Geplaatst

Mall Tilburg: o, o die Provincie!

"Provinciale Staten zijn in overgrote meerderheid tegen de shopping mall in Tilburg", zo liet zaterdag de krant weten. Hoe gaan we daar nu in Tilburg mee om? Hoe gaan we nu verder met het referendum?

Drie dagen voor het nieuws van de Provinciale Staten stond er nog een speciale ingezonden brief in de krant van twee wethouders om ons te wijzen op onjuiste informatie in de eerdere paginagrote anti-mall advertentie. Die brief eindigde met als uitsmijter onjuiste beweringen zelfs in die advertentie aangaande de Provincie:

"De Provincie Noord-Brabant heeft in tegenstelling tot wat in de advertentie staat geen uitspraak gedaan over de wenselijkheid van een mall in Tilburg of elders. Pas later dit jaar wordt duidelijk of de provincie een mall hier of elders wenselijk vindt".

Drie dagen later was er dus kennelijk toch sprake van een duidelijke, uitgesproken mening bij Provinciale Staten. En schreven de wethouders daarover nog in termen van "wenselijk" en "wenselijkheid", de werkelijke mening van Provinciale Staten ligt kennelijk toch in de sfeer van ‘niet wenselijk’ en ‘onwenselijkheid’. En het is voor de Provincie ook niet een kwestie van "hier of elders", zoals de wethouders schreven, maar van zowel hier niet als elders niet. Dat vindt wethouder Moller duidelijk niet leuk. "Wethouder woedend", zo hoorden we via Omroep Brabant, nadat hij eerder al in de publiciteit kwam als "briesend" en "fulminerend". Tja, hoe is het referendum nu nog te redden, hoe laten we de bevolking nu toch nog zo massaal ‘ja’ stemmen dat zelfs de Provincie er van schrikt?

Er is maar één mogelijkheid nog: de Provincie nu zó zwart en negatief afschilderen dat de bevolking gewoon uit aversie en protest massaal ‘ja’ zegt tegen de mall. Al is het alleen maar om de Provincie te stangen. De eerste koppen in het BD gingen al aardig in die richting. "Provinciale Staten helpen zo ons referendum over de mall om zeep". "Ach Provinciale Staten". En de kop op de voorpagina luidde: "Provincie schiet mall Tilburg af". Dat moet toch ook alle honden- en kattenbezitters aan het hart gaan. Het arme troeteldiertje van Vreeman zomaar afgeschoten. Zoiets doe je toch niet. Wat is dat voor een provincie! Ja, "lopen als een olifant door de porseleinkast", zorgen zomaar voor "een donderslag bij heldere hemel"! En de onafhankelijke voorzitter van de onafhankelijke referendumcommissie liet nu ten aanzien van de provincie ineens wél weten: "Kennelijk willen partijen toch proberen de Tilburgers te beïnvloeden". Of probeert vooral ook die ‘onafhankelijke’ referendumcommissie ons te beïnvloeden?

Ja, toch merkwaardig eigenlijk dat ik op die helemall website met zogenaamd alle pro- en contrageluiden geen enkele link of verwijzing zie naar de website http://www.theoilburg.nl/ . Ik zal wel niet goed gekeken hebben, want het zou toch te zot zijn. Nergens anders in de Tilburgse media is zo’n research gedaan naar shopping malls, de gevolgen daarvan en wat in Tilburg de gevolgen zouden zijn van zo’n "WinkelVertierPuist". Vrijwel dagelijks werd er over geschreven, onder meer in de vorm van een complete stem wijzer cursus. Zelfs al zou morgen in het BD de Provincie pik- en pikzwart worden gemaakt, dan nog stem je na enig surfen op die website niet vóór de mall en niet tegen de mall, maar TEGEN de mall.

Zie voor links naar alle eerdere stukjes hier over de mall ‘Reclamevrij dossier mall’.