Geplaatst

TilburgZ gaat door (aflevering 2)

“TilburgZ gaat door”, schreef ik hier, maar dat nieuws kwam hier meteen op de tweede plaats! Op de éérste plaats en bovenaan de boodschap “TilburgZ stopt ermee”! Wat is dit nu? Mijn onverwachte Internetsponsor wil TilburgZ sponsoren met een bedrag van 500 euro. Maar waar vinden we hier überhaupt een gironummer?
Op die manier is het straks inderdaad: “TilburgZ stopt ermee.” Maar zeker in de huidige mediaomstandigheden in Tilburg is dit niet te accepteren. Stel je toch voor dat uiteindelijk Tilburg zelfs via TilburgZ geen kennis meer kan nemen van wat we bijvoorbeeld dit jaar meemaakten op het plein van de Vrijheidsboom.

Luid en duidelijk was op deze website wat betreft de Vrijheidsboom gewaarschuwd voor de aanhoudende campagnecriminaliteit (eerherstel Lindeboom 1 2 3 4 5 6 7 8). Maar nee, “henk knettergek”, zo was de ook hier gecultiveerde beeldvorming.
En vervolgens hadden we dus als Lindeboom drie dode bomen.
“Drie” schreef ik hier nog meermalen. Maar nee “henk knettergek”. En zo beleefden we in Tilburg zelfs het unieke feit van het speciaal planten van een dode boom.
In Nederlands “Beste Binnenstad” nota bene. Een dode boom als Vrijheidsboom versie T. En mijn jarenlang gecontinueerde aanbod om mijn vitale, authentieke doorgroei beschikbaar te stellen vertaalde de krant met: ‘Henk Kuiper wil zijn boom niet ter beschikking stellen’!!

Ondanks alles echter ging die dode boom deze zomer op een bepaalde manier toch ‘leven’. Dat begon met het ophangen van teksten en pamfletten die het publiek wonderwel tolereerde. En bij de fietsenkelder werd zowaar alsnog uitvoering gegeven aan het Collegebesluit uit 1994: “op de plek van de Lindeboom komt een monument ter herinnering”. Een prachtig, nieuw Lindegedicht geïllustreerd met foto’s en oude ansichtkaarten vormde er een waardig eerbetoon aan ’s lands oudste Vrijheidsboom en wat daarmee gebeurde. Op dinsdagochtend 16 augustus werd die boomwijding voltooid met prachtige foto’s met allerlei tekst en uitleg. De aanvankelijk slechts ‘ruige kreten’ en ‘boude beweringen’ werden onderbouwd met feiten en bewijsmateriaal. Met linten aan de boom bevestigd lagen er zelfs ter inzage volledig geplastificeerde boeken en publicaties over de Lindeboom. Het zag er schitterend uit. Mensen waren diep onder de indruk en vol lof over het niveau van de informatie.
Wel even wat anders dan dat armzalige spandoekje destijds bij het beeldje van de kruikenzeiker, wat in de krant toen zelfs resulteerde in de als lezersvraag verpakte (“moet de kruikenzeiker het symbool van Tilburg blijven?”) feitelijke stelling en verborgen reclameboodschap: ‘de kruikenzeiker is het symbool van Tilburg’! Ja, al die foto’s, informatie en uitleg rehabiliteerden duidelijk de Lindeboom weer als hét symbool van Tilburg. Het functioneerde geweldig. En de boom werd zo toch weer de plek waar Tilburgers elkaar ontmoetten en de ‘dorpspolitiek’ met elkaar bespraken.

Maar de gemeente maakte nog dezelfde dag een eind aan deze kennelijk zeer ongewenste ontwikkeling. Het gedicht, de foto’s, de boeken, teksten en publicaties werden nog dezelfde dag als ongewenst afval allemaal verwijderd en niet meer getolereerd. In tegenstelling tot de repen plakband en andere middelen ter bevestiging. Dat mocht wél blijven hangen, dát was geen afval. Ook ten aanzien van veel brutalere daar zomaar uitgestalde en gedeponeerde zaken in de commerciële sfeer (zoals een grote reclametegel voor de kruikenzeiker!) golden blijkbaar totaal andere maatstaven.

En wat lazen we in de krant die een uitgebreid dossier had gekregen met informatie waarmee wekenlang de voorpagina’s gevuld konden worden? Wat lazen we in de krant die destijds dat ene spandoekje bij het beeldje van de kruikenzeiker wekenlang uitvergrootte tot massaal volksprotest? En stel je voor dat er nu in deze reclamegecorrumpeerde mediaomstandigheden zelfs geen TilburgZ meer zou zijn!! Ondenkbaar. TilburgZ gaat door.

voor overzicht per onderwerp van eerdere stukjes (met links)
zie weblogoverzicht: A tot G , G tot M, M tot S en T tot Z.

Reacties

5 reacties op “TilburgZ gaat door (aflevering 2)”

 1. Shoarma is Döne avatar
  Shoarma is Döne

  Die onbaatzuchtigheid van je Henk, om TilburgZ voor jezelf te behouden. Chapeau Henk…!

 2. Henk Kuiper avatar
  Henk Kuiper

  Voor mezelf hoeft niets behouden te blijven Shoarma, maar wél voor Tilburg. Dáárvoor schreef ik mijn stukjes. Zelfs om voor komende generaties zaken te documenteren. En wat is jouw bijdrage om dit document over Tilburg voor Tilburgers te behouden en bereikbaar te houden? Dat is nu belangrijker dan de bekende reacties hier in de sfeer van insinuaties en een bepaald beeld over iemand neerzetten.

 3. Shoarma is Döne avatar
  Shoarma is Döne

  Find urself out here, Henk.
  Om Tilburg te redden, daar heb je TilburgZ niet per se voor nodig.
  Als je met bovenstaande link niet helemaal uit de voeten kunt (kostte mij eerlijk gezegd in 1-e instantie ook enige moeite), laat het mij even weten, ok…?
  Maar je kunt m.i. niemand verplichten een site in de lucht te houden voor louter alleen jouw boodschappenlijst. Hoe belangrijk in jouw ogen ook.
  Gelukkig voor Tilburg – en vooral: haar nazaten – biedt het internet een uitkomst…

  Enfin, laat maar weten, Henk…

 4. Henk Kuiper avatar
  Henk Kuiper

  Shoarma, er werd jou hier niet gevraagd om hulp en medewerking om de site af te voeren, maar inzet om de site in de lucht te houden. En als er aanbiedingen zijn van sponsorgeld, verdere financiering en voortzetting van de site desnoods door anderen dan wordt het een zeer vreemde zaak als TilburgZ dan toch uit de lucht zou gaan. Nog vreemder als dat dan wat betreft mijn oeuvre van ca 500 stukjes wordt verantwoord met de beeldvorming van jou dat het zou gaan om 'mijn boodschappenlijst', de beeldvorming alsof het zou gaan om werk van iemand die we dienen te beschouwen als "knettergek" enzovoort. En dat laatste hier dan zelfs proberen te 'bewijzen' met tijdens mijn afsluiting van Internet plaatsen van rare reacties onder mijn naam!

 5. Henk Kuiper avatar
  Henk Kuiper

   

  Shoarma, en wat bedoel je met die opmerking "je kunt niemand verplichten een site in de lucht te houden"? Ben je nou hier aan het aansturen op daadwerkelijke zelfdestructie van TilburgZ? En dat al aan het goedpraten? Waarom wijs je de webmaster juist niet op zijn verantwoordelijkheid zoals ook een normale uitgever die heeft voor zijn titels en auteurs? 
   

  Als een uitgever ermee wil stoppen dan worden eerst alle mogelijkheden bestudeerd wat betreft overname of voortzetting door anderen of onder andere condities. Laat staan dat alle uitgaven worden vernietigd en daarna voor het publiek nergens meer te vinden zijn. 
   

  Als de webmaster van deze site ondanks al toegezegde financiën toch echt wil stoppen is er niemand die hem verplicht om door te gaan. Maar er is geen enkele reden om dat gepaard te laten gaan met "deleten" van de site. Integendeel.