Geplaatst

Henk Kuiper huilt om cultuur

Jasper Mikkers schreeuwt om cultuur“,  “maar…. “,  Henk Kuiper huilt om cultuur.

Koper

Zijn dochtertje, ze werd vermoord,
in een kerk, mee ontzield, afgebroken.
Zij leeft in boek en herinnering voort,
over vader werd niet meer gesproken.

Toch was hij bekend in ieder land,
ver buiten Brabant, Limburg, Twente.
Europa’s grootste fabrikant
niet van textiel, maar muziekinstrumenten.

Trombones, tuba’s, hoorns, kornetten
rolden uit zijn productiehal,
hobo’s, klarinetten en trompetten:
vijfhonderdduizend in getal!

Al dat moois verkocht hij wereldwijd
en alom in Europa’s orkesten
werd zo Tilburgs faam verspreid,
klonk Kessels koper als de beste.

Maar ‘muziek’ zit nu blijkbaar in de praktijk
van nog bewaard koper fragmenteren,
erfgoed, collectie en cultuur zo rijk
tot rauwe grondstof weer degraderen.

Reacties

8 reacties op “Henk Kuiper huilt om cultuur”

 1. Ruevert: wordt gewee avatar
  Ruevert: wordt gewee

  Henk,
  herleven in deze barre tijden ook nog de censuur voor niet gevallige tijden. Een schreeuw voor vrijheid van meningsuiting.
  ———
  Voor de goede orde. De bezuiniging betekent dat het niveau van voor Rik van der Ploeg. Dus dat valt ook wel mee, van een kaalslag is geen sprake. Wel moet de Kulturkammer kaltgestelt worden. Al die tussenlagen van deskundigen die bepalen wat en wie ondersteuning krijgen, is een zelfverrijkende elite geworden die geen voeling met de "klanten" die zij moeten bedienen. Zo ontstaat er een landschap waar de zon nooit ondergaat; het binnenhalen van subsidie, waar het "old boys" netwerk de boventoon voert. Zo zie je maar Shoarma wiens naam vandaag wordt uitgeschreeuwd, Zelfs de laatste sector van de maatschappij, die de onafhankelijkheid hoog in het vaandel zou moeten dragen, is teloor gegaan in de corrumperende methode van de subsidieverstrekker c.q. ook hier heeft het ambtenarenkorps, al of niet in dienst van de overheid de macht gegrepen.

 2. Ruevert: wordt princ avatar
  Ruevert: wordt princ

  Beste Tom,
  Jij trekt voor Gilaworks aan de touwtjes van deze site. Als jij de reacties die onder de noemer van de redactie van Tilburgz gepubliceerd zouden kunnen worden, zoals in het geval van: Guus Meeuwis opent ‘Tilburg schreeuwt om cultuur!’, ben je echt de weg kwijt.   
  Het basisprincipe van een forum is dat iedereen zijn zegje doet. Als webmaster heb je altijd de mogelijkheid om onwelgevallige reacties naderhand te verwijderen.   Het forum heeft een beperkt aantal actieve respondenten, van velerlei pluimage. Koester dat zodat dit forum wellicht kan uitgroeien tot een volwaardig Tilburgs geweten.  
  Blokkeren of andere acties zijn de dood in de pot. Preken voor eigen parochie is leuk maar levert niets op.   Juist afwijkende meningen kunnen een ieder aan het denken zetten, de auteurs prikkelen om creatief te reageren en niet in de voor hun geplaveide paden te denken, oftewel "out of the box denken en de tunnelvisie van zich af te schudden.

 3. Tom Pijnenburg avatar
  Tom Pijnenburg

  @ruevert
  Wil je svp dezelfde opmerking niet onder 3 verschillende artikelen zetten, dat noem ik drammen. Ik heb de andere 2 gewist. Inhoudelijk vind ik je reactie zwaar overtrokken. Natuurlijk zijn er commissies noodzakelijk die het beleid van de overheid moeten uitvoeren. Hoe zou jij het geld willen verdelen, wie het eerst komt het eerst maalt, of via stemmen ofzo, lijkt me geen garantie om de kwaliteit te waarborgen.
   
  Verder zie ik onder het artikel 'Guus Meeuwis opent Tilburg schreeuwt om cultuur' geen reactie onder de naam redactie TilburgZ staan dus ik weet niet waar je het over hebt.

 4. Ruevert: wordt princ avatar
  Ruevert: wordt princ

  en geen van mij, omdat deze geweigerd wordt vandaar de reply

 5. Tom Pijnenburg avatar
  Tom Pijnenburg

  @ruevert
  ik denk dat je je vergist, je hebt wellicht een fout gemaakt, op voorhand wordt hier niks geweigert.

 6. Ruevert:, toch weer avatar
  Ruevert:, toch weer

  Twee keer geprobeerd onder het jazz item?????
  Heer Tom,
  zojuist heeft het spook weer toegeslagen. Een reactie om aandacht te vragen voor Wooltown en trio Verbunt met een veer voor de jazzcultuur werd niet geplaatst. Niet dat de voorbeelden mijn voorkeur van Jazz is. Wederom bij een artikel van de redactie, Staat er een vinkje verkeerd?

 7. Ruevert:, toch weer avatar
  Ruevert:, toch weer

  Heer Tom,
  weer een makke, helaas! Onder het item Sjanghai is de responsmogelijkheid weggevallen. Topic gesloten? Ik kan het niet vinden?   Of heeft Tine geen zin meer in niet welgevallige reacties? Kan me dat niet voorstellen; basis van politiek is het vertegenwoordigen van de "domme" burgers en dit in voor hun begrijpelijke taal hen ideeën en beleid uit te leggen.  
  Het zal het cyberspook wel weer zijn. Ik kan mij niet voorstellen dat hier om een door het machiavellisme gevoede strategie gaat.

 8. Ruevert:, toch weer avatar
  Ruevert:, toch weer

  Heer Tom,
  toch nog even geprobeerd een veer te plaatsen bij het artikel van TZ over Jazz, wat schets mijn verbazing, werkt niet. Is er dan toch een boze opzet in werking gezet die alle andersdenkenden weert uit het beloofde land. Waar heb ik dit meer gehoord. Oh ja die Blonde die het kabinet nu gedoogd,had ook dat soort gedachtes. Maar die komt langzaam maar zeker op zijn schreden terug. Goed voorbeeld doet goed volgen.