Geplaatst

Met een tegel voor Guus Meeuwis is onlangs de eerste gedenkplaat onthuld van de Tilburgse ‘Walk of Fame’. Uiteindelijk komen daar dertig tegels ter ere van dertig prominente Tilburgers. Straks ligt daar dus ook zo’n platte steen voor mij.
Ik dacht: laat ik zovast eens gaan kijken en was zwaar onder de indruk.

Aan het begin van het erelaantje staat zelfs een grote ereboog. Werden die vroeger gemaakt van takken en loof, de moderne versie anno 2009 is opgetrokken uit een ijzeren frame met rechte vlakken en acht keer het T-logo. Verder geen enkele poespas of overbodigheid, want dat zou de aandacht alleen maar afleiden van die prachtige T.

Nog meer indruk maakt het straatje zelf. In dertigvoud zie je daar nu in de bestrating op de gereserveerde ereplekken telkens die grote T. Met de toevoeging "Tilburg laat ’t zien". Volstrekt overbodig, want we zien die T natuurlijk heus wel. Interessanter is op elke tegel de mededeling "Zoontjens on top of it". Wie de wereld betegelt staat automatisch aan de top?
Als ik zo’n tegel vervang door een lindeboompje komen er automatisch teksten als "Kuiper on bottom of it", "Kuiper op het dieptepunt"? Gelukkig verdwijnen die T-tegels straks om plaats te maken voor de tegels gewijd aan onze plaatselijke beroemdheden. Tja, anno 2009 geen lauwerkrans of herdenkingsboom, maar een tegel! Het is niet anders. Maar waar prijkte nou toch die al geplaatste ereplavuis voor Guus Meeuwis? Ik zag alleen maar een extra grote, nog veel dikkere T. Maar warempel! In kleine lettertjes staat daar dan zijn handtekening bij!
Het toekomstige eerbewijs aan mij is dus mijn handtekening onder de T!!! Wat een brutaliteit!
Hoe durven ze! En is Guus Meeuwis hierbij stampvoetend weggelopen? Ja, er lopen allemaal grote barsten door zijn tegel! Zijn tegel ligt al helemaal in stukken! Is Guus dusdanig in woede uitgebarsten dat even later zelfs zijn hele tegel was gebarsten? Ik kan me er iets bij voorstellen. En wil ik zelf wel dat duizenden schoenzolen hier straks over mijn naam banjeren en die letterlijk door de poep en het slijk halen? Wil ik daar überhaupt als prominente Tegelburger mijn naam in het plaveisel? Ach, gegarandeerd dat die T-2009-club mij niet eens zal vragen voor zo’n betonplaat. En ook daar kan ik me wel iets bij voorstellen.