Geplaatst

Winterverrassingen (5)

Een opvallend vogeltje dat nu nog minder schuw lijkt dan voorheen is de roodborst. Hij komt nu echt in het bos speciaal op je af.

Midden in Oude Warande ging hij gisteren bij mensen meteen parmantig op de fiets zitten. Alsof hij speciaal de aandacht op zich wilde vestigen. En hij had succes. Hij wist iemand te verleiden om zijn brood niet zelf op te eten, maar ter beschikking te stellen van noodlijdende roodborstjes. Het was volkomen duidelijk: met een beetje geduld waren de roodborstjes in de Warande gewoon uit zijn hand komen eten.

Die roodborstjes zien er ook allemaal dik, rond en volgegeten uit, zou je denken. Maar dat kan optisch bedrog zijn. Het kan zijn dat ze in werkelijkheid juist vermagerd en verzwakt zijn. Om zich te beschermen tegen de kou zetten ze nu namelijk hun veren overeind. Daardoor krijgen ze een dikkere jas die veel beter isoleert. Zoals wij bij kou nog wel eens onze haren recht overeind zetten en dan spreken van ‘kippenvel’.