Geplaatst

Eindelijk vrede met de T

Eindelijk, eindelijk is het dan toch gebeurd. Geen enkele weerstand meer bij mij tegen de T-campagne!!! Integendeel zelfs. T ga door, T dram door, T dreun door. Ja, het stoorde me zelfs dat ik gisteren op de landelijke televisie het plaatsnaambordje "Tilburg" zag en niet het logo ‘T’ en de mededeling "T je bent er". Dat mag niet meer gebeuren. Laten we de bordjes ‘Tilburg" gewoon overal weghalen, zodat cameramensen wel gedwongen worden om onze woonplaats in beeld te brengen als ‘T’.

Tja, ik was altijd trots op "Tilburg". De stad met zijn zo betekenisvolle naam, de stad met de oudste Vrijheidsboom van het land, de oudste Oranjeboom en Gerechtsboom en de spectaculaire doorgroei daarvan. Die stad moest zijn historie en identiteit niet verloochenen, zei ik, niet vervangen door commerciële nep of flauwekul in het kader van idiote citybranding. De stad moest trots zijn op zijn wortels, zijn prachtige naam en herkomst van die naam.
Maar op een gegeven moment maakt trots dan toch plaats voor schaamte. En zoals menigeen bijvoorbeeld een mooie naam als ‘van der Graaf’ niet wilde bezoedelen en consequent bleef spreken van "Volkert van der G", laten we zo voortaan consequent spreken van "de burgemeester van T", "de gemeenteraad te T", "de corruptie in T". Ja, wat een vondst die T-campagne, wat ben ik daar bij nader inzien ontzettend blij mee.

In Tilburg is een jongen aangehouden die een supermarkt had overvallen, zo hoor ik verdomme net weer op de radio. Nee, nee, niet in Tilburg. In T!!!