Geplaatst

Vette handel Tilburg Tunesië

Burgemeester Vreeman en de net benoemde nieuwe wethouder begaven zich onlangs gezamenlijk naar Tunesië. Over het doel van de reis werd tamelijk geheimzinnig gedaan. Merkwaardig. Bij mij in de straat woont toevallig een Tunesiër en die vertelde me dat zowel in het islamitische ‘Akhbar Tunis’ als in het westerse ‘La Tunesie Economique’ er gewoon openlijk over wordt geschreven. Waarom dan niet in ons eigen Brabants Dagblad?

De reis naar Tunesië blijkt in elk geval niet zomaar een vakantietripje. Er moesten zaken worden gedaan. Een grote Nederlandse investeerder, bierbrouwer Heineken, heeft in Tunesië problemen. De bierbrouwerij heeft de afzetmarkt niet helemaal goed ingeschat. In de Islam is namelijk alcohol officieel nog steeds taboe. En Heineken heeft nu toch meer problemen dan gedacht met het overhalen van Tunesische moslims tot alcoholconsumptie. Dus wil de dertig kilometer van Tunis gevestigde brouwerij een grote campagne starten voor een nieuwe cultuur in het land. En die nieuwe cultuur en nieuwe volksidentiteit wil de bierbrouwer dan neerzetten met een stevig, krachtig logo: de T van Tunesië, maar dan een nieuw Tunesië dat bier drinkt.
"In een grote plaats in Nederland is een proef met het neerzetten van zo’n nieuwe identiteit middels een grote T buitengewoon succesvol verlopen", zo meldt de Tunesische variant van de Telegraaf. Het is toch niet te geloven. We waren hier dus gewoon proefkonijnen voor een campagne in Tunesië! En in het verlengde daarvan ging dus onze burgemeester naar Tunesië voor overleg met de bierbrouwer, de plaatselijke autoriteiten en media. De ‘T’ van Tilburg wordt nu getransponeerd naar Tunesië! De T van Tilburg moet de T van Tunis worden. Heineken krijgt zijn bier niet aan de man gebracht, en gaat nu de hier beproefde Tilburgse strategie toepassen en zijn producten op de markt zetten als T-drinks!! De bierbouwer gaat proberen om als symbool van het land de palmboom te vervangen door een reclamemannetje dat in een bierglas pist!! Want in Tilburg is bewezen dat het geen probleem is om de bevolking zo zot te krijgen om hierin mee te gaan!! En dan zo vervolgens in Tsjaad, Tsjetejnië, Tatzikistan, Turkmenistan, Terminalistan enzovoort. Het is toch niet te geloven!

En geloof maar dat deze handel Tilburg een aardige duit zal opleveren. Maar eigenlijk is het natuurlijk de als proefkonijn gebruikte bevolking die recht heeft op dit geld. Gelukkig schijnt ook het gemeentebestuur dat te beseffen; en dus komt er een uitwisselingsprogramma tussen Tilburg en Tunis. Onder meer komt de populaire zang- en dansgroep Al Chourouk hier de festiviteiten opluisteren rond 200 jaar Tilburg. Vooral bij Marokkanen zijn ze zeer geliefd en zo hoopt de gemeente ook hen meer bij de feestelijkheden te betrekken. Maar echt enthousiast zullen de Tilburgers natuurlijk zijn over de nieuwe rechtstreekse vliegverbinding tussen Eindhoven Airport en Tunis en de introductieaanbieding van tickets voor een retourvlucht voor nog geen honderd euro, vandaag af te halen op het gemeentehuis. Tja, en dát lezen we dan natuurlijk wél allemaal in het Brabants Dagblad. Maar zonder ook maar enige kanttekening, zonder één vraag of onze ‘duurzame’ gemeente wel mee moet doen aan het op deze manier stimuleren van het vliegverkeer!