Geplaatst

“TilburgZ stopt ermee”, aldus hier al de aankondiging van overlijden. Maar TilburgZ kan alleen al van het geld dat de gemeente mij nog schuldig is jaren nog doorgaan. Bovendien verklaarde ook Tine van de Weijer zich al bereid tot een financiële bijdrage. Dus zal ze zeker in de gemeenteraad ervoor zorgen dat de gemeente netjes mijn rekeningen betaalt. En dan zijn ook nog eens Arjen Roos en Godelieve Engbersen aan het lobbyen en ‘ronselen’. Kortom: TilburgZ gaat door. Vanzelfsprekend. En dit stukje zal duidelijk maken dat we het in de huidige omstandigheden niet kunnen maken om dit podium ten grave te dragen

TilburgZ lanceerde de term “worstenbroodjescultuur”, maakte Tilburgers bewust van het “pretfascisme” en de dusdanige kruikenzeikerij dat hier zelfs werd gesproken van “leuterfascisme”. Ja, waar hebben we het nog over in Tilburg! Kwam rond MIDI nog de vuile was van Vreeman naar buiten, in de doofpot blijven nu zelfs de stinkende afvalbergen van bedrog en corruptie op het plein dat daar nota bene werd opgeleverd als “hét visitekaartje van Tilburg”!

“Een groene oase”, zo beloofde ons de begeleidende tekst bij prachtige groene plantekeningen vol bomen. Het leek wel een oerwoud waar we voor stemden.
Maar in de gerealiseerde werkelijkheid is het daar nu één grijze steenmassa, is daar nu niet één boomblaadje te bekennen. “Willem II blijft op zijn plek”, zo luidde een andere belofte. In werkelijkheid werd de gesuggereerde eenheid van Oranjevorst en Oranjeboom zo ver mogelijk uit elkaar getrokken. “Drie banken rond de lindeboom”, zo lazen we ook in het plan, “lekker zitten op de drie robuuste banken onder de lindeboom”. Maar in werkelijkheid kwam er één grote lange bank waarmee de lindeboom als het ware van het plein juist werd afgescheiden.
“Stroken groen van wisselende breedte” beloofde ook het plan, maar het werden strakke banen van precies dezelfde breedte die als het ware dikke strepen trokken door de lindeboom. Maar het meest frappante is de plék die de boom kreeg.
“In het midden van het plein”, “centraal”, “in de hoofdrol”, “hart van de Heuvel”, zo was ons beloofd. En op de plantekeningen zien we de boom inderdaad in het midden, voor de kerk en voor het Heilig Hartbeeld. Maar in werkelijkheid staat de voortzetting van de oude Vrijheidsboom nu vele meters uit het lood, meters naar de zijlijn voor het oude hotel ‘de Lindeboom’ dat tegelijk in het kader van de citybranding werd omgedoopt tot ‘Cityhotel’.

Toen ik ooit een huisje bouwde dat een beetje afweek van de bouwtekeningen werd het zonder pardon afgebroken! Maar wat doet nu op de Heuvel de overheid zelf!
Op cruciale punten is niet alleen volkomen afgeweken van wat beloofd was, maar zelfs helemaal het omgekeerde gedaan. Nog gekker echter wat we daarover vervolgens in de krant lazen! Gewoon helemaal niets! Totale vervanging van de normale berichtgeving door betaalde reclame en promotie. De media volledig in dienst van wat hier werd gekarakteriseerd als “worstenbroodjescultuur” en geduid als “leuterfascisme”. Stel je voor dat dan ook nog TilburgZ uit de lucht zou gaan, dat we feiten zoals hier genoemd zelfs op TilburgZ niet meer zouden horen. Ondenkbaar. Nee, TilburgZ gaat door.

voor overzicht per onderwerp van eerdere stukjes (met links)
zie weblogoverzicht: A tot G , G tot M, M tot S en T tot Z.

met dank aan degenen die mij weer aansloten op Internet!

Reacties

10 reacties op “TilburgZ gaat door”

 1. Paul van Est avatar

  Dag Henk,

  Welkom terug in het Tilburgse. Mijn pogingen tot korte fietsreisverhalen hier hebben asiel gekregen bij kutbinnenlanders.nl, Ook TilburgZ en het geZ erop kan vast op een goedkope manier online en open blijven. Ik gaf al aan Arjen Roos aan, dat ik mee wil doen, maar vernam nog niets. Voeg je wel af en toe iets nieuws toe aan de verdachtmakingen, dat zou mooi zijn. Hoe die boom op de Heuvel er nu trouwens bijstaat is ronduit schandalig, dan is een leegte nog beter volgens mij. Zoals in De Lege Plekken in het Gras van dichter R. Kopland dan. Moge je de gevelde Lindeboom en de Oude Heuvel zo kunnen gaan zien is mijn innige en gemeende wens.

 2. Henk Kuiper avatar
  Henk Kuiper

  Nee maar, die Paul! Vanuit Uzbekistan! Ik ben ooit een eindje die richting in gefietst, maar halverwege Turkije toch maar weer omgedraaid. Wat jij doet is nog wel even andere koek. Maar dat je in Uzbekistan nog denkt aan het gedoe in Kruikistan! Dit voorjaar fietste ik door Spanje en Frankrijk, maar Tilburg is dan toch ook in mijn hoofd heel ver weg. 
   

  En maak je zeker wat betreft de Lindeboom over mij geen zorgen. Er is waarschijnlijk geen Tilburger waarvoor dat zo’n rijkdom en cultuurhistorie is en blijft als voor mij. En mijn doorgroei uit de laatste wortels staat er geweldig bij. Ik zag nog nooit ergens zo’n dichte massa met lindeblaadjes. Echt een wonder. De boom bloeide ook weer dit jaar. En ook over het feit dat de gemeente mijn boom niet terug op de Heuvel wilde en daar nu een dode boom zelfs heeft geplant, ben ik alleen maar heel enthousiast. Beleid, campagne en corruptie kunnen niet beter worden gesymboliseerd dan door het huidige dode scharminkel. 
   

  Maar maak je in Afghanistan niet druk over Kruikistan joh. Fiets lekker verder en geniet van wat je dáár allemaal tegenkomt: de mensen, de dorpen, het landschap met wie weet nog prachtige natuurpareltjes als de Kirgizische klauwier of de Aziatische kraagtrap. Groeten Henk.

 3. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Dag Henk,

  Ik heb enorm genoten en ben inmiddels in Jeruzalem bij Het Beloofde Land neergestreken.

 4. arjen roos avatar
  arjen roos

  Volgens mij heb ik jouw reactie gemist Paul van Est. Kan je die nog een keer herhalen?

 5. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Nee, zoek maar op

 6. Sheila avatar
  Sheila

  Waar dan? Jouw reactie stond natuurlijk onder die gewiste column van Tine van de Weyer.

 7. arjen roos avatar
  arjen roos

  Heel goed Sheila. Of het moet onder een fakenaam zijn. Maar dat kan ik me van EcoPaul nauwelijks voorstellen.

 8. Godelieve Engbersen avatar

  Paul, komt as. donderdag naar ons Vegetarisch eetinitiatief. Niet om dan een beeldverslag te tonen, dat doen we een andere keer. Wel leuk hem te ontmoeten. En hij zal zijn fiets binnen zetten 😉

  eten 5 euro
  St. Annastraat 20
  18.30 wel je even aanmelden ajb.
  transitiontown.tilburg @ gmail.com

  Zeker leuk wat verhalen te horen en samen te zijn.

 9. Marg Vlemmix avatar

  Dus mag ik alvast heel voorzichtig en niet te hard juichen op dit positieve bericht?

 10. Henk Kuiper avatar
  Henk Kuiper

  Wat mij betreft mag je juichen Marg. Er zijn al diverse mensen bereid TilburgZ in de lucht te houden en daarin geld te investeren.