Geplaatst

Met een bootje door de haven (1)

Nondetilia! Dacht ik nou toch minstens wat betreft de Lindeboom ook bij mijzelf eindelijk de knop te hebben omgedraaid, gooit een zekere John La Haye weer roet in het eten. Samen met Caroline Docters van Leeuwen stond hij aan de basis van menig wateridee in de Piushaven, zoals vorig jaar het evenement ‘Tilburg te water’ en de website tilburgtewater.nl. Maar door zijn laatste wateridee en in de toekomst geplande wateractiviteiten zijn mijn goede voornemens nu wel in het water gevallen.

John en Caroline hadden mij uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de doop van hun nieuwe wateridee. Een historische kagenaar hebben ze gerestaureerd en geschikt gemaakt voor uitstapjes en excursies langs de rijke Tilburgse natuur en cultuur aan het water. John had echter bij de feestelijke inwijding voor mij een speciale verrassing: de loftrompet ineens over mij en het boekje ‘Piushaven levende have’. En na twee sfeervolle gedichten van het Theater van de Verloren Tijd – waarin zelfs "honinglindes" werden bezongen – mocht ik tot mijn grote verrassing aan een touwtje trekken. Dat leidde ertoe dat een over de reling hangende theedoek opzij schoof en de naam van het bootje tevoorschijn kwam: tilia!! Denk je net die Lindeknop toch omgedraaid te hebben, zet John die knop weer aan! En toevallig precies op de dag dat tien jaar geleden mijn boek over de Lindeboom inhoudelijk meteen in de doofpot ging. Toevallig op de dag ook dat ik ’s morgens op de Heuvel nog stond te kijken naar drie niet of nog maar amper uitlopende lindebomen. Maar nee, in Tilburg is het hoofdstuk ‘Lindeboom’ nog lang niet afgesloten, de Lindeboom gaat varend verder!

Op de piano van mijn lieve vriendin speelde ik ’s avonds zelfs weer het begin uit de ouverture van de opera ‘Die Heilige Linde’. En speciaal voor John, Caroline en hun bootje ‘tilia’ heeft die prachtige lindemelodie in Tilburg nu de volgende tekst gekregen:

Linde, zo vele jaren
hart van Tilburg mijn stad,
verbannen, maar jij zult varen
voortaan
ja, jij gaat nu met ons mee
langs Tilburgs kaden,
oevers van het kanaal,
langs bloemen, vogels en vissen,
langs kalmoes, futen en lis
ja tilia,
waar pluimenwuivend riet begeleidt
de schipper en zijn lied
daar hoort straks weer jouw lindestad
wat jij te vertellen had
jouw melodie,
jouw poëzie.

voor overzicht per onderwerp
van eerdere stukjes (met links) 
zie
weblogoverzicht A tot G 
G tot M,  M tot S  en  T tot Z.