Geplaatst

Met Noordanus straks toch shopping mall!

“Voetbal is oorlog”. Het grote gelijk van ‘generaal Michels’ blijkt wel weer in Tilburg. De hele bevolking afleiden met voetbal en dan op heel andere terreinen echt aanvallen en echt scoren! Terwijl iedereen ‘focust’ op het voetballen gebeuren in Tilburg zonder enige media-aandacht de meest ruige dingen. En de zaken analyserend rest maar één conclusie: alle middelen worden ingezet voor de vestiging straks toch van een shopping mall.

In het stukje ‘Reclamevrije meningsuiting in Tilburg’ signaleerde ik al de verschuiving nu ook op deze website van reclamevrij naar meer reclame. Maar nog onthullender was vervolgens het redactionele commentaar. Het voor mij hoogst ongelukkige tijdstip waarop hier een jaar geleden ineens een eind werd gemaakt aan de reactiemogelijkheid had ik toch duidelijk omschreven met “na vragen”. Maar dat werd in de reactie ineens “vanwege vragen”. Van de tijdsaanduiding ‘na’ werd zo ineens reden en motief gemaakt. Het werd vertaald naar een nooit geschreven en nooit bedoeld ‘omdat’. En vervolgens was die verdraaiing van mijn woorden dan zelfs reden tot kwalificaties als: “verzinsels”, “complotten waarnemen die er niet zijn”, “valse informatie”, “hineininterpretieren”, “smakeloos”, “drama queen”. En dat van iemand die eerder om veel minder de reactieknop dichtdraaide. Hoe is dat te verklaren? Op het hoogtepunt van de mall-campagne schreef ik hier tien stukjes per week en het ene stukje dat ik straks nog mag schrijven moet nu kennelijk al bij voorbaat worden gediskwalificeerd als ‘verzinsel’, ‘valse informatie’ enzovoort!

Heel frappant ook dat met de opheffing van het blokje “duzabloggers/reclamevrij” nu naast het Brabants Dagblad ook nog eens speciale blokjes staan van ‘Tilburg virtueel’ en ‘Tilburgers.nl’. Waarom daar dan niet ook Theo Ilburg of minstens een link? Ik kan maar één logische verklaring bedenken: in tegenstelling tot de eerder genoemden is/was Theo Ilburg net als ik niet voor maar tegen de mall. Tja, nu ik hier zo publiekelijk toch al beplakt ben met het etiket ‘complotten waarnemen die er niet zijn’, zou ik niet weten waarom ik me dan wat dit betreft nog in zou moeten houden. Dan maar liever een complotje teveel gesignaleerd dan een heel groot complot te laat in de gaten.
“Henk Kuiper die zo graag wil dat iedereen in een hutje woont”, zo stond hier zelfs heel geforceerd en volkomen buiten het onderwerp tussen de reacties gewrongen onder een stukje van Groen Links (‘Geluk’). Een ooit gekozen aandachtsmiddel en noodoplossing dertig jaar na dato nog opblazen tot doel op zich, en dan niet alleen voor mezelf, maar voor iedereen!!! Wat zit daar achter? Onder een neutraal lijkend pseudoniem probeert de mall propaganda mij nu zelfs uit te schakelen met dit soort toppunt van rare beeldvorming en zaken compleet omdraaien (ik was destijds toch echt zélf degene die, met alle geweld zelfs, moest wonen en consumeren zoals anderen dat wilden. Zie ‘Huttonia’)!

Maar vooral die komende benoeming van Noordanus verklaart alles. Hij was behalve voorzitter van de vereniging van projectontwikkelaars (NEPROM) ook voorzitter van de Raad van Bestuur (375,000 euro per jaar) van het projectontwikkelaarsimperium AM vastgoedontwikkeling. En daar waren ze toen op de shopping mall toer. Onder andere in Turkije met de plaatselijke partner Turk Mall. Ze opereerden daar onder de naam MDC, want AM betekent in het Turks ‘kut’. Daarom doet “Jan AMming” het hier natuurlijk zo goed, vooral ook bij Turken die het hier allemaal maar ‘kut’ vinden! Ja, terug van vakantie in hun land van herkomst moeten daar verwende Turken in het achtergebleven Tilburg het weer een heel jaar zien te stellen zonder zo’n mall!
Dat kon natuurlijk niet, zo begrepen ze bij AM vastgoedontwikkeling. En dus kwam daar ter versterking van het “shopping centre management” naast Noordanus niemand minder dan Coen van Oostrom in de Raad van Bestuur. De man die in Tilburg met zijn OVG een shopping mall zou gaan bouwen, maar bij nader inzien net iets te weinig geld investeerde in de gemeentevoorlichting, de lokale media en het omkopen van politici. Eigenlijk ongelofelijk dat die lokale media met voetbal nu zelfs het plaatselijke nieuws vulden en ons niet attent maakten op deze achtergrond. Ongelofelijk ook dat gezien deze achtergrond de raadsleden niet iets meer informatie en bedenktijd kregen van Auke Blaauwbroek over de detachering nu vanuit de projectontwikkelaars en het shopping centre management van Noordanus als burgemeester in Tilburg. Begrijpelijk ook dat diezelfde Auke mij maandag gelastte de raadszaal te verlaten terwijl ik van mijn inspreektijd nog geen halve minuut had benut. Nee, Henk Kuiper moet zo min mogelijk zijn mond nog open doen. Bij voorbaat moet elk commentaar worden uitgeschakeld op de grote acties en campagnes die straks moeten leiden tot T pleinen, T domes, T corridors en … een shopping mall.

(Sorry voor de lengte. Dit zouden voorheen drie kleine aparte stukjes zijn geweest)

Reacties

2 reacties op “Met Noordanus straks toch shopping mall!”

 1. Dörtje Grille avatar
  Dörtje Grille

  Goed geschreven stuk, Henk! ook leuk dat je de baantjes van onze burgervader aantipt en zijn honorarium noemt. En belachelijk dat de PvdA voorzitter je het spreken onmogelijk maakt, en de raadszaal uitstuurt; waar blijven de reacties van GL en SP?

 2. henk avatar
  henk

  En waar blijven de reacties van alle andere partijen? Want er was wel wat meer aan de hand dan dat mij de mond werd gesnoerd. Ik had de gemeenteraad alleen maar vriendelijk verzocht om het begin van mijn schriftelijke reactie op de ‘Nota Biodiversiteit’ nog eens te lezen (ter vergelijking met de weergave en interpretatie in de gemeentelijke reactienota). En dat werd dus niet toegestaan. Ik werd gesommeerd de raadszaal te verlaten alsof ik niet de auteur was van een boek juist over biodiversiteit in Tilburg, maar een totaal ondeskundige oproerkraaier. Te zot kennelijk om ook maar een stukje tekst van te lezen, zelfs niet in het geval van speciaal daarvoor beschikbaar stellen van mijn inspreektijd. En vervolgens kwamen er nog smeriger apen uit de mouw. In de stukken die de raadsleden hadden gekregen was mijn hele reactie zo verkleind en zo vlekkerig gekopieerd dat hij nauwelijks nog leesbaar was. En de bewuste tekst waar ik speciaal aandacht voor vroeg…..
  Die ontbrak gewoon in de raadsstukken, die bleek gewoon helemaal weggelaten!!
  En over dit soort praktijken durft in Tilburg verder niemand zijn mond open te doen?