Geplaatst

TilburgZ met de ‘Z’ van Zot?

‘TilburgZ met de ‘Z’ van Zot?’, zo luidde deze column. Maar titel en column zijn inmiddels door de jongste ontwikkelingen achterhaald. Omdat ik niet hou van columns (en historie) wissen, volgt hierna toch nog de oorspronkelijke column, maar voor het actuelere en laatste nieuws kunt u beter hier meteen doorklikken naar de laatste column van de redactie ‘De toekomst van TilburgZ’ .
U vindt daar bovendien een gironummer en de reactiemogelijkheid gepresenteerd als een soort ideeënbus om TilburgZ weer nieuw leven in te blazen.

De op belangrijke punten inmiddels achterhaalde oorspronkelijke column:

Wat anderen ook schrijven, de boodschap “TilburgZ stopt ermee” blijft bovenaan, blijft alle andere berichten naar het tweede plan verwijzen. En nog steeds nergens een gironummer! En waarom op mijn financieringsaanbod plus brief naar de Raad (vanaf reactie 41) dat staaltje reclamevakmanschap vol professionele beeldvorming en insinuaties, beleefdheden als “kwijn weg in je plaggenhut” en dictaten als “hou op”, “stop met roepen”, “stop”, “snaveltje toe” (reactie 47)? Is dat laatste hier dan toch de clou: mij het zwijgen opleggen? Mijn op Internet nog altijd actieve en veel gelezen stukjes moeten de mond en de snavel worden gesnoerd, mogen niet langer via Google zomaar tevoorschijn “tetteren”? Laat staan op pagina 1. En waarom wordt niet eens gereageerd op aangeboden sponsorgeld? Voor het met deze website deleten van de ca. 500 stukjes van mij wordt méér betaald? Daarover is het contract al afgesloten? Compleet met afspraken om de vernietiging van mijn oeuvre te verantwoorden met de suggestie als zou het slechts een “boodschappenlijstje” zijn van een man met de psychiatrische diagnose “knettergek”? TilburgZ stopt echt, daadwerkelijk? Op het hoogtepunt van de corruptie in Tilburg! Op het moment dat het van cruciaal belang is dat Tilburg nog een podium heeft waar de corruptie in de openbaarheid wordt gebracht. Onbestaanbaar. Stel je toch voor…..

Stel je voor dat Tilburgers zelfs hier niet meer kunnen lezen waarom op de Heuvel de voortzetting van hun oude Vrijheidsboom nu al tot twee keer toe zelfs letterlijk een dooie boel is. Stel je voor dat Tilburgers zelfs hier niet meer kunnen lezen waarom en ten gunste waarvan hun Vrijheidsboom in afwijking van alle beloftes en van alle ontwerptekeningen meters naar de zijlijn werd weggedrukt. Ja, wat zien we nu op de geplande en beloofde plek voor de Lindeboom wél “centraal” en wél “in het midden”! Een in de plannen nergens ooit genoemde tegel met het Tilburgse reclamemiddel ter promotie van kruiken met sterke drank en Schrobbelèr in het bijzonder (zie ook ‘Carnaval in Tilburg’)!

En die corruptie constateerden we al in 1994 naar aanleiding van het gemeentelijke persbericht over de kap van de Gerechtsboom! Over de oude Vrijheidsboom niets dan ellende en een boom met kennelijk hoegenaamd geen betekenis. In weerwil ook van historie en traditie “lindeboom” met een kleine letter. Wél met een hoofdletter “Schrobbelèr”. Bij de kap trakteert de gemeente alle aanwezigen op “een glaasje Schrobbelèr”! En alleen dat is blijkbaar “authentiek Tilburgs” aldus de pay off van de als gemeentelijk persbericht verpakte reclameboodschap. En als in 1996 de eerste doofpotlinde wordt geplant de wethouder nippend aan een glaasje Schrobbelèr.
Dát opnieuw het nieuws met een hoofdletter! En die reclamecorruptie zo twintig jaar lang via VVV, Informatiecentrum, Archief, Textielmuseum, Stadsmuseum, T 2009, gemeentelijke geschiedschrijving, Brabants Dagblad en verdere informatiebronnen met hetzelfde reclamesmeergeld allemaal omgevormd tot zeer geraffineerde campagnekanalen en reclamespuigaten!

En waar blijven we als zelfs hier de Tilburgers niet meer kunnen lezen over de toegepaste, in 1993 al door de Reclame Code Commissie zelfs veroordeelde reclamepraktijken van betaalde reclame in de vorm van ogenschijnlijk normale voorlichting en berichtgeving? De reclamecriminelen zelf zullen echt niet onthullen dat die veroordelingen niet eens bekend werden gemaakt en uiteindelijk resulteerden in een totaal gecorrumpeerde gemeente T. Té lucratief was, is en blijft de business om de bevolking te hersenspoelen en te programmeren volgens de grote reclame- en campagne-idealen in de sfeer van: ‘hou jij ze dom, dan houden wij ze zuiplustig, kooplustig, consumptieverslaafd, T gedresseerd enzovoort’.

We kregen hier zelfs een extreem agressieve vorm van de op zich al zeer dubieuze reclamepraktijk van ‘citybranding’.”De stad een ziel en een identiteit geven”, heette dat in de vakliteratuur, ofwel zaken in de commerciële sfeer in de markt zetten als “ziel”, “identiteit”, “symbool van de stad” enzovoort. En dat betekende in de Tilburgse praktijk op de eerste plaats afrekenen met de concurrentie in de niet commerciële sfeer. Met de ruigste middelen werd met name de Lindeboom als ‘hart’, ‘symbool’, ‘ziel’ en ‘identiteit’ uitgewist en vervangen door wat bedrijven als zodanig in de markt wilden zetten.

Meer dan honderd miljoen is er intussen al geïnvesteerd in die reclame- en campagnecriminaliteit van Tilburg Moderne Industriestad en Tilburg T. En stel je voor dat we hierover zelfs op TilburgZ niets meer zouden lezen. Stel je voor dat dit podium voor cultuur zich uiteindelijk manifesteert met het toppunt van cultuurminachting, ofwel deleten van zichzelf. Stel je voor dat de hier ingezette reclameprofessionals na jaren van afbraakreacties het uiteindelijk voor elkaar krijgen dat het reclamevrije geluid wordt gewist. Stel je voor dat ze uiteindelijk de overwinning meemaken van een website die zichzelf in de doofpot stopt! Een website die zichzelf in de fik steekt! Kapitaalvernietiging van tienduizenden euro’s! Ondenkbaar. TilburgZ, maak je niet naar het nageslacht onsterfelijk belachelijk. Laat niet deze website de geschiedenis straks ingaan als “TilburgZ met de ‘Z’ van Zot”. Te zot voor woorden zou het zijn.

voor overzicht per onderwerp van eerdere stukjes (met links)
zie weblogoverzicht: A tot G , G tot M, M tot S en T tot Z.

Reacties

11 reacties op “TilburgZ met de ‘Z’ van Zot?”

 1. arjen avatar
  arjen

  Honderd miljoen in campagnes Henk?

 2. Henk Kuiper avatar
  Henk Kuiper

  Minstens.

 3. jan met de pet avatar
  jan met de pet

  Geeft Tilburg(z) de BALLEN om door te gaan!!!!
  HeeFT TILBURG WEL BALLEN???
  Uit welingelichte kringen heb ik begrepen dat er 1000 nodig zijn om de site voort te zetten….
  Aan Tom, de ict virtuoos van Tilburgz om hiervoor een GRAADMETER
  te ontwerpen zodat heel Tilburg(z) kan volgen wie er hoeveel ballen geeft om TilburgzNEXT te realiseren.
  Ik doe er 33 in, Arjen Roos en Tine de Weijer doen ook al mee, en als het aan Henk ligt, is de pot zo vol…
  Alhoewel, dat redt de gemeente niet voor 15 september.
  Hier een pleidooi voor verlenging van de termijn, want Tom moet wel even tijd krijgen om zo een “tool” te bouwen.
  Kom op Tom, je ziet toch dat we allemaal heel veel houden van Tilburgz? Dat zo’n platform er niet meer zal zijn na 15 september, is een affront aan de ZIEL van onze Stad. Het kan echt niet zo zijn dat je de stekker eruit haalt, ECHT NIET.
  Met de Pet rondgaan (virtuele graadmeter MET rekeningnummer wel te verstaan) is een heel sociaal en democratisch gebeuren, helemaal in de sfeer van Tilburgz (NEXT?)
  Als nu alle lezers ook REAGEREN en een duit in het zakje doen, wil Tom best meewerken. Toch? Amen
  jan met de pet says:
  9 September 2011 at 12:47
  Net bereikt mij het nieuws dat er ook een veiling voor Tilburgz komt in het NachtburgemeesterBureau in de Emmapassage….
  U kunt uw te veilen stukken (objecten, gedichten en andere kostbaarheden) alvast aanbieden op
  duurzaamtilburg@gmail.com
  Op Tilburgz wordt u op de hoogte gehouden van verdere acties …
  Oh ja, Godelieve doet ook al mee bij de “Graadmeter Tilburgz”

 4. jan met de pet avatar
  jan met de pet

  Henk, jouw stukken zijn te lang….. waar gaat het nog over, als Tilburgz straks ophoudt. Over twee dagen dus.
  Hoeveel nullen doe jij in de pot voor het doorgaan van Tilburgz
  Dat is alles wat nu telt. ga jij eens met de pet rond!

  er is nu 33 gedoneerd, verder nog niets………

  en geen reactie van Tom op mijn verzoek

  echt een dooie boel?

 5. Henk Kuiper avatar
  Henk Kuiper

  Ik ben niet speciaal met de pet rond gegaan, maar er is al wel een donatie toegezegd van 500 euro. En ik vroeg hier al naar welk gironummer dat moest.

 6. Ruevert avatar
  Ruevert

  Tja,  
  wie neemt nu het voortouw? Tom,Tine, Henk, Arjan of een messias die plotseling opduikt. Nog 48 uur.   
  Misschien toch Shoarma, wiens naam over 47 uur en veertig minuten geheel uit het collectieve geheugen door een digitale euthanasie definitief niet meer mijn deel is. Gelijk broeders in een unfaire, door het slijk der aarde bepaalde, strijd delven wij het onderspit. Net zoals de PVVD die hier een uniek podium had voor haar soms ridicule voorstellen. Van Est Erik en alle anderen kunnen hun niet gecensureerde meningen en hartstocht niet meer kwijt.
    
  Nog 47 uur en twintig minuten.   
  Zij die sterven gaan groeten u,
  RV

 7. Shoarma is Döne avatar
  Shoarma is Döne

  Lieve Ruevert,

  Nee, Shoarma hoeft geen enkel voortouw te nemen. Dat heeft ie ruim twee jaar geleden al gedaan. Weliswaar een ander voortouw, naast TilburgZ.
  Daarom zou het inderdaad jammer zijn als TilburgZ zou verdwijnen. Maar Tom zou Tom niet zijn als ie niet nog een doorstart zou wagen. Tom en ik weten allebei hoe pijnlijk een abortus kan zijn…

  Jouw veelal zure reacties zou ik missen. Delen deed ik ze vaak niet, maar ze waren wel oprecht.
  Het onberedeneerde gefulmineer tegen 'links', en met name de PvdA – die ik zelf overigens al geruime tijd tot het politieke midden reken – vond ik vaak stuitend. Niet omdat kritiek op links stuitend is, maar op TilburgZ – en niet alleen daar – te vaak aangekleed met popi klisjees en – erger nog – zonder onderbouwde argumenten. Die trof ik zelden of nooit aan…
  Wat ik steeds uit jouw reacties proefde was vooral teleurstelling. Teleurstelling in gewekte verwachtingen die niet of nauwelijks zijn waargemaakt. Ja, ik verdenk je er zelfs van ooit zelf links te zijn geweest. Mogelijk zelfs PvdA-er. 🙂

  Enfin, ik hoop dat Tom een doorstart kan maken.
  Al was het maar dat wij onze botsende opvattingen kunnen blijven delen…
  Maar reken niet op een messias. Die komt er niet, over 44 uur niet en over 44 jaar niet…

 8. MESSIAS NO MESSIE avatar
  MESSIAS NO MESSIE

  ik stort niets en ik neem geen voortouw
  ze hebben me al ooit aan het kruis genageld en dan nu nog opgehangen te moeten worden met een voortouw? nee ik bedank voor de eer
  en die 33 ballen die iemand toe gezegd heeft, dat getal 33 is aan mij toebedeeld ooit, de leeftijd dat ik romeins vermoord werd door joden als zetbaasjes
  hitler had zijn woede moeten richten op de romeinen i.p.v de joden
  berlusconi en zijn kliek zijn schuldig aan het internationale finanzjudentum, hadden ze de joden maar niet moeten wegjagen uit palestina
  hebben die joden duivel betert het eeuwen geprobeerd de palestijnen uit palestina te verjagen als volk niet behorend tot de 12 stammen van israel, zetten ze het duivel betert het zelf op een lopen omdat ze zich door de romeinen als zetbaasje hebben laten gebruiken mij te kruisigen

 9. Shoarma is Döne avatar
  Shoarma is Döne

  Henk toch…!
  Je zou beter moeten weten…!
  Tegen het geld dat de gemeente Tilburg er voor over heeft om jouw archief naar de vergetelheid te helpen, is geen sponsoractie gewassen.
  Tom is binnen…!

  Baaizewee, ik heb de term 'knettergek' nooit gebruikt, noch ooit een reactie geplaatst met gebruikmaking van een soortgelijk alter ego (over eerdere, nog vuigere insinuaties ten tijde van de Mall heb ik het maar helemaal niet).
  Suggesties als deze doen – in ieder geval wat mij betreft – geen goed aan de geloofwaardigheid van al jouw andere 'feiten'…

 10. Ruevert avatar
  Ruevert

  Veel tere zieltjes wiens lange tenen regelmatig verpletterd worden.  

  @shoarma,onbekende vriend(in) en verfrente dwarsligger,   
  chargeren en "dubieuze" stellingname is de basis van een goed debat om de versteende geesten los te weken van hun, constant bevestigde, gelijk.

 11. Henk Kuiper avatar
  Henk Kuiper

   
  Wat een prachtig voorbeeld weer hierboven van professionele ‘communicatie’ door ‘Shoarma’! En het werkt, zo begreep ik vandaag uit persoonlijke reacties van anderen. Vandaar hier toch de analyse van dit staaltje communicatietechniek. "Suggesties als deze doen geen goed aan de geloofwaardigheid van al jouw andere ‘feiten’", aldus de slotconclusie, en dan ‘feiten’ tussen aanhalingstekens.
  Maar Shoarma verzint en ensceneert mijn zogenaamde "suggesties" compleet zelf!
  “Ik heb de term ‘knettergek’ nooit gebruikt’, schrijft Shoarma en daarbij doet hij dan alsof ik dat beweerd zou hebben. Heel slim wordt zo de argeloze lezer meegenomen in de bekende reclamestrategie van totale omdraaiing van de feiten. Geen sprake van suggesties naar mij als zou ik zelfs “knettergek” zijn, maar het omgekeerde: ik ben zogenaamd degene die Shoarma zomaar ten onrechte ervan beschuldigt dat te hebben gezegd! En dat terwijl ik in werkelijkheid – niet eens hier, maar onder ‘TilburgZ gaat door aflevering 2’ – in zijn verband aan niets anders refereer dan het gebruik van de term “boodschappenlijst” voor mijn stukjes op TilburgZ.
   

  Het verdere bewijs van suggesties van mijn kant in plaats van feiten levert Shoarma met het zinnetje: “over eerdere, nog vuigere insinuaties ten tijde van de Mall heb ik het maar helemaal niet”. Zogenaamd het over iets niet hebben, maar er juist heel nadrukkelijk een sfeer en beeld mee neerzetten! En hoe zat dat toen in werkelijkheid! In mijn column "Ongelofeloos pedant" kunt u nog lezen wat toen juist Shoarma suggereerde en insinueerde. En ook de column ‘Helaas toch echt schizofreen’ en de reactie daaronder van Theo Ilburg laat precies zien van wat voor communicatietechnieken Shoarma zich toen bediende! Door columns en reacties te wissen en een website snel te veranderen en aan te passen suggereerde Shoarma onder zijn eigenlijke naam dat ik zomaar wat insinueerde! En dan proberen met die truc drie jaar later onder de naam ‘Shoarma’ nog eens te scoren en het bewijs te leveren dat ik niet met feiten kom, maar met “suggesties” en “insinuaties”! Zieke communicatie. En dat is toch een ernstig probleem op TilburgZ. Met de Z van Ziek helaas. Ik zou wel eens willen weten hoeveel lezers en reageerders hier zijn afgehaakt vanwege dit niveau van communiceren en de onsympathieke, nare sfeer die de website daardoor kreeg. Welke lezer is überhaupt, zoals ik hier dan toch nog doe, bereid om serieus nog in te gaan op dit soort concentraties van suggesties en verdraaide feiten?
  Ik wens TilburgZ nog een hele goede en lange toekomst, maar dan zal hier in mijn ogen toch beslist iets moeten veranderen wat betreft de sfeer die we hier met elkaar in de reacties neerzetten en cultiveren 
   

  En wat betreft de in twijfel getrokken “geloofwaardigheid” van de door mij over de Heuvel genoemde feiten: in het prachtig uitgevoerde boekje van de gemeente uit 2006 “Heu el T, Eindrapport meervoudige opdracht ontwerp Heuvel” kunt u precies zwart op wit de door mij genoemde feiten, tekeningen en beloftes terugvinden. En de ongelofelijke discrepantie met de later gerealiseerde werkelijkheid kunt u gewoon met eigen ogen zien.