Geplaatst

Tilburg kapt weer zonder kapvergunning?

Aan de Slot Loevensteinstraat staan bomen van het formaat van de esdoorn op de Vijfsprong. maar dan in dertigvoud. We zijn benieuwd hoeveel publiciteit die bomen dan krijgen.

Enige tijd geleden kreeg ik een bouwplan onder ogen voor het terrein van Amarant tussen de Bredaseweg en de Slot Loevensteinstraat. Op de tekening van de uitgangssituatie stond kennelijk geen enkele boom in de weg. Wel stonden er allemaal bomen op de tekening van de te realiseren nieuwbouw. "Te handhaven bomen".  De onvermijdelijk ook te kappen bomen bestonden als het ware niet. Een inmiddels bekende voorlichtingspraktijk.

Gelukkig maar dat een dertigtal Noorse esdoorns langs de Slot Loevensteinstraat op gemeentegrond staan, dacht ik. Die blijven dan in elk geval als afscherming en groen decor voor de bewoners daar staan. Maar ineens kwam de gemeente met een bewonersbrief en een zogenaamde "duurzame oplossing" voor die bomen. Het laatste nieuws schijnt nu te zijn dat die bomen op 16 februari al gekapt worden. Er is alle reden om daar bezwaar tegen te maken, maar is er voor die bomen een kapvergunning aangevraagd en door de gemeente bekend gemaakt? Hebben bewoners kans gehad om bezwaar te maken?  Bij mijn weten niet. Toch gaat het om bomen met stamomtrekken tussen de 130 en 165 centimeter.

Met de nota ‘Tilburg boomT probeerden de gemeentelijke groenambtenaren weliswaar de maten voor het kappen van bomen flink op te rekken, maar dat ging niet door. Inmiddels lijkt duidelijk te worden waarom ze dat wilden. We zien nu kapvergunningen gepubliceerd voor telkens vele tientallen bomen waarvan de kap anders niet eens gemeld was. En ook wat betreft de Slot Loevensteinstraat moet voor al die bomen gewoon een kapvergunning worden aangevraagd. Laten we er maar van uitgaan dat dit inderdaad gebeurd is en laat iemand dit hier maar snel bevestigen. Maar de berichten zoals die bij de redactie nu binnenkomen zijn toch buitengewoon merkwaardig. Hoe zit dit hier precies? Wij hebben helaas maar een beperkte redactie en geen tijd en geld voor nader onderzoek. Dus graag hier nadere informatie en reacties van mensen die hier meer van weten.

 

Reacties

7 reacties op “Tilburg kapt weer zonder kapvergunning?”

 1. henk avatar
  henk

  Het laatste bericht is nu dat de bomen blijven staan. En dat is toch mooi voorjaarsnieuws. Mijn complimenten voor de bewoners die aan de bel trokken en actie ondernamen, de LST die meteen in actie kwam, wethouder Moorman die persoonlijk zich op de hoogte kwam stellen, Wim van de Sande en andere ambtenaren die bereid bleken om een al genomen besluit nog eens te heroverwegen en mensen die achter de schermen nog hun best deden. Laten we zo doorgaan in deze stad.

 2. henk avatar
  henk

  De gemeente kan je dat precies vertellen. Ik kan het alleen maar raden. Misschien gewoon een technische registratie van waar precies bomen staan en hoe groot en dik ze zijn. Dat doen ze dacht ik best secuur in Tilburg. In tegenstelling tot het registreren van cultuurhistorische en monumentale waarde.

 3. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  Die bewuste bomen staan er dus nog wel even zag ik net…maar Henk, ik wilde je iets anders door geven.
  Afgelopen donderdag liep hier een man met oranje hesje aan. Hij was de bomen aan het bekijken en meten met een groot meetlint, en van een afstand zag ik wel dat jij het niet was!
  De straat was de Lage Witsiebaan, en er staan hier inderdaad grote en hoge bomen……wat zijn ze toch allemaal aan het doen?

 4. henk avatar
  henk

  En ook de komende tijd zit het vol met andere werkzaamheden. Ik hoop dat de trouwe lezers hier nog enige tijd vooruit kunnen met de hier in tien afleveringen geplaatste open brief over de Lindeboom.

 5. henk avatar
  henk

  Ik zat met handen en voeten gebonden aan een dag over natuur- en milieueducatie van IVN en Erfgoed Brabant.

 6. chris avatar
  chris

  En Henk, zit je te dutten ofzo? Ben je tegenwoordig te lui om je vast te binden aan die bomen?

 7. arjen avatar
  arjen

  gaan we doen Henk. Wordt vervolgd!