Geplaatst

Moet Vreeman opkrassen?

Raad bewust niet geïnformeerd. Informatie naar Raad willens en wetens achtergehouden. Met dit soort koppen was normaal gesproken het Brabants Dagblad op 15 juli in de bus gegleden. Maar een ernstige storing bij de krant voorkwam dit onheil. We kregen een noodeditie met pagina’s van de Gelderlander en niet één pagina ‘Tilburg Plus’. Wat een geluk voor de over het MIDI theater net verhoorde Jan Hamming! Maar nog veel meer geluk had vervolgens Vreeman.

"College vreesde bestuurschaos", kopte de krant de dag na de noodeditie. De belangrijkste nieuwsfeiten waren niet de aan het licht gekomen praktijken, maar de daarvoor aangevoerde motieven. Een geheel nieuwe trend in de journalistiek! Met interessante perspectieven voor inbrekers, bankrovers, moordenaars, terroristen enzovoort. We lezen straks alleen nog dat ze hun schulden wilden afbetalen, hun gezin wilden redden, het land wilden behoeden voor terreur en chaos.

En vooral de respectabele motieven van Vreeman logen er niet om. In een grote krantenkop onder een grote foto van Vreeman lazen we dan ook niet "Vreeman" of "burgemeester", maar "burgervader"! En wie wil nu het aftreden van dit voor chaos ons behoedende gezinshoofd aller Tilburgers? Dat zou echt het toppunt van onrechtvaardigheid zijn. Natuurlijk, er zijn rond Vreeman kwalijke zaken aan het licht en in het nieuws gekomen. Maar zo’n bestuurder is toch verre te verkiezen boven bestuurders waarvan de dubieuze handel en wandel niet eens in de publiciteit en de openbaarheid komt. Nee, in plaats van die bedenkelijke middelmatigheid liever MIDImatigheid!

Dankzij de huidige bestuurders en de eerder volkomen ten onrechte afgetreden Hugo Backx weten we nu hoe gangbaar en normaal in Tilburg de praktijk is van bouwclaims. Dankzij de huidige bestuurders snappen we nu de deals uit het verleden met bouwbedrijven en projectontwikkelaars. De diepere achtergronden achter tientallen stukjes van mij zijn ineens helemaal duidelijk: "Als jij extra sponsort, voor die concertzaal een miljoen minder in rekening brengt enzovoort, dan bieden wij jou prominente openbare groenplekken als bouwgrond, dan mag jij bouwen midden in parken, kloostertuinen, groene corridors, midden in de Oude Warande, ja midden op de Heuvel." En helemaal simpel en eenvoudig waren natuurlijk de afspraken rond reclame, campagnes en verdere praktijken om die buitendemocratische beloftes later ook inderdaad waar te maken, noodzakelijke belangenafwegingen wat betreft groen te omzeilen. Van rare anti-groencampagnes, ‘moderne industriestad’, citybranding en
T-campagne wordt de corrupte achtergrond nu allemaal heel duidelijk. En dus: laat Vreeman alsjeblieft aanblijven. Rond onze huidige bestuurders komen zaken juist aan het licht. En zulke bestuurders zijn verre te verkiezen boven bestuurders waarbij alles in de doofpot blijft.
Dingen die zijn voorgangers ongestraft en veel meer stiekem deden doet Vreeman veel meer openlijk, veel meer met open vizier. Alleen maar lof daarvoor. Nee, Vreeman moet na zijn after morning- en après MIDIkuur vooral niet opkrassen. Helemall niet. Tilburg heeft nota bene in de stationszone zijn Burgemeester Brokxlaan! Het kan dan toch niet zo zijn dat Tilburg daar dan nooit meer de feestelijke opening meemaakt van het Burgemeester Vreemanplein!

Zie voor overzicht van en links naar eerdere onderwerpen:

‘Van Adje tot Lindeboom’

‘Van Mall tot Zot’

‘Van Mall tot Zot (vervolg)’