Geplaatst

Excuses, sorry

Mijn naam staat in T magazine, het gemeentelijk voorlichtingsblad! Ze maken reclame voor een door mij geschreven en samengestelde gemeentefolder: een groene wandelroute door de stad. Maar wil ik daar mijn naam nog wel onder hebben? Zonder overleg is mijn tekst dusdanig gewijzigd dat ik hier de TilburgZ-ruimte toch nog maar gebruik voor excuses en uitleg over de toch wel zeer onthullende wijzigingen.

"Op de Spoorlaan staan geen gewone platanen, maar de ‘Platanus Oriëntalis Digitalis’", zo citeert T Magazine de folder. Tja, ik verplaatste me gewoon in de opdrachtgever, heb dat inderdaad geschreven, aandacht geschonken aan de Cityring met alleen een positieve kijk op het in wezen natuurlijk best wel saaie en steriele tweesoortige groen. Vervolgens echter schreef ik dat er meteen vooraan in de Langestraat meer dan twintig soorten karakteristieke, spontane wilde stadsplanten groeien. In poortjes, op parkeerplaatsen, tegen gevels, in het trottoir, zelfs onder je schoenzolen! Maar dat enthousiasme werd allemaal geschrapt!
De route werd zelfs veranderd, gaat nu om die wilde stadsnatuur heen naar de buiten mij om toegevoegde ‘Helga Deentuin’ met eveneens een aangeplante biodiversiteit van slechts enkele soorten.

Mijn route ging langs de monumentale, groene herinneringen aan de vroegere Harmonietuin. Maar in plaats van mijn prachtige foto van die tuin nog uit de tijd van ‘schôonste stad vant laand’ plaatste de gemeente zelfs een eigen foto van het station met niet één sprankje groen. Heel ernstig waren kennelijk ook de prachtige muurvarens waar je in een steegje bij de Nieuwlandstraat zomaar op ooghoogte langs liep. Wildgroei midden in de stad op muren nota bene! Dat kon natuurlijk helemáál niet. Net als kennelijk de wildpoepende houtduiven en de illegaal zomaar zingende zwarte roodstaart. Ook die verdwenen uit de tekst.*

En schreef ik naar aanleiding van de zogenaamde "enige echte nazaat van de Linde" (Muzentuin) over onze Linde in de verleden tijd? Gebruikte ik het woord "was"?
Nee, ik schreef in de tegenwoordige tijd, gebruikte het woord "is"! En gebruikte ik geen betekenisgevende aanduidingen als "oude Oranjeboom" en "oude Vrijheidsboom"? Jawel, maar ook dat mocht blijkbaar niet, net als de link die ik legde tussen lindeboom (tilia) en de naam Tilburg. Ook geschrapt werd mijn verwijzing naar de natuur-, heide, en beekdalherkomst van de namen ‘Heikese kerk’ en ‘Oude Dijk’. Tja, herinneringen nog aan Tilburg van vóór 1994, vóór T en Moderne Industriestad. En zelfs in een folder met mijn naam eronder mocht kennelijk de uitdrukking "schôonste stad vant laand" niet meer gekoppeld worden aan groen, niet afwijken van de latere gesponsorde en campagneondersteunende interpretaties van Paul Spapens, Brabants Dagblad et cetera.

Nog gekker werd het met de Factoriumtuin. Met geen woord nota bene repte ik over de kap hier van Tilburgs oudste zomerlinde en eenbladige es, de kap van de berken, sparren, essen, esdoorns, laurierkersen, hulst, magnolia, kerspruim, peren, de sloop van de laatste boomgaardherinneringen in de binnenstad. Zoals ik eerder al angstvallig zweeg over de gruwelijke groenverwoesting in het Harmoniepark en de Muzentuin. Ik schreef alleen dat dankzij Stichting Stadsbomen bij het Factorium de Italiaanse populieren zijn blijven staan. Maar zelfs dat was kennelijk nog teveel. De wandelaar wordt nu zelfs speciaal om de tuin geleid, naar de moderne architectuur bij de Primus van Gilsstraat met alleen groene steriliteit van ná 1994.

Helemaal onthutsend is het laatste deel van de wandeling. Daar gaat de route speciaal naar de linkeroever van het Piuskanaal achter het viaduct van de Ringbaan Oost. Maar wat zien we daar nu! Schietwilgen, katwilgen, kronkelwilgen, grauwe wilgen, berken, iepen, krentenboompjes, sparren, Spaanse aak, Gelderse roos….. Alles weg, alles gekapt!! Zelfs de beschreven eenden zijn van schrik gevlogen. In de Professor Dondersstraat ging de route langs het gaafste voorbeeld nog van de op Springer voortbordurende typisch Tilburgse tuinstijl uit de periode ‘schôonste stad vant laand’. En ook daar alles weg, alles gekapt!! "Tilburg een van de groenste steden", zo staat er dan in de inleiding. Maar die woorden zijn echt niet van mij. Na de groenreacties op mijn stadsnatuurboek en de intensivering daarna van de T campagne heb ik dat soort uitlatingen nooit meer gedaan.

Nog gekker is in feite de hele lay-out. In de folder staan maarliefst 23 blokjes met totaal overbodige en zelfs verwarrende pijlen. Daar hadden ook foto’s kunnen staan; ik heb er genoeg aangeleverd. In een in dezelfde serie verschenen folder met als thema bebouwing en architectuur staan in plaats van die rare pijlen wél foto’s:  bijna twee keer zoveel foto’s en half zoveel pijlen.**
En dan die speciale foto op de voorkant zeg! Een smerige, donkere, bruine brei, zonder ook maar één pixeltje groen! Die foto is echt niet van mij, maar speciaal gemaakt door de gemeente. En al helemaal niet was het mijn idee om met die reclametruc nog eens extra de aandacht te vestigen op een verademend lindegroen blokje met daarin een smetteloos witte T. Het was echt niet mijn idee om met een zo donker en smerig mogelijke ‘groenfoto’ het T logo extra uit de verf te laten komen als het enige groen.

Tja, ik had het kunnen weten na mijn eerdere ‘Lindebomenfietstocht’. Die werd door gemeente en VVV pas verspreid in een door hen aangepaste versie waarin alle informatie over de Tilburgse Lindeboom was vervangen door gesponsorde informatie, ofwel reclame voor hapjes, drankjes, kruikenzeiker enzovoort. Sorry dat ik zo naïef was om desondanks toch te geloven in serieuze groene bedoelingen. Mijn welgemeende excuses.


*  En die tekst was toch echt niet te lang, niet meer dan het door de gemeente gevraagde aantal woorden. Na de wijzigingen en toevoegingen door de gemeente zelf was de tekst langer
.

** Deze folder heeft bovendien vier pagina’s meer

Zie voor overzicht per onderwerp van eerdere stukjes:

‘Van Adje tot Lindeboom’
‘Van Mall tot Zot
‘Van Mall tot Zot (vervolg)’

Reacties

Eén reactie op “Excuses, sorry”

  1. […] tegenovergesteld aan mijn bedoelingen met die foto’s? Of over de manier waarop de gemeente in een gemeentefolder van foto’s en teksten van mij over stadsnatuur gewoon anti reclame […]