Geplaatst

Tegen mall, vóór avenTura

"Et vitam venturi saeculi amen". Zo zong vroeger met Pasen het kerkkoor.
Zo bezongen we ooit leven dat altijd weer tevoorschijn kwam, onstuitbaar bleek en zelfs ‘opstond uit de dood’. En zowaar! De mall leek dood, maar is opgestaan onder de nieuwe naam "avenTura". Dat wijst zelfs in het bijzonder op vrouwelijk leven dat in aantocht is. Ja, waar is dat referendum nog voor nodig! Ze zal komen. Zoals in Miami, zo ook in Tilburg. De naam zegt het al: aventura. Zij die er aan komt. Krampachtig probeerde ik gisteren nog met vier anti-mallstukjes te volharden in mijn standpunt, maar op 7 april was eigenlijk de omslag al een feit.

"College verliest verder steun mall" was dinsdag de kop over de hele voorpagina van ‘Tilburg Plus’. Maar ik las het als "College verliest verder" met daarna de oproep: "steun mall". Een krantenkop met toch weer een stiekeme, verborgen reclameboodschap, zo probeerde ik nog even te redeneren. Maar met Pasen is nu de bekering dan toch een feit.
Dat "steun mall" was echt niet het resultaat van een slimme opmaak en lay-out van de krant. Dat kwam toch echt spontaan uit mezelf. Net als mijn warme instemming, verlangens en zelfs lustgevoelens bij "avenTura". Ja, laat ze maar komen.

Na "m al?" is voor mij "avenTura" hét antwoord op de misselijk makende, drammerige T.
In de naam en de vormgeving gebeurt precies waar ik al jaren aan dacht en mee bezig was. Maar door strenge regels omtrent de stadsstijl T was het gewoon verboden. De kleur van de T moest volgens de voorschriften van http://www.tilburg.nl/stadsstijl overal en altijd wit zijn: "Het beeldmerk mag niet worden bewerkt. De T blijft altijd wit". Dat was de stadsstijl, iets anders was geen stijl. En waar ik natuurlijk aan bleef denken was een groene versie, een T die meteen herinnerde aan een etagelinde, de Lindeboom van tweehonderd jaar geleden. Maar ja, dat kon en mocht niet, de T-voorschriften waren wit, zo niet uitgesproken anti groen. En dus kies ik nu voor avenTura. Want wat gebeurt daar met de kleur van de T!

Een groene T!! Dus daarom was dat eerder verboden: de T in de versie groen was al jaren geleden afgesproken met en gereserveerd door "avenTura"! Ja, hoe vaak zagen we die witte T niet met name in een groen vlak! Op de plek van de oude Lindeboom zelfs met de oproep "Plas op de plaats"! En nu krijgen we dus precies het omgekeerde: een groene T in een wit vlak. Een lindegroene T als een alles overkoepelende etagelinde. Theo Ilburg, Hein van der Schoot en andere T-critici, stem straks voor avenTura! Laat ze komen. Dit is de revolutie tegen de T, het eind van die witte T. We hebben nu de groene T, symbool voor een groene mall. En waren we het hier in Tilburg met zijn allen niet allemaal al lang eens over een groene mal? En moest die groene mal niet met name versterkt worden daar ergens tussen de Spinder en Tilburg Noord?

De grote, witte T, "gebruik jij ‘m al?". Nee, ben je mal, ik kies voor de groene T, de groene mal, ik stem op avenTura. Et vitam avenTura saeculi amen. Credo. Halleluja. Zalig Pasen.

Zie over de mall ook TilburgZ nieuws: ‘Extra luchtvervuiling door mall niet gecompenseerd’
Voor eerdere stukjes over de mall op ‘Reclamevrij’ klik hier naar ‘Reclamevrij dossier mall’.