Geplaatst

Wie houdt het archief bij?

Een foto nog voor de historische documentatie. De burgemeester met een groene stropdas tegen een decor met allemaal groene avenTura T’s en een ambtsketting met zelfs daarop de T. En moeten we zo niet veel meer T-materiaal verzamelen en bewaren? Het kan zomaar zijn dat het straks spoorloos is verdwenen.
Op reclamegebied lijkt heel veel documentatie en ‘bewijsmateriaal’ na gebruik en behaald reclameresultaat onmiddellijk te worden vernietigd. Wie bewaart nu bijvoorbeeld voor later de T-reclame met het onderschrift "Gebruik jij ‘m al?" met uitleg daarbij dat er toen een mall moest komen en op die manier toen zelfs de klank mall tussen de oren moest worden gezaaid?

Een reclameposter uit 1994 die ik netjes dacht te kunnen opvragen, kon ik zelfs meteen na de campagne al niet meer krijgen. Het was een na het kappen van de oude Oranjeboom hier toen op de reclamezuilen prijkende reclame voor Oranjeboombier. Op de achtergrond zag je heel vaag en bewust nauwelijks waarneembaar het Heuvelplein van 100 jaar geleden met de oude Oranjeboom, maar op de voorgrond was het een glas Oranjeboombier dat om ging of in elk geval zijn inhoud naar buiten leek te gaan gieten. En in dat Oranjeboom bierglas zagen we vage figuren zoals vroeger in de schors van de Lindeboom de vermeende verschijning van Maria met Kind. Dat bierglas zagen we later los op zichzelf als reclame ook in allerlei bladen, maar wie heeft nog die Tilburgse versie die hier op de reclamezuilen verscheen?

Ik vrees dat op reclamegebied heel veel minder fris materiaal na gebruik en behaald resultaat niet in een of ander archief gaat, maar wordt vernietigd. Net zoals tweehonderd jaar geleden in Tilburg bewijzen van collaboratie met de Franse bezetters.
De T is een lege huls, zo werd hier in volle ernst die T gepresenteerd als volkomen neutraal gemeentelogo. Dan is het toch belangrijk om voor later de stadsplattegronden, posters, affiches en ansichtkaarten uit de beginperiode te bewaren. Allemaal bewijsmateriaal dat laat zien dat die T de T van T-binnenstad’ was. Uit historisch oogpunt interessant is op dat materiaal ook de toelichting dat we die T op de eerste plaats dienden te beschouwen als symbool voor winkelen en shoppen.

Maar wie in Tilburg bewaart al dat materiaal? Wie houdt daar een goed archief van bij? Archivaris Ronald Peeters is nu zelf nauw betrokken bij de citybranding T. Theoretisch zou het zomaar kunnen dat voor het nageslacht allerlei belastend T-materiaal straks nergens meer voor historisch onderzoek en historische publicaties beschikbaar is. Misschien ligt hier een mooie taak voor de kinderburgemeester. Want de kleuterburgemeester zal hier waarschijnlijk ook geen werk van maken.