Geplaatst

Kwakzalverij

"Ontstoken kruikenzeikers", "postcarnivale depressie". De gezondheidsklachten waren deze week weer niet gering. Maar gelukkig zijn er bekwame dokters denk je dan. Deze week echter werd een door mij als zeer bekwaam beschouwd medicus postuum alsnog ontmaskerd als een van de grootste kwakzalvers die ons land ooit heeft gekend.

Ik las het toevallig woensdag in de "Spits". In een met deze krant bezaaide trein viel mijn oog op een tekening van een heks roerend in een pot heksenbrouwsel. De kop daarboven luidde: "De kwakzalver top 5". En op de tweede plaats zag ik daar H. van der Upwich (1898-1997). Deze destijds in Bussum gevestigde arts had onder zijn patiënten ook een aantal mij bekende Tilburgers. Zodoende ken ik de nodige verhalen over deze man.

Ongehoord was bijvoorbeeld zijn behandeling van een zieke Tilburger die ondanks ziekenhuisopname en dagelijks twaalf verschillende soorten medicijnen nauwelijks nog iets kon. De arme man, lijdend vooral aan afschuwelijke hoofdpijnen, moest toen nota bene onmiddellijk stoppen met alle medicijnen. "Alleen daarvan al wordt u doodziek", zo dreef van der Upwich gewoon de spot met zijn collega-artsen. In plaats van al die pillen schreef de kwakzalver een dieet voor. In Tilburg moest de patiënt daarvoor naar de enige winkel die hier toen reformprodukten verkocht: de zaak van Menting in de Tuinstraat, waar later Jan Beenen zijn antiquariaat begon. Alleen daar kon je toen kwark krijgen, lijnzaad, lijnolie, gemalen gerstemeel, havervlokken, tarwekiemen en andere medicijnen waar deze dokter zijn patiënten het leven nog zuurder mee maakte. Wat een ellende heeft die dokter veroorzaakt. Vrouw, kinderen en werknemers van die doodzieke man bijvoorbeeld dachten dat ze na een jaar wel van hem verlost zouden zijn, maar nee, al na een week voelde hij zich een compleet ander mens, werd hij weer helemaal beter.

Onder de indruk van deze resultaten gingen ook andere Tilburgers voor een consult naar Bussum. En ook die kregen van de naast een gifmengende heks nu gememoreerde dokter te horen dat ze hun pillen voortaan moesten laten staan, evenals vaak koffie, thee, suiker, schrobbelèr, zo niet alle gangbare producten en voedingsmiddelen. Nee, je moest vooral dingen juist niet meer slikken en niet meer eten. De arts schreef zelfs vastenkuren voor, liet sommige mensen een weeklang alleen maar dagelijks een grapefruit eten. Zijn patiënten hielden een kapitaal over aan uitgespaarde medicijnen en voedingsmiddelen, geld dat niet meer wegvloeide naar apotheken en supermarkten. En dan bleven die economiesaboteurs in ons zo dicht bevolkt landje ook nog eens jaren doorleven. Ook de dokter zelf. Het duurde honderd jaar voor het land eindelijk van deze kwakzalver verlost was.

In dat lange leven deed hij zelfs aan aderlating, las ik in de ‘Spits’. Gek dat ik daarover van zijn patiënten nooit iets gehoord heb. Ze zeiden alleen dat zijn recepten een aderlating waren voor de farmaceutische industrie. Wat kan een mens zich in iemand vergissen! Het is goed dat ik nu weet dat het een kwakzalver was, want voor je het weet stap je zo zelf ook vol vertrouwen naar een of andere Mellie Uyldert, Jomanda of soortgelijke kwaktherapeut, zo niet kwakzinnige. Ik kijk ook wel uit nu met die vrouw die pas haar hand op mijn buik legde. "Wrijven helpt niet, Rennies wel", zo realiseer ik me nu weer de jarenlange reclame. En wat zij deed was wrijven! En op een manier dat onmiddellijk mijn buikpijn weg was. Als dat geen kwakzalverij is!

Reacties

5 reacties op “Kwakzalverij”

 1. henk avatar
  henk

  Van der Upwich werkte bij mijn weten juist niet met placebo's. Hij werkte met 'medicijnen' als hele concrete di

 2. bram avatar
  bram

  @bramvanbeurden

  Het is evident dat er soms in de wat we noemen "alternatieve geneeswijze" positieve resultaten behaald worden. Dat zit 'm deels in een zeker placebo effect. De huisarts van tegenwoordig heeft een dermate drukke praktijk dat het hem vaak ontbreekt aan de tijd die nodig is om echt te luisteren naar de pati

 3. bramvanbeurden avatar
  bramvanbeurden

  Dag Henk,
  de verhalen over kwakzalvers zijn legio, maar de verhalen over de farmaceutische industrie en zijn vertegenwoordigers zijn pas echt angstaanjagend. Goed dat je deze zinnen namens Van der Upwich hebt geschreven. Ik vind het ironisch dat de mensen die hun contact met de Aarde steeds meer verliezen de oude wijsheden af doen als zweverig. En ik vind het jammer om te zien hoe mensen hun onwetendheid verschuilen achter sarcastische opmerkingen. Ik zie liever een opbouwende discussie met uitdagende argumenten dan korte dooddoeners.

  Groeten Bram

 4. henk avatar
  henk

  Ja, die arme Silvia Millecam. Maar van dokter van der Upwich heb ik toch heel andere dingen gezien. Hij was ook gewoon arts met een gewone artsenopleiding, maar had zich daarnaast verdiept in aanvullende geneeswijzen. En juist daarmee heb ik hem toch opzienbarende successen zien boeken. Ik sta dan ook echt te kijken van het oordeel nu van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Ik heb de indruk dat de bijzondere medische kwaliteiten van deze man hiermee toch ernstig worden miskend en tekort gedaan. De man is ook al tien jaar dood, kan zich niet meer verdedigen. Vandaar die paar zinnen toch van mij over pati

 5. bram avatar
  bram

  Sylvia Millecam zou het niet beter kunnen verwoorden!!