Geplaatst

Rond de verkiezingen gebeuren altijd de gekste dingen. Op straat de vreemdste aandachttrekkerij en in de krant de raarste berichten en stemmingmakerij. Vooral in Tilburg was het weer raak, met als toppunt de berichtgeving over de verkiezingsuitslag.

"PvdA verreweg de grootste", zo schrijft het Brabants Dagblad. "Tilburg gaat tegen de trend in". En dat zou dan te danken zijn aan het "Jan Hamming effect". Met geen woord rept de krant over het Brabants Dagblad effect. Alsof die krant in de zogenaamde ‘top van Tilburg’ Hamming niet presenteerde zelfs als machtigste man van de stad. En bleven daarbij de feitelijke ‘bovenbazen’ niet juist volledig buiten beeld? Laat staan dat touwtjes ontrafeld werden met zetbazen op het gemeentehuis en de naar hun pijpen dansende Jan Hamming in het bijzonder. En mocht Jan Hamming niet voor de jaarwisseling al zonder noemenswaardig commentaar zich langs de weg afficheren als het kennelijk met Kerstmis verschenen licht en heil? En kwamen aan Jan Hamming gewijde etalages ook niet opvallend prominent in de krant, evenals de aanvullende acties om hem als ‘Broodje Jantje’ te verkopen?

Maar dan nog: is die PvdA wel de grote winnaar? Ook de PvdA verliest vergeleken met de vorige verkiezingen. Ze blijven weliswaar in zetelaantal gelijk, maar er zijn nu 5 extra zetels te verdelen. En daar profiteren ze dus niet van. Wel VVD, D66, Trots en TVP. Die winnen veel meer dan de PvdA. Teleurstellend? Verheugend? Ach, we zagen vlak voor de verkiezingen nog hoe ondanks beloftes van een wethouder naar raadsleden en insprekers vervolgens de eigenlijke macht in Tilburg gewoon zijn eigen gang gaat (zie vorige stukje). En om die werkelijkheid te verdoezelen is er de afgelopen weken weer een prachtige show opgevoerd om de schijn van democratie hoog te houden. Werkelijke, serieuze en bij herhaling gestelde vragen van kiezers zijn tot op de laatste dag genegeerd (zie ‘Kernvragen voor de verkiezingen’ en ‘De vrijheid in Tilburg’). Onvoorstelbaar. En hoe hebben de kiezers daarop gereageerd!

Nog nooit hingen er in Tilburg zoveel verkiezingsaffiches. Nog nooit werd zo verkondigd dat er in Tilburg iets te kiezen viel. Bijgevoegd zelfs bij de stempas nog de reclame ‘Tilburg heeft iets te kiezen’. En nog nooit waren er zoveel stemwijzers, verkiezingspagina’s, schijndebatten, twitterberichten, folders enzovoort. Nog niet eerder ook werd landelijk zo duidelijk een heel kabinet zelfs opgeblazen om extra kiezers naar de stembus te lokken. En wat deden die kiezers! In Tilburg ging nog geen vijftig procent stemmen. En ook ik ben heel bewust en voor het eerst in mijn leven thuis gebleven. Stemmen doe je in een democratie. Onder de huidige dictatuur T is dat flauwekul. En dat alarmsignaal naar de huidige schijndemocratie wordt nu in de krant weer meteen volkomen weggepoetst. PvdA grootste partij! Nee, de niet stemmers, die vormen overduidelijk de grootste partij.

Reacties

Eén reactie op “Overduidelijk de grootste partij”

  1.  avatar
    Anoniem

    3 maart, dag van de verkiezingen.
    Moet ik geloven dat de heren en dames lijsttrekkers en aanhang de hele dag nagelbijtend wachten tot 's avonds het verlossende woord (voor hen althans) komt? Als burger heb ik nog wel een tip: ruim op 3 maart gezamelijk de troep op in de stad die door de plakwoede van uw vrijwilligers veroorzaakt is. Zorg ervoor dat 's avonds geen affiche meer te zien is in de stad. Ik neem toch zeer aan dat u thuis na 6 januari (afsluiting van de kerstperiode) de kerstboom ook meteen opruimt?