Geplaatst

Paranormale bomen

Kunnen vogels voelen wat wij denken, dromen of verlangen? Bij het vorige stukje zou je aan meer dan toeval kunnen denken. Maar of dat inderdaad zo is? Paranormale en voor ons onpeilbare eigenschappen zien we echter wel heel duidelijk en met overtuigend bewijsmateriaal bij bomen. Op de een of andere manier zijn bomen steeds precies op de hoogte van al onze plannen en gedachten.

Voor het eerst viel het mij op bij een enorme beukenboom uit de tijd nog van koningin Emma. De boom heette ook "Emma", al was hij vele malen dikker, de dikste van heel Tilburg. Op de plek van die monumentale boom – ’s avonds zelfs slaapplaats voor duizenden spreeuwen – moest echter de nieuwe concertzaal komen. En wat gebeurde er: de kennelijk alles begrijpende en doorgrondende boom gaf spontaan zelf de geest, was precies op tijd zelf al dood en kon zo zonder problemen of protesten gekapt worden.

En later zag ik dat het zo eigenlijk voortdurend gaat. Er rezen plannen voor een paviljoen midden in de Warande en de majestueuze beuk die daar stond was van het ene jaar op het andere ineens al helemaal dood. Bomen voelen precies aan wanneer ze moeten wijken voor bouwplannen en zijn dan steeds precies op tijd zelf al dood. Of ze zijn ineens zo ziek dat ze om die reden zo wie zo toch afgevoerd moeten worden, zoals aan die andere kant van de Bisschop Zwijsenstraat bij het huidige Factorium Alle bomen daar waren door mij nog kerngezond verklaard. Maar al die bomen voelden daarna haarfijn aan wat voor plannen hier rezen wat betreft tuinarchitectuur in T stijl. En daar waren ze het kennelijk helemaal mee eens. Dusdanig zelfs, zo bleek uit duur onderzoek, dat precies op tijd al die bomen spontaan uit zichzelf allemaal al de pijp uitgingen en te ziek waren om nog te handhaven.

Zonder bijzondere paranormale boomkwaliteiten is ook geen verklaring mogelijk voor het gedrag van twee monumentale kastanjes in de oude tuin van Maria Goretti (Wilhelminapark). Ze moesten wijken voor moskeeplannen en deden dat toen precies op tijd spontaan uit zichzelf al. Over de ene (de dikste en naar ik veronderstelde oudste witte paardenkastanje van de stad) schreef ik nog naar de gemeente: "vitaal", "kappen nergens voor nodig". Maar wat had ik mij vergist! Duur onderzoek toonde aan dat er maar één ding nog op zat: de boom uit zijn lijden verlossen, zo snel mogelijk. Het bleek zelfs onmogelijk om op mijn verzoek nog een schijf van de boom te bewaren om nog na te gaan of de boom echt de oudste van Tilburg was. Zo rot was de boom kennelijk. Met de kap kon ook niet meer gewacht worden tot de behandeling van het bij de gemeente ingediende bezwaarschrift van Stichting Stadsbomen. "Bezwaarschrift svp terugtrekken,  boom al gekapt", zo schreef de gemeente.

Naast de witte paardenkastanje stond echter nog altijd de dikste en ongetwijfeld oudste rode paardenkastanje van de stad. Maar ook die was het kennelijk volledig eens met de bouwplannen en veranderde spontaan uit zichzelf van het ene jaar op het andere in een wrak, een ruïne. Nog nooit zag ik zo’n kerngezonde boom in één jaar zo aftakelen. Normaal gewoon een biologische onmogelijkheid. Maar zo zie je hoe bomen aanvoelen wat wij op allerlei plekken van plan zijn en hoe ze dan met volle instemming reageren en onmiddellijk spontaan uit zichzelf het veld ruimen. Heel af en toe zie je dat heel speciale bomen zelfs in staat zijn om ook het omgekeerde te presteren. Als die tegen de wil van de bevolking en de omstanders toch worden gekapt trotseren ze zelfs bijlen en kettingzagen en blijven dan toch nog overeind, toch nog in leven. Nee, die wulpen kan een mirakels toeval zijn, maar bomen voelen precies aan wat wij willen en reageren daar op.

voor overzicht per onderwerp van eerdere stukjes (met links)
zie weblogoverzicht:   
A tot G    G tot M,   M tot S  en  T tot Z.