Geplaatst

Moet Groen Links stoppen?

Laat Hamming doorgaan, Vreeman doorgaan, TilburgZ doorgaan. Maar Groen Links? Hoog tijd dat die club ermee stopt, zo leek hier al de conclusie. Wordt het inderdaad tijd dat Groen Links de pijp aan Maarten geeft?

Aan Groen Links is het te danken dat mijn inzet voor zaken als bomeninventarisatie en brievenbusstickers ‘geen reclame’ met moties ondersteund werden.
Maar vervolgens mocht ik dan telkens constateren dat op ambtelijk niveau zulke moties gewoon niet werden uitgevoerd, gesaboteerd of zelfs vervangen door campagnes voor precies het omgekeerde. En waar was Groen Links dan? Wat voor vuist maakten ze als bestuurders en ambtenaren daarbij zelfs kwamen met beeldvorming over mij als zou ik ‘schizofreen’ zijn, iemand zelfs die het schrijven van een Utrechts bomenboek verzon om nog serieus genomen te worden ook?

Waar waren ze als de concrete gevolgen duidelijk werden wat betreft bijvoorbeeld groen in de woonomgeving en serieuze inventarisatie daarvan? "Groen Links", zo proberen ze met een groene naam kiezers te trekken, maar op posters en affiches zie je het al meteen: niet groen, maar rood links! Vandaar dat er na de anti-groencampagne ‘Moderne Industriestad’ ook geen enkel commentaar kwam op de T-campagne. De partij bracht als actie tegen de mall zelfs een ansichtkaart uit met een grote T! En dat strakke logo ter meerdere ontkenning van elke natuurlijke, gebogen vorm was dan nota bene het hart van een bloem!

Hoe is het mogelijk! Het toppunt op het gebied van steriliteit en industriële vormgeving op de plek van stuifmeelkorrels en tere vrouwelijke voortplantingsorganen! Strakke, rechte lijnen op de plek waar de natuur zich juist extra alleen maar manifesteert met zachte rondingen, gebogen lijnen, sierlijke welvingen. Wat bezielt Groen Links! Gaat de partij zich straks sterk maken voor vierkante borsten van gewapend beton? Krijgen we straks in de raad vetbalken in plaats van vetrollen? Het vetbalkenende van de democratie? Ja, waar eindigt dit!
Moeten Groen Links’ kippen straks vierkante eieren leggen, T-baby’s ontspruiten uit vierkante eicellen? Is alleen nog groen toegestaan met rechthoekig blad in vierkante perken? Wringt de partij zich omwille van een wethouderszetel straks niet meer in bochten, maar in hoeken van negentig graden? En hoe lang doen ze nog mee met het inprenten van die kille stijl waarin een natuurlijke lijn niet meer telt, niet eens bestaat? Blijven ze reclamepraktijken accepteren waarbij we zelfs het gruwelijkste op het gebied van natuurontkennend, industrial design krijgen ingebrand als logo en ideaal voor een hele gemeente? Blijven ze instemmen met het afbreken en reduceren van Tilburg tot het commerciële plaatje T, het opvoeden van de bevolking tot volkomen van groen, natuur en Linde vervreemde T-consumenten?

Hoe eerder Groen Links stopt hoe beter, zou je denken. Maar wat dan? Is het dan ineens afgelopen met de macht van het ambtenarenapparaat, het reclamebolwerk T, de citybranding, de wurgende reclamegreep op media en vrije meningsuiting? Groen Links laat eigenlijk prachtig zien dat er buiten de democratie nog een heel andere, feitelijke macht is. De partij laat prachtig zien dat ze zich aan die macht dient te conformeren, daar niets tegen in te brengen heeft. En is dat bij andere partijen anders? Het is in elk geval puur toeval en speciale betrokkenheid dat Groen Links hier nu onder de kritische loep wordt genomen. Met andere partijen zouden we misschien zelfs weer opnieuw jarenlang geloven in de illusie van democratie, zou het misschien weer opnieuw jaren duren voor we die illusie doorzien.
Nee, laat Groen Links lekker doorgaan, de pijp niet aan Maarten geven, maar aan Marjo.

Zie voor overzicht per onderwerp van eerdere stukjes:

‘Van Adje tot Lindeboom’

‘Van Mall tot Zot’

‘Van Mall tot Zot (vervolg)’