Geplaatst

Innerlijke klimaatverandering!

‘Duurzaam Tilburg’, zo las ik, organiseert dinsdag weer een meditatie ‘innerlijke klimaatverandering’. Zou daar iemand op afkomen? Ik kan me niet voorstellen. Wie wil er nou verandering of verstoring van zijn innerlijk klimaat? Moet er bij die aankondiging niet minstens meteen een waarschuwing? Net als op pakjes sigaretten: "kan uw innerlijke klimaat ernstige schade berokkenen".

Klimaatverandering is een gigantische milieuramp. Merkwaardig om dat dan tot innerlijke kwaliteit te promoveren. Je zegt toch ook nooit "innerlijke zeespiegelstijging" of "innerlijke bodemvervuiling"? Zelfs vrouwen in de overgang hoor je nooit klagen over ‘innerlijk broeikaseffect’. Waarom dan wel ‘innerlijke klimaatverandering’? Waarom ook nog eens klimaatverandering in jezelf? Moeten duurzaamheidclubs klimaatverandering op die manier gaan propagéren, op die manier zelfs helemaal gaan verinnerlijken?

Klimaatverandering zelfs in je eigen lijf! Zo’n ramp wil je toch alleen maar voorkomen?
Of bedoelen ze dat ons innerlijk klimaat zo’n puinhoop is dat verandering in alle gevallen een verbetering is of zelfs noodzakelijk? Dat is dan ook niet bepaald uitnodigend. Het is behoorlijk veroordelend, mag ik wel zeggen, zo niet beledigend. Kom, trek u op aan het mooie, innerlijke klimaat van ons, want met úw innerlijk klimaat is het niet best, is het zeer ernstig gesteld!
In mijn geval is dat laatste dan toevallig de spijker weliswaar op zijn kop, maar het zal je toch maar gezegd worden.

En komt er door die meditaties een eind aan corruptie, citybranding, T-campagne, stadssterilisatie, mediamanipulatie, mallversaties, lafheid van politici en de hele verdere koude golfstroom door Tilburg en mijn innerlijke klimaat in het bijzonder? Is er daar dan ruimte voor mijn woede en mijn innerlijke vulkaanuitbarstingen? Eigenlijk ben ik toch wel nieuwsgierig hoe die meditaties dan verlopen. Misschien kan iemand er hier toch iets over verklappen? Want om er zelf naar toe te gaan…. Als ik eraan denk begint er in mijn knieën al een soort innerlijke aardbeving. Die term ‘innerlijke klimaatverandering’ is reclametechnisch niet slim, voor mij helemaal verkeerd. Ik krijg er hele nare associaties door. Het roept bij mij de angst op dat ik daar dan heen ga met een normale lichaamstemperatuur van 37 graden en dat die daar dan snel oploopt tot boven de veertig. En dat ze dan niet roepen "Henk heeft koorts", maar beginnen te juichen "hoera, het gaat de goede kant op met Henk: een innerlijke klimaatverandering".

Reacties

3 reacties op “Innerlijke klimaatverandering!”

 1. linde avatar
  linde

  Wie niet waagt, wie niet wint!
  Vanavond kan ieder die komt een eigen mening vormen.
  Dat ook innerlijke veranderingen nodig zijn, hoe je ze ook noemt, staat voor mij vast.

 2. Alard Govers avatar
  Alard Govers

  Weet je w

 3. ruevert avatar
  ruevert

  Innerlijk is een groot gedeelte van de mensheid overtuigd dat het klimaat verandert. Is het niet zo dat de klimaatverandering door grotere zaken wordt bepaald en dat wij mensen eens deemoedig moeten worden en innerlijk bij onszelf te raden moeten gaan of wij de arrogantie mogen hebben om alles wat er gebeurd voor ons eigen nut c.q. stokpaardje te gebruiken.
  Innerlijke tevredenheid en geluk is de basis voor…