, VVD’ers en D66-wethouders nauwe banden mee hebben). De coalitie heeft ons voorstel weggestemd. Blijkbaar zijn de speeltjes van diverse coalitiebestuurders belangrijker dan verstandig met je geld omgaan.

Kortom: Het is een janboel. Niet alleen bij Willem II.

Veerle Slegers

Reacties

3 reacties op “Tegenzin”

 1. henk kuiper avatar
  henk kuiper

  Een zo helder, duidelijk en goed geschreven stuk dat ik eigenlijk wel nieuwsgierig ben wie dit nu precies geschreven heeft.

 2. SP avatar
  SP

  Ach ja, natuurlijk, zal ik de afzender er ook maar bijzetten dan… Veerle Slegers dus.

 3. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  de kans op een verbouwing tot een mooi rugbystadion is dus verkeken!