Geplaatst

Tilburg 200 jaar: chapeau!

Burgers hebben in de stad spontaan overal de vlag uitgehangen en vrolijke mutsen opgeplakt. Ze hebben wat te vieren en dat laten ze zien. "Tilburg laat ’t zien", zo is de feestleus. En al tweehonderd jaar laten ze ’t zien, zo blijkt uit een loopje door de geschiedenis met de bekende historicus drs. Papeeter.

Als geen ander heeft hij de historie van de stad bestudeerd. Aan de resultaten van zijn historisch onderzoek danken we in het speciale feestlogo zelfs de kleuren oranje en groen.
Het zijn de kleuren van het carnaval dat tweehonderd jaar geleden in Tilburg voor het eerst losbarstte. Niet toevallig ook lazen we in de eerste feestadvertentie van Tilburg 2009 allereerst over Schrobbelèr, want dat werd hier tweehonderd jaar geleden geïntroduceerd tijdens het eerste openbare carnaval in Tilburg. Die overal aan lantaarnpalen nu opgehangen T-mutsen zijn zelfs nog de originele chapeaus van Napoleon, tweehonderd jaar geleden hier de eerste Prins Carnaval! Papeeter ontdekte ook dat die T op de carnavalssteek van Napoleon destijds symbool stond voor de hier toen net gelanceerde T-kuukskes, Toepertoetjes, T-drinks en het toenmalige ideaal Tegalité.

Ook omtrent die Tegalité danken we onze kennis aan drs. Papeeter. Het was in die Franse tijd de aanduiding voor de toen zo typisch Tilburgse tegelcultuur. En Papeeter ontdekte dat die T destijds met name prijkte op bijzondere tegels ter ere van plaatselijke beroemdheden, zoals de fabrikant van Tooren en de beroemde operazangeres Truus Theeuwis. Die tegels waren bovendien een verwijzing naar de herkomst van de naam Tilburg. Dat werd vroeger geschreven als Tichelburg, zo ontdekte Papeeter: "En tichel is gewoon een oud woord voor tegel. En om recht te doen aan die bijzondere wortels van Tilburg krijgt de stad dit jaar een nieuw Heuvelplein met extra dikke, grote Tegels".

Dankzij het historisch onderzoek kunnen ook allerlei achterhaalde theorieën over Tilburg definitief naar het rijk der fabelen worden verwezen. Bijvoorbeeld het idee als zou tweehonderd jaar geleden een bijzondere Lindeboom het middelpunt van de feestvreugde zijn geweest. "Op de Heuvel stond toen alleen het beeldje van de Kruikenzeiker", zo lezen we in de onlangs door Papeeter gepubliceerde canon van 200 jaar T-geschiedenis. Die boom was een hier door de Duitsers geplaatst symbool tijdens de Tweede Wereldoorlog, zo blijkt uit recente publicaties en artikelen. Maar onmiddellijk na de oorlog werd weer het oude symbool van Tilburg in ere hersteld. Ja, wat juichten de Tilburgers toen de bevrijders de stad introkken met op hun petten het nu tweehonderd jaar oude symbool van Tilburg: de T. Laat ons feestvieren, Tilburg laat T zien. Lang leve ook het historisch besef en het historisch onderzoek in deze stad. Anders zouden sommige Tilburgers zich misschien afvragen wat we nu eigenlijk precies vieren. Chapeau!