Geplaatst

Op Goede Vrijdag nota bene

Vandaag is het Goede Vrijdag, gisteren was het Witte Donderdag. Dagen waarop zelfs onkerkelijke ministers naar de Mattheus Passion luisteren. Dagen waarop we eeuwenlang overdachten hoe we voortdurend bespotten en ‘kruisigen’ wat ons alleen maar goed wil doen. Maar wat zien we anno 2010 in Tilburg!

Een 1 aprilgrap dacht ik nog. Het is toch onbestaanbaar dat je op Witte Donderdag en Goede Vrijdag vijftig grote bomen gaat omzagen. Laat staan kerngezonde. Volgens oude tuinboeken en zaaikalenders mag je op deze gewijde dagen nog geen radijsje zaaien. Een boom omzagen zou hoogstens denkbaar zijn als je voor een passiespel nog een kruis te kort komt. En Tilburg had voor overal opgevoerde passiespelen nog duizend kruizen nodig? Nee, in de gemeente T wordt alles aan het kruis genageld wat afwijkt van de strakke, rechte lijnen van de T, de dwingende zogenaamde T stijl. En dus verdwenen alleen al in dit kleine, groene stukje stad de afgelopen paar jaar:

alle bomen en struiken langs de ‘Oprit’ bij de Kamer van Koophandel.
het weitje tussen Station West en de vijver van het Zand.
het bosje en oude weitje tussen de Sportweg en de spoorlijn.
meer dan de helft van de bosstrook tussen de sportvelden en de spoorlijn.
vervolgens daar nog weer de helft van.
weitje, bosje en houtwal in de zuidwesthoek van de Bokhamer.
een hele strook groen langs de tennisvelden.
alles wat er leefde en groeide op het braakliggende terrein bij Avans.
alle struiken en diverse bomen tussen de Sportweg en dit braakliggende terrein.
alle struiken rond de beuk op dit braakliggende terrein.
duizenden wilde stadsplanten bij Station West.
berken, boswilgen en haagbeuken bij het Kwekerijpad.
beukenhaag bij Station West.
tietallen struiken uit diverse perken en plantsoenen.
iepen op het Reitseplein en het schoolplein van het Theresialyceum.
diverse struiken, iepen en esdoorns aan de Professor Verbernelaan.

En wat maakte Tilburgs enige echte paartje stadsscholeksters mee! Terug uit hun overwinteringsgebied vonden ze op de plek waar ze hun jongen grootbrengen alleen nog kunstgras! Je ziet ze nu langs de rand onthutst staan kijken naar die enorme kunststoftapijten (zie foto). En door dat nog resterende strookje écht gras wordt dan straks ook nog een tunnel aangelegd. Hoe helpen we die scholeksters? En de merels, zanglijster, konijnen, buizerd, groene specht, bosuil, fitis, bonte vliegenvanger, verdwenen roeken enzovoort? Door de aandacht af te leiden naar steenlopers, rotskruipers en betonmussen? Hoe herstellen en compenseren we de schade aan de natuur waar we nota bene wonen, de kwaliteit van onze directe woonomgeving, de biodiversiteit rond ons eigen huis? Door een speciale biodiversiteitsweek en iedereen wijsmaken dat er in de gemeente T niets aan de hand is?

Niemand kan of durft kennelijk iets te zeggen van de doordrammerij met die zogenaamde T stijl en hoe we daarbij voortdurend worden belazerd. We worden verraden door een heel leger van judassen, farizeeërs, Pontius Pilatussen en verdere lafbekken die hun mond niet open durven doen over de groenagressie en T terreur in Tilburg. Maar uiteindelijk zal blijken dat het leven dat we voortdurend negeren, ontkennen en uit de weg ruimen sterker is dan ons zelf en net zo taai als de aan hun territorium trouw blijvende scholeksters, ons zo taai als de Linde toch telkens weer blijft confronteren met de nooit ophoudende Paaskracht van ‘Opstanding uit de dood’.

Reacties

4 reacties op “Op Goede Vrijdag nota bene”

 1. meinkampfumdaskapita avatar
  meinkampfumdaskapita

  in frankrijk heb je ook nog zwarte zaterdag
  en in ierland sunday bloody sunday
  we hebben nog een hele jaartelling tot het einde der tijd en ruimte om voor elke dag en datum nog wel een herdenkingswaardige schending van de dierenrechten te plegen zoals we dat al sinds het begin der tijd en ruimte met onszelf onderling als mensheid doen

 2. meinkampfumdaskapita avatar
  meinkampfumdaskapita

  voor als je het nog niet wist henk
  lynchen doen we al lang niet meer in nederland, dus die bomen om iemand aan de hoogste boom op te hangen kunnen idd gekapt worden

 3. ruevert avatar
  ruevert

  ben jij nog gelovig in hogere machten. Je zou beter moeten weten. De burger is bezorgd en de ambtenaar beslist na zorgvuldige overweging. Gemiddeld 12 jaar nu.
  Op naar het vijfkoppige college. Dan heeft de onge

 4. Jackie avatar
  Jackie

  Hoi Henk,

  Je hebt gelijk, Henk, het is in en in triest, hoe er in die omgeving in de natuur is gehakt!

  Wie in onze gemeente heeft hier het laatste woord in? Dit is toch ongehoord, schandalig!

  Ook bij de Prof. Gimbrerelaan zijn reusachtige bomen gekapt. Waar is Tilburg mee bezig? Na Cees de Sloper nu Ivo de Rooier? (Wat mij betreft mag die Ivo inderdaad rooier, maar dat is toch wat anders!) Waar stopt dit? Hoe kunnen we dit stoppen!

  Nu vermoed ik het doel van die bomenfotografeerwedstrijd: dan weet de gemeente welke boom ze 's nachts moeten kappen en welke ze gewoon overdag kunnen vernielen!!