Geplaatst

Da kommen die Kamele

Vlak voor het zomerreces stelden we in de gemeenteraad de kamelenrace aan de orde die een studentendispuut en horeca in de Stadhuisstraat willen organiseren in september. Behalve de Partij voor de Dieren en de Dierenbescherming hoorden we ook van veel Tilburgers dat die zo’n race geen goed idee vinden. Dronken cafébezoekers die zich ‘n bult (nou ja, twee bulten) lachen om een stel exotische dieren die door een smalle straat worden gejaagd: Niet ieders idee van lol. Of van dierenwelzijn. Alsof horeca-exploitanten van gekkigheid niet meer weten wat ze moeten bedenken om klanten naar hun kroegen te lokken, zonder dat er opgejaagde dieren onderwerp van spot en dronkemanspret zijn. We hebben dus wethouder de Ridder gevraagd (eigenlijk doet de Vries van D66 dierenwelzijn, geen idee waarom z’n CDA-collega antwoordde terwijl hij erbij zat) naar een juridische mogelijkheid om een vergunning voor de kamelenrace te weigeren.

Volgens de Partij voor de Dieren en de Dierenbescherming kan dat op grond van de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren. Volgens wethouder de Ridder is het betreffende wetsartikel nog niet in werking. Misschien kan de race worden verboden als er mogelijk sprake is van mishandeling. Dat gaat de wethouder in elk geval laten uitzoeken. Er zijn ook Tilburgers die het gedoe over de race overdreven vinden, wijzend op bijvoorbeeld paardenraces. Die zijn echter van een andere orde: Hoewel sommige mensen ook daar vraagtekens bij zetten, is paardensport aan veel regels en controles gebonden op het gebied van dierenwelzijn. Sportpaarden zijn kostbaar en worden meestal zorgvuldig en met respect behandeld. Of een lallende groep cafébezoekers in staat is om dat ook te doen met kamelen; dat kun je je afvragen. Wordt vervolgd.

Update: Op 16 augustus besliste het college van B&W dat er toch een vergunning voor de kamelenrace wordt afgegeven. Tegen de adviezen van de Dierenbescherming en andere deskundigen in, en zonder dat serieus is gekeken naar andere gemeenten die eerder een vergunning voor een kamelenrace weigerden. Daarom hebben we schriftelijke vragen aan B&W gesteld.

Veerle Slegers

SP Tilburg