Geplaatst

Een oude dia laat ’t zien!

Oh, oh die oude dia’s van mij. Ze zouden eigenlijk snel gedigitaliseerd moeten worden, want ze gaan verbleken. Maar wat nog veel erger is: vooral de op die dia’s vastgelegde stadsnatuur zelf verbleekt. Op veel dia’s zie je van de afgebeelde bomen en struiken in werkelijkheid zelfs geen afgezaagde stronk meer terug. 
En hoe zal het gaan met de hier afgebeelde dia, enkele jaren geleden genomen in de Bokhamer? Is ook die straks van een situatie die in werkelijkheid niet meer bestaat?

 

Het element ‘bok’ in de naam Bokhamer zou volgens de officiële theorieën niet zijn afgeleid van "bok", maar van "beuk". In dat geval is het dan toch wel vreemd om het enige hoekje nog met een haagbeukenbosje nou juist te kappen. Maar wie weet komt men nog tot bezinning. 
Er is blijkbaar nog geen reactie gekomen op de bezwaren en de hoorzitting. En ikzelf moet de uitnodiging voor die hoorzitting nog steeds krijgen. Zouden ze mij per ongeluk vergeten?
Laat ik dan voor de zekerheid hier nog maar even wijzen op de dia die ik nog vond van dat interessante stadsnatuurstadsbosje. Daarop zie je dat het niet zomaar een bosje is, maar een bosje waarin zich al spontaan een kruidlaag gaat ontwikkelen met speenkruid en wilde viooltjes. Een uniek natuurplekje dus in de stad. Een oude dia laat ’t zien. Uitgerekend op zo’n plek ga je dan toch geen huizen bouwen!!!

En er is nog iets veel gekkers. Weten de huidige bewoners in de Bokhamer dat ze straks allemaal moeten verhuizen, dat hun huizen allemaal afgebroken worden? Op de reclametekening voor de nieuwe huizen zie je dat die huizen niet in de buurt van daar al bestaande woningen komen, maar gewoon aan de rand van een groot bos. Deels in nevelen gehuld, maar heel duidelijk echt een bos straks, een gigantische ‘Groene Long’! Ga maar kijken op de grote plantekening op de hoek Reise Hoevenstraat Alleenhouderstraat. Een laaglandbos zelfs! Het gebied langs de Bokhamerstraat wordt nota bene afgegraven! De nieuwe huizen liggen straks duidelijk een heel stuk hoger. Vanuit natuuroogpunt is het natuurlijk prachtig om daar de bebouwing te vervangen door een groot, dampig moeras- en laaglandbos. Maar is het eigenlijk niet ontzettend dwaas? Als je daar zoveel moeite voor een bos wilt doen, waarom dan juist het enige bosje dat je nu al hebt kappen? Ik snap dat niet. En die huidige bebouwing, weitjes en heggen langs de Bokhamerstraat, sorry hoor, maar in mijn ogen is dat karakteristieke Tilburgse cultuurhistorie. Daar moet je geen bos van willen maken. Nee, als je zo graag daar een bos wil…. Het eerste wat je dan toch doet is het bosje dat je al hebt laten staan! Trots zijn op wat je hebt toch? De leus is toch "Tilburg laat ’t zien" en niet een oude dia laat ’t straks nog zien!