Geplaatst

Niet meer dan 30

Stel je voor dat langs alle snelwegen ineens borden zouden verschijnen met daarop een toegestane maximumsnelheid van 30 kilometer! Stel je voor dat de minister dat dan zelfs zou presenteren als maatregel om auto’s sneller te laten rijden, het verkeer sneller te laten doorstromen. Onvoorstelbaar? In Tilburg niet. Rondom stadsnatuur en biodiversiteit is de praktijk zo bizar dat een alarmbrief naar raad en college over de conceptnota ‘Biodiversiteit’ hier in de komende zes afleveringen in zijn geheel wordt gepubliceerd.

Ondanks de beloftes van de wethouder geldt nu dus toch en zonder enige wijziging of aanpassing de verordening die niet eens in de raad zou komen (zie vorige stukje). Het moois wat ik hier op 9 maart memoreerde ter illustratie van ‘waar hebben we het over’ heeft daarmee op papier geen schijn van kans meer. Spontane vegetatie hoger dan 30 centimeter is volgens de regels gewoon niet meer toegestaan. In de gemeente T wordt spontane natuurontwikkeling nu officieel nergens meer getolereerd. Op plekken waar tot dusver de natuur zelf nog mocht bepalen wat daar ging groeien is dat nu verboden, volgens de regels niet meer toegestaan. Zelfs hoogteverschillen die op die plekken altijd resulteerden in variatie zijn nu bij de wet verboden. Een dergelijke basis voor biodiversiteit mag niet meer. En ook verder mogen we nergens in de gemeente T nog geconfronteerd worden met wat de natuur op zulke plekken zelf zaait, plant en bedenkt.

En die regelgeving werd ijskoud gepresenteerd met mooie groene praatjes. En die dienen we echt te geloven! Van een wethouder die eerdere beloftes nog geen drie weken later al aan zijn laars lapte moeten we nu geloven dat zijn eenmalige praatjes om die verordening erdoor te krijgen zwaarder zullen wegen dan de daar haaks op staande verordening zelf.

"De verordening is bedoeld om meer groen in de stad te krijgen en dat gaat gebeuren ook", zo werd hier nog eens gezegd. Maar waarom heeft de wethouder die beperkende bepalingen dan ondanks zijn beloftes naar de insprekers toch vast laten stellen? Iedereen die door wil drammen met de T stijl kan nu met de wet in de hand eisen dat elk spontaan nog omhoog komend boswilgje onmiddellijk wordt aangepakt. Iedereen kan nu afdwingen dat overal onmiddellijk een biodiversiteit van 120 soorten of meer wordt gereduceerd tot hooguit nog 30. Of moeten we in Tilburg inderdaad geloven dat je met bordjes "30 kilometer" automobilisten stimuleert om 120 te rijden, dat door sloopvergunningen gebouwen blijven staan, door kapvergunningen bomen overeind blijven enzovoort?

Als de nieuwe regels echt bedoeld zijn om de biodiversiteit juist te bevorderen dan zou dat bij uitstek een punt zijn om concreet uit te werken in de nieuwe nota ‘Biodiversiteit’. Maar wat vinden we in die nota aan concretisering en daadwerkelijke uitwerking van alle vaag blijvende woorden! Zo weinig dat een door mij naar raad en college verstuurd commentaar hier in de volgende afleveringen als alarm in zijn geheel op deze website verschijnt.  

Reacties

Eén reactie op “Niet meer dan 30”

  1. Wereldburger avatar
    Wereldburger

    Laten we man en paard noemen, wethouder en zijn portefeuille; SP-wethouder Johan van den Hout van Wijkbeheer/schoonhouden stad, Verkeer en vervoer, Parkeren, Wegenonderhoud, Bestuurlijke vernieuwing. Demissionair en hopelijk nooit meer terugkerend.