Geplaatst

Lentekriebels

Wat betreft de Tilburgse politiek is mijn partijvoorkeur duidelijk: de partij van bewuste niet stemmers. De laatste druppel was de belofte om een voorstel niet in de gemeenteraad te brengen en dat dan vervolgens ijskoud toch te doen. Zie mijn "stukje "niet meer dan 30". En inmiddels is duidelijk wat voor bovendemocratische macht hierbij weer in het spel is.

De krant meldde dat het inspreken van IVN en KNNV succes had gehad. Maar de beloftes en toezeggingen werden even later volledig aan de laars gelapt. En wat lazen we vervolgens dáárover? Wat lazen we over de uiteindelijke werkelijkheid? Helemaal niets! En zo kunnen dus bepaalde machten en krachten in Tilburg ongestoord hun gang gaan. Die kunnen dus gewoon keihard tegen een wethouder zeggen: "Vergeet gerust alle eerdere beloftes, daarover komt niets in de publiciteit." En indien nodig: "Als je toch vasthoudt aan gedane beloftes en democratische grondbeginselen, dan komt er wél publiciteit, maar in jouw nadeel".

"Laten we man en paard noemen", werd hier gereageerd, ofwel "Johan van den Hout."
Maar de hele Raad stond erbij en keek ernaar. Waar was Groen Links? Wat doen en durven de overige volksvertegenwoordigers als ze geconfronteerd worden met de macht die in de gemeente T verder gaat dan de democratische afspraken en beloftes? 
Het is al jarenlang structureel dat we worden belazerd, dat beloftes niet worden nagekomen en dat dit beleid in de media niet meer tegen het licht wordt gehouden en dus gewoon door kan gaan.

Zeker in het Milieucafé had deze zaak vroeger prominent aandacht gekregen. In de begintijd werd aan mij voor elke aflevering speciaal gevraagd of er op milieugebied nog dingen in Tilburg aandacht verdienden. Bovendien was er een vaste columnist die dit gegaranderd onder de aandacht had gebracht. Maar in plaats van aandacht voor de concrete aantasting en bedreiging van de biodiversiteit en de kwalijke manoeuvres daarbij krijgt het publiek nu misleidende ‘het-gaat-goed-verhaaltjes’ over gierzwaluw en slechtvalk. Precies de soorten -broedend in en op gebouwen – waarvan de belangen niet botsen met plannen en doordrammerij van bouwbedrijven, projectontwikkelaars en beleid van het gemeentelijk groenbeheer! De gevolgen van het inruilen van de geluiden van Henk Kuiper voor het met subsidie en sponsorgeld gesmeerde geluid van politici, ondernemers en ambtenaren worden nu toch wel heel bizar en absurd.

En in welke mate bepaalt die met reclame- en sponsorgeld smerende macht wat er gebeurt op het gemeentehuis? Wordt er straks een prachtige ‘mooi weer show’ opgevoerd rond biodiversiteit? Terwijl in werkelijkheid de planten die ik in Huttonia via bordjes en een natuurpad uit de verf liet komen bij gemeentelijke verordening nu verboden zijn, wettelijk nu in onze woonomgeving niet eens meer zijn toegestaan!

En waarom? Waarom de mensen de mogelijkheid ontnemen om vlak bij huis door die natuurpracht en natuurlijke variatie de lente te beleven? Het is volkomen duidelijk! Om de lente te ervaren moeten we naar de winkels in T binnenstad, zo lezen we in de reclamefolders. "Lente", lezen we op de toegangsdeuren naar de Emmapassage (zie foto). Daar is het groen, daar vliegen de vlinders je tegemoet! Het is lente bij de Hema, C&A, in de winkels, op de terrassen enzovoort! Waar in Tilburg de ‘T’ begon daar is het lente! En die ‘lente’ duldt geen concurrentie. De gemeente T is helemaal ingehuurd om mee te doen met het vervangen van de natuurlijke lente door de commerciële lente, de echte lentekriebels door koopkriebels. 
Dus worden in de gemeente T bloemen en takken op oog- en plukhoogte steeds verder ‘opgeruimd’ en weggesnoeid. Zelfs aan de uitbundige vroege voorjaarsbloei van de vroegeling maakten grote machines dit jaar met kokend water voortijdig een eind.
Toch blijft Moeder Natuur helemaal gratis gewoon doorgaan met haar geweldige echte Lenteaanbiedingen. En ook wat mij betreft iedereen toch een prachtige, fantastische, geweldige Lente gewenst.

Reacties

Eén reactie op “Lentekriebels”

  1. meinkampfumdaskapita avatar
    meinkampfumdaskapita

    op het gemeentehuis wordt als volgt gedacht:
    natuur is geen beschaving van intellect en techniek en kakkineuse iff-strontgeurtjes van coca chanel, maar neanderthalers omgeving, dus ausradieren alles wat groen is