Geplaatst

Sabotage transferium

Vorig jaar opende toenmalig wethouder verkeer en vervoer Johan van den Hout na jarenlange politieke strijd voor een schoner Tilburgs leefklimaat het transferium aan de Kempenbaan. Samen met toenmalig gedeputeerde van de Nieuwenhuizen omdat het Brabantse provinciebestuur flink had meebetaald. Bezoekers van de binnenstad kunnen daar nu hun auto parkeren en voor een appel en een ei met de bus het centrum in. Schoner, gezonder, veiliger, prettiger voor iedereen. Afspraak was dat dit proef-transferium drie jaar zou draaien en dat na een evaluatie een besluit zou worden genomen over hoe verder. Gisteren trokken de coalitiefracties van VVD, CDA en D66 voortijdig de stekker uit het transferium (coalitiegenoten PvdA en GroenLinks verbijsterd achterlatend), nadat VVD-wethouder Lauwerier alles had gedaan om het welslagen ervan te saboteren. Onbetrouwbaar bestuur. Onbetrouwbare bedgenoten ook, die coalitiepartners.

De afgelopen maanden heeft de gemeente in opdracht van Lauwerier langs alle Tilburgse invalswegen borden geplaatst die de weg wijzen naar alle peperdure (vaak slecht bezette) parkeergarages in het centrum. Zelfs op het transferium zelf stond een idioot groot bord met info over parkeerplekken. De bewegwijzering naar het transferium was slecht, er is geen promotie voor gemaakt onder carpoolers en bezoekers en het is slecht terug te vinden op de gemeentelijke website, in tegenstelling tot parkeergarages. Waar de transferia in Den Bosch al jaren een groot succes zijn en veel bijdragen aan de leefbaarheid van de stad, kiezen in Tilburg VVD, CDA en D66 ervoor om een boel geld weg te gooien, meer auto’s het centrum in te leiden en de toch al beroerde luchtkwaliteit nog verder te bederven.

Helemaal smerig is het als de bewering van het Brabants Dagblad klopt dat de gemeente (lees: wethouder Lauwerier en zijn kompanen van CDA en D66) al maanden in overleg is met het naast het transferium gelegen Bastionhotel dat de grond graag wil hebben. Als collega-wethouders Hamming en Moorman (PvdA) en Frenk (GroenLinks) dit hebben geweten, hebben ze dus willens en wetens hun eigen staande beleid getorpedeerd en meegeduwd met het mes in de rug van hun eigen partijgenoten in de raad. Als zij het niet wisten, is henzelf een mes in de rug gestoken door hun collegegenoten. Fijn team, die coalitie.

Oh ja: De provincie zal ook van zich laten horen: In Den Bosch laten ze zich niet graag besodemieteren. Benieuwd hoe hoog de rekening zal zijn…

Veerle Slegers, fractievoorzitter SP Tilburg

Reacties

2 reacties op “Sabotage transferium”

 1. Ruevert avatar
  Ruevert

  @Veerle,
  oei, weer zuur. Zie mijn reactie richting GL. Overigens t.a.v. de inprikker en brug. Johan en de SP waren binnen een halve dag 180 graden gedraaid toen het pluche lonkte. Enige matiging in toon kan geen kwaad.

 2. Veerle Slegers avatar
  Veerle Slegers

  Inprikker? Zijn we altijd tegen geweest: Onnodig. Zie onze bezuinigingsvoorstellen, begrotingsbehandeling vorig jaar, etc.
  Brug? Ik zou zeggen: Transferium weg? Brug ook weg.