Geplaatst

Waarom ik toch nog vóór stemde

In september 2007 leek mijn keus al helemaal vast te staan: tegen de mall. Maar niet voor niets bleef ik hier ageren tegen alle reclametrucs om mij op andere gedachten te brengen. En vandaag was ik op het cruciale moment dan toch nog om. Ik heb vóór gestemd. Hoe is dat gekomen!

"Bij een ‘nee’ draait Brokx zich tierend om in zijn graf", zo las ik vanmorgen met grote letters in het Brabants Dagblad. De hele dag bleef dat toch door mijn hoofd spoken. Vooral dat "tierend". Een geluid dat ongetwijfeld door merg, been en botten zou gaan. Ik vind de ‘Danse macabre’ een prachtig muziekstuk, maar om die muziek ook de lugubere  werkelijkheid te laten worden! Wee je gebeente, dacht ik, als jij daar straks medeverantwoordelijk voor bent.

En vanmorgen werden de twijfels nog veel groter. Over het gezicht op een affiche van D 66 had Aventura een oproep geplakt om voor de mall te stemmen. Voor dat soort acties ben ik superallergisch. Dus stemde ik even later wat betreft de Europese verkiezingen automatisch juist voor D 66. En dus zou ik toch beslist tegen de mall stemmen. Maar o jee, wat zag ik toen!

Overal repen met teksten tegen de mall van Groen Links. En dan niet op bomen, wat je toch van Groen Links zou mogen verwachten, maar op lantaarnpalen, prullenbakken, stoplichten en allerlei ander hard straatmeubilair. De simpele one-liners zelfs over andere posters heen en op de borden ook voor de Europese verkiezingen. En dat werkt dus echt volkomen averechts bij mij. En dan ook nog eens de SP, zag ik. "U stemt toch ook tegen de mal(l)". O, o, o, wat flauw eigenlijk dat ‘mall’ associëren met mal. Verdorie, nou was zo eenvoudig de campagne voor de mall onderuit te halen vanwege de eenzijdig alleen door die partij toegepaste reclamemethodes! Maar nergens enige verwijzing naar mijn analyses van de ‘laakbare’ reclamepraktijken vanuit het mall-kamp. Nee, SP en Groen Links leken dat juist allemaal goed te keuren door zelf uiteindelijk ook op die toer te gaan.

Tja, en ik ben o zo gevoelig voor reclame! Ik heb uiteindelijk dus toch door de plakpraktijken, campagne en acties van SP en Groen Links mijn stemgedrag laten bepalen. Op een protestkaart van Groen Links zag ik zelfs een bloem afgebeeld, maar dan niet met een normale bloemkroon, maar met het logo van het reclamecollectief ‘T’!! Tja, zo is het gekomen: zo ik heb ik dus op het cruciale moment toch nog "voor" gestemd. Sorry, sorry, sorry, want een paar uur later had ik al spijt. Even later doorzag ik pas écht de mall-campagne. SP en Groen Links hebben allebei wethouders in een College dat in feite die mall wil! En dus voerden die partijen alleen maar voor de schijn een tegencampagne. In werkelijkheid was die campagne bedoeld om juist het omgekeerde effect te hebben. En dat is dus inderdaad prima gelukt. Uiteindelijk stemde ik ondanks maanden van de grootste weerstand dus toch vóór de mall.

Reacties

10 reacties op “Waarom ik toch nog vóór stemde”

 1. Wereldburger avatar
  Wereldburger

  Henk, mag ik de eerste zijn die je feliciteert met ook jouw overwinning, het tegenhouden van de Mall. Ook al ben je op het laatste moment gedraaid tot je grote spijt, je niet aflatende strijd voor een Mall-loze stad heeft toch vruchten afgeworpen. Met internet kon David Goliath verslaan.

 2. wies van wessem avatar
  wies van wessem

  Beste Henk,

  Als de meerderheid van de Tilburgers, zoals het er nu gelukkig naar uit ziet, inderdaad t

 3. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  'Uiteindelijk stemde ik ondanks maanden van de grootste weerstand dus toch v

 4. Alard Govers avatar
  Alard Govers

  Shit, Henk…
  Had je dat niet eerder kunnen zeggen?!
  Een mailtje sturen of zo?
  Zou ik ook v

 5. avatar
  Anoniem

  Geacht college van mijn stad.
  Tilburg is opgebouwd uit een volkje van agrariers en arbeiders. Wij zijn eigenheimers, maar niet dom. Doordat er heel veel grond bebouwd is, omdat onze stad groeide qua inwonersaantallen, zijn agrariers vertrokken of hebben zich te werk gesteld in andere sectoren. Zo geldt het ook voor de textielbranche. We zijn trots op ons verleden.

  Natuurlijk begrijpen inwoners van Tilburg dat je moet groeien, en vernieuwing is bij ons echt geen vies woord.
  Maar ik denk dat de ware Tilburgers nu hebben laten zien dat zij de wijze waarop – en de snelheid waarmee u de groei van onze stad door de strot probeert te duwen
  niet kunnen accepteren.
  Bovendien, onder ons gezegd en gezwegen, u weet ook wel dat niet alle informatieverstrekking in alle eerlijkheid gegaan is.

  Groei is goed, maar wel op gepaste wijze.

  Met vriendelijke groeten,

  een zeer betrokken inwoner van Tilburg

  PS: Nog even een woord aan alle winkeliersverenigingen van Tilburg. De mall komt er niet en ik zie u al juichen.
  Maar ik wil u er wel op wijzen dat u niet te vroeg moet juichen. Want de uitkomst is geen overwinning. U krijgt een kans van ons consumenten om te inoveren, om te zorgen voor een diverser winkelaanbod een ook voor een betaalbaarder productaanbod. Dus de prijs van een een bloesje niet 8x over de kop laten gaan omdat u meer winst wil behalen, maar het kan ook ietse minder. Dan maar 2 x op vakantie ipv drie keer, het is crisis, weet u nog wel?
  Doet u nu de komende 5 jaar niets, dan voorspel ik u dat de discussie omtrent de komst van een mall weer zal oplaaien niet zoals nu zal aflopen.

  En nu de schouders eronder en gaan met die banaan.

  Met vriendelijke groet,

  uw consument.

 6. henk avatar
  henk

  Ik lees op Internet dat ook anderen op het laatst toch nog voor hebben gestemd nadat ze al die biljetten en plakplaatjes zagen van SP en Groen Links. Tja, en ik zag het echt niet eerder. Anders had ik er echt eerder wel iets over gemeld. Ik ben niet zo iemand die elke dag gaat shoppen in winkelcentra. En alleen daar zag je die affiches en zo. Echt niet op de bomen in de Warande of het Reeshofbos, wat je toch van Groen Links eerder zou verwachten.

  Nou ja, het is voor de mensen die de mall niet zagen zitten toch nog goed afgelopen.
  Alle tegenstemmers gefeliciteerd. En bedankt alle mensen die zich voor dit resultaat zo buitengewoon hebben ingezet. Alle voorstemmers heel veel sterkte en bedankt voor hun sportieve reacties meteen gisterenavond. Bijzondere complimenten ook voor de goed verzorgde, gezamenlijke gastvrijheid gisterenavond op het gemeentehuis en de toegankelijkheid voor iedereen van bestuurders, wethouders en raadsleden. Een bijzonder stukje cultuur waar Tilburg toch ook zonder mall trots op kan zijn.

 7. ilburg theo avatar
  ilburg theo

  Oeps Tine,
  Welke plakkers bedoel je precies. Bij de vorige verkiezingen kreeg de SP ook een oorwassertje van het zittende college. Nu zou er niemand mogen plakken of flyeren en de combi OVG/VVD mocht wel alle zadeltjes op de UvT terreinen versieren douche/zadelmutsen en stond vrolijk te flyeren bij de ingang? Onze banner is in beslag genomen? Wij hebben ook geplakt maar ons ook gruwelijk geergerd aan de onbeschofte wijze waarop de OVG/VVD zelfs betaalde lantaarnpaalaffisches van D66 meende te mogen overplakken. Hemeltergend onbeschoft. Tekenend voor het onfatsoenlijk- en puberaal gedrag van de OVG/VVD. Er is een plakkerscode, gebaseerd op de vrije meningsuiting, een ongeschreven code welliswaar maar daarom niet minder fatsoenlijk en voorschrijvend etisch.
  Ik mag hopen dat je die overplakkers bedoeld?
  groetjes,
  Theo

 8. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  Verhip Henk…hoe kan het nou dat de Mall toch niet door gaat? Nu zou ik willen weten wat de ander "zwevers" gedaan hebben met en op hun stemformulier!

 9. henk avatar
  henk

  Ik snap het ook niet, repelsteeltje. Een jaar geleden zou volgens een opiniepeiling 70 procent voor de mall stemmem en een paar dagen geleden was dat volgens een laatste opiniepeiling nog precies hetzelfde, was er niets veranderd.
  Ik weet echt niet wat er nou in die laatste dagen nog gebeurd is en wat die 'zwevers' dan nog heeft bewogen om tegen te stemmen.
  Het enige wat ik nu wel weet
  is dat jij repelsteeltje heet.

 10. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  Volgens mij is het helemaal geen punt dat jij dat weet, daar voel ik me gewoon nog steeds toch veilig bij….