Geplaatst

Een warme kruik (carnavalswaarschuwing)!

Een wethouder stapt op en lente is het nog niet. Weinig reden dus om carnaval te vieren. Maar ja, de economie mag niet nog verder inzakken, en zeker niet de horeca- en drankensector. Dus stond in het BD maandenlang in elke editie wel ergens "Kruikenmunt", "Kruikenzeiker" of andere Kruikpromotie. En voortaan consequent met hoofdletters. Er is dus geen ontkomen aan. Maar wat zijn de gevolgen voor de volksgezondheid! Een paar waarschuwingen toch om de komende dagen gezond door te komen.

Virologen waarschuwen voor de bijzondere situatie op het ogenblik waarin diverse virussen tegelijk proberen u te vellen. Het gaat vooral om een gemeen griepvirus en een ernstig verkoudheidsvirus. Daarnaast zijn nog allerlei andere virussen actief, leidend zelfs tot longontsteking en hersenvliesontsteking.

Wees dus voorzichtig met carnaval. De besmettingsgevaren liggen overal op de loer. Zo is er zaterdag het zogenaamde "Haandeschudde". Daar moet u dus vooral wegblijven. Die "haande" zijn al gauw buitengewoon gevaarlijke infectiebronnen. Mijd de komende dagen ook café’s, kroegen en andere locaties waar mensen samendrommen. Mocht u zoiets doms toch willen doen, zet dan minstens een masker op. Veel mensen doen dat, en terecht. En drink in zo’n café ook vooral geen bier. De ontsmetting van de bierglazen is met carnaval zomaar lala, zo niet alalaafs. En verlaat onmiddellijk het pand zodra de aanwezige kwatsers beginnen te leuteren, kwèèken of blèèren. Helemaal uitkijken moet je met carnavalsvereniging "De Spiersmènnekes". Om te voorkomen dat een ander hun glas leegdrinkt spugen ze erin!
Maar ze vergissen zich wel eens! Net als de "Vattebieren". Die vatten dan het bier van een ander, waardoor je even later ook zelf een glas hebt met andermans toegevoegde bierschuim. Binnen de kortste keren heb je zelf ook dweilkoorts, oranjegroene uitslag of nog zottere verschijnselen.

Ga ook vooral niet van het ene café naar het andere. Er blijft zo geen onbesmet café over en de kans dat je zelf virusvrij blijft is uiteindelijk nihil. Kijk ook uit met wat mensen zomaar rondstrooien, zoals confetti. Levensgevaarlijk, bijna altijd besmet! Dus mijd ook vooral optochten en dergelijke, zeker als daar ook nog eens ToeperToeTjes of T-kuukskes worden uitgedeeld. Voor je het weet heb je Tyfus, Tering, Tetanus of een nog ernstiger T-besmetting. Zelfs de door die carnavalsorkestjes rondgestrooide muzieknoten zijn meestal besmet. 
Elk jaar weer leiden ze tot spastische bewegingen, koortsachtige zenuwtrekken, zo niet ernstige stuiptrekkingen. En wat te denken van de verdere bijverschijnselen van carnavalsorkest "Koppènt"! Door die orkestjes aangeboden drankjes moet u ook vooral niet nuttigen. Het zou niet de eerste keer zijn dat dit onmiddellijk leidt tot kruikvergiftiging, ontstoken kruikenzeikers of zelfs totale blaaskapelontsteking.

Ieder jaar ook weer heb je carnavalsvierders die zo doodziek worden dat ze hun eigen bed niet eens meer kunnen vinden en noodgedwongen de nacht dan doorbrengen bij iemand waar ze toevallig het bed nog wel van vonden. Dat is wel het ergste wat je kunt overkomen.
Houdt in dergelijke noodgevallen vooral apenpak, boerenkiel en verdere uitmonstering aan, blijf doodstil liggen en vermijd elk lijfelijk contact. Anders lig je daarna de hele week met een warme kruik in bed.

Goeie en gezonde carnavalsdagen gewenst. 

Reacties

3 reacties op “Een warme kruik (carnavalswaarschuwing)!”

 1. ilburg.nl avatar
  ilburg.nl

  Hoi Henk,
  Ik schreef net een stukkie over hoofdletters en het (mis)gebruik daarvan in de termen raad en college. Dat komt morgen pas op de site. En nu zie ik hier jouw constatering; het misbruik van hoofdletters o.a. Het sluit best een beetje aan. En misschien valt het meer mensen op. Hoewel ik dat in de komende carnavalsperiode ernstig betwijfel.
  Ik zal de rest eens gaan lezen.
  Trusten,
  Theo

 2. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  Ook ik ben het slachtoffer geworden van dat vieze virus! Daarom heb ik thuis de vergaderingen over de Midi moeten volgen, en ik blijf dus zondag lekker thuis….maar verder wens ik iedereen heel veel plezier! Geniet er maar van…en af en toe de zaak goed ontsmetten met alcohol….

 3. Susanne avatar
  Susanne

  "Ieder jaar ook weer heb je carnavalsvierders die zo doodziek worden dat ze hun eigen bed niet eens meer kunnen vinden en noodgedwongen de nacht dan doorbrengen bij iemand waar ze toevallig het bed nog wel van vonden. Dat is wel het ergste wat je kunt overkomen."
  Mwah, ik kan me wel ergere dingen voorstellen hoor… 😉