Geplaatst

Moet het BD stoppen?

Iedereen voelt het: er zit iets helemaal scheef in Tilburg, er moet iets helemaal stoppen. Maar wie of wat? Wordt het niet de hoogste tijd dat het Brabants Dagblad stopt?

In menig stukje hier lijkt het de beste optie. Maar hoe beperkt zou onze woordenschat zijn zonder het BD! Wie had bijvoorbeeld ooit gehoord van ‘onken’? Het kwam in mijn vocabulaire niet voor tot ik zaterdag de kop zag: "Onkende man licht vrouw op" .

Maar is ‘onken’ in Tilburg niet vooral de specialiteit van het Brabants Dagblad? Met name ten aanzien van ’s lands oudste Vrijheidsboom werden hier gruwelijke onkpraktijken onthuld.
En die boom blijkt in zijn huidige vorm van ‘triumviraat’/’triafeminaat’ nu weer opnieuw het voorbeeld van onken tot in het absurde.
De boom is al bijna helemaal kaal en doodgedroogd. Het Lindefonds adviseerde duidelijk niet voor niets om het boomdrietal niet nu al te planten of anders minstens te snoeien en te beschermen met het oude hek. Met name werd gewaarschuwd voor de aanhoudende acties en campagnepraktijken om met de boom qua betekenis definitief af te rekenen, zo niet van de boom als bestaande, doorgegroeide werkelijkheid definitief verleden tijd te maken. Maar van die brief (hier in zijn geheel gepubliceerd) kwam geen woord in het BD. En vooral onthullend is wat we nu lezen over en naar aanleiding van de jongste aanslagen op betekenis en voortbestaan van de Linde.

"Hotel de Lindeboom wordt City hotel", was het nieuws. "…. De Lindeboom velen een doorn in het oog", lazen we op 25 augustus nog eens bij berichtgeving over "de voormalige Lindeboom" (hotel) en het "toekomstige City hotel". Eerder al deed het onkende BD al het mogelijke om de betekenis van de Oranjeboom, Vrijheidsboom, Gerechtsboom en Levensboom te reduceren tot helemaal niets in vergelijking met zaken als de nieuwe fonteintjes en het standbeeld van Willem II. Terwijl de Lindeboom wordt doodgedroogd is op 27 augustus het nieuws omtrent de Heuvel: "Rolbanen Heuvel over twee weken weer in gebruik". En daaronder op dezelfde voorpagina van Tilburg Plus een grote kop "Schade aan lindeboom op Beekse Vrijthof valt mee". Toeval? Of nog steeds dezelfde campagnepraktijken om de betekenis van de Tilburgse Linde verder omlaag te halen, het begrip til (tilia/lindeboom) na ‘moderne industriestad’ nu weer te vervangen door de "nieuwe stadsidentiteit" T? 
Na een foto van kartonnen huisjes op de Heuvel en een paginagrote advertentie van de projectontwikkelaar achter deze reclameactie is op 28 augustus een foto van terrasparasol "Heuvel 15" de blikvanger, gevolgd door een speciaal kopje "Het drankje ‘Schrobbelèr hebben we ook al ontdekt". En de nieuwe aanslagen op de Tilburgse Lindeboom temidden van alle betaalde reclame in de vorm van ‘nieuws’? "Tak van eeuwenoude linde rust weer veilig in zijn steun", zo lezen we nog eens over de Hilvarenbeekse linde. Daar was dus gewoon niets mee aan de hand, laat staan dat Hilvarenbeek Tilburgs nieuws had moeten zijn. Het BD is opnieuw gruwelijk aan het onken, nu weer helemaal gecorrumpeerd in het kader van citybranding T. Bij Theo Ilburg werd in reacties onder ‘Lekkend Lunchfilmke‘ al alarm geslagen wat betreft de zwaar mishandelde Linde en de onkologen bij het BD. Maar de boodschapper was daar al bijna de dader, of op zijn minst "paranoia". Met andere woorden: laat het Brabants Dagblad gewoon dooronken. Net zo lang tot iedereen ziet hoe ver corruptie en T-dictatuur hier gaan: hoe mensen gewoon paranoia worden verklaard zodra ze iets in de gaten krijgen.

Zie voor overzicht per onderwerp van eerdere stukjes:

‘Van Adje tot Lindeboom’

‘Van Mall tot Zot’

‘Van Mall tot Zot (vervolg)’